H Σαντορίνη καθαρίζει το θαλάσσιο περιβάλλον «Ελλάδα, χωρίς πλαστικά μιας χρήσης»

 

Τις δράσεις, για τους προγραμματισμένους υποβρύχιους καθαρισμούς στη Σαντορίνη, σχεδιάζει η Περιβαλλοντική Οργάνωση Dive In Action.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Vivid Blue” για το 2020 και της παράλληλης συμμετοχής της, στο πρόγραμμα “Ελλάδα, χωρίς πλαστικά μιας χρήσης” θα πραγματοποιήσει 2 υποβρύχιους καθαρισμούς στη Σαντορίνη.

 

– Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στον όρμο στο Αμμούδι

– Την Κυριακή 27 στην παράλια της Περίσσας.

 

Σημαντικά τα στοιχεία που αναμένονται απ’ αυτή τη δράση

 

«Διανύουμε μια εποχή που φαινομενικά η τουριστική ύφεση δίνει χώρο στην περιβαλλοντική συντήρηση. Οι δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούμε θα μας δώσουν χρήσιμα στοιχεία για την εξέλιξη αυτής της μεγάλης αλλαγής που σημειώνεται.
Tα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, θα μας δώσουν την κατεύθυνση των προτάσεων για την θαλάσσια περιβαλλοντική προστασία και συντήρηση. Αυτή η δυνατότητα δίνεται από την μελέτη των συγκριτικών στοιχείων στη βάση δεδομένων», δηλώνει στο santorinimagazine o Δημήτρης Καμπανός υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Dive In Action.

 

Τι κάνει όμως εκτός απ’ το προφανές η Dive In Action

 

Εκτός από τους υποβρύχιους καθαρισμούς που κάνει 2 χρόνια τώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change Greek Islands στις Κυκλάδες και τη Σαντορίνη εθελοντικά, με την δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α&Κ Λασκαρίδη, συμβάλλει παράλληλα στην παρατήρηση και την καταγραφή των μεταβολών που συντελούνται στις θάλασσες μας από τα απορρίμματα.

Δίνει σημαντικά στοιχεία, στα αντίστοιχα προγράμματα, για την μελέτη διαχείρισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τους τρόπους προστασίας τους, τόσο για τη Σαντορίνη όσο και τα άλλα νησιά.

Σε παλιότερη συνέντευξη, στο Santorini Magazine, ο Δημήτρης Καμπανός έχει επισημάνει την δραματική κατάσταση των βυθών από τα πλαστικά μιας χρήσης, τα ελαστικά και τα αλιευτικά εργαλεία κ.α που διαταράσσουν την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

 

Τι έχουν καταγράψει μέχρι τώρα

 

‘Έχουν παρατηρήσει και καταγράψει την δημιουργία θαλαμιών στα απορρίμματα που βρίσκονται στο βυθό, στα οποία εγκλωβίζονται οι θαλάσσιοι οργανισμοί με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Την μόλυνση του βυθού, που ακόμα και μετά τον καθαρισμό, δεν επιτρέπει να αναπτυχθεί η Ποσειδωνία που σημαίνει ότι η μόλυνση παραμένει και χρειάζεται χρόνια  να αποκατασταθεί. Την αύξηση των ξενικών ειδών και την διατάραξη της ισορροπίας της βιοποικιλότητας και πολλές άλλες παρατηρήσεις, που συμβάλουν στην έρευνα και τη λήψη των αποφάσεων για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν για την προστασία των θαλασσών.

Στην Σαντορίνη έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2019 μέχρι σήμερα, 8 υποβρύχιοι καθαρισμοί και στον 1 έχει συμμετάσχει και το πλοίο «Τυφώνας» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.&Κ. Λασκαρίδη. ‘Έχουν συλλεγεί εκατοντάδες κιλά πλαστικών μιας χρήσης και άλλων απορριμμάτων από αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Παράλληλα το  2020 η Dive in Action εκπαίδευσε δύτες- παρατηρητές και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων προκειμένου να αναπτυχθεί το δίκτυο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες.


Στις προσεχείς δράσεις έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι πιστοποιημένοι δύτες από τα καταδυτικά κέντρα του νησιού, μαζί με τους 5 δύτες, μέλη της Dive In Action. Με εμπειρία σε υποβρύχιους καθαρισμούς και γνώστες των βυθών των περιοχών και άλλα 3 μέλη που θα αναλάβουν την υποστήριξη επιφανείας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 9:30 και η δράση του υποβρύχιου καθαρισμού θα ξεκινήσει στις 11:00.

Στο διάστημα αυτό ενημερώνονται οι εθελοντές δύτες, για τον τρόπο δράσης στον υποβρύχιο καθαρισμό καθώς η Οργάνωση λαμβάνει όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ενημερώνει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ακόμα στις περιοχές αυτές, χρησιμοποιεί σημάνσεις και έχει πάντα μέλη υποστήριξης επιφανείας για την ομαλή έκβαση του προγράμματος. Για τις δράσεις ενημερώνονται ο Δήμος,οι Λιμενικές αρχές και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, το ΕΚΑΒ και η HELMEPA.

Μετά από κάθε καθαρισμό γίνεται καταμέτρηση και καταγραφή των απορριμμάτων και ο διαχωρισμός, ώστε να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της Ανακύκλωσης Σαντορίνης, για την ολοκληρωμένη διαχείριση.

Διαχείριση εννοούμε την μεταφορά τους καθώς τα απορρίμματα  που συλλέγονται απ’ τη Θάλασσα δεν ανακυκλώνονται.

Στους καθαρισμούς χρησιμοποιούνται από την οργάνωση, επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, γάντια σάκοι και όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός με γνώμονα την ασφάλεια και περιβαλλοντική συντήρηση.

Αναμένουμε να δούμε τις διαφορές στην εικόνα των βυθών από τις προηγούμενες δράσεις, μετά τους υποβρύχιους καθαρισμούς της πρωτόγνωρης φετινής τουριστικής περιόδου και τι άφησε πίσω της.

Το μόνο σίγουρο είναι, όπως μας είπε ο υπεύθυνος της Dive in Action Δημήτρης Καμπανός στα απορρίμματα έχουν προστεθεί και οι μάσκες που χρησιμοποιούμε . Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι καταγραφές που θα δείξουν τους τρόπους που πρέπει να κινηθούμε σαν κοινωνία και σαν Πολιτεία απέναντι στην καταστροφή των βυθών από τα απορρίμματα .

Το πρώτο βήμα το ξέρουμε όλοι ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ.