Δράσεις για το περιβάλλον της Dive in Action με το Δήμο Θήρας

Tην συνεργασία της Dive in Action με το Δήμο Θήρας , ανακοίνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση,  γνωστοποιώντας μια σειρά περιβαλλοντικών δράσεων, όπως παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς αλλά και ενημέρωση σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

 

Συγκεκριμένα,  την Κυριακή 18 Απριλίου στις 10:30 πμ, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δράση εθελοντικού παράκτιου καθαρισμού,  στην παραλία στο Μονόλιθο της Σαντορίνης.

 

Στόχος των δράσεων είναι η προστασία του περιβάλλοντος από την ρύπανση,  που δημιουργείται από τα πλαστικά μιας χρήσης και αποτελεί τον σημαντικότερο ρυπογόνο παράγοντα σε ακτές και θάλασσες,  καθώς αυξάνουν δραματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οφείλονται σε ανθωπογενείς δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα της δράσης στο Μονόλιθο

Η δράση στο Μονόλιθο θα ξεκινήσει στις 10.30 πμ στην παραλία, όπου θα γίνει περιβαλλοντική ενημέρωση και θα χωριστούν οι ομάδες.

Στη συνέχεια οι ομάδες θα αρχίσουν τη συλλογή των απορριμμάτων στο πεδίο και ο καθαρισμός θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

 

Στη δράση καλούνται να συμμετάσχουν,  οι περιβαλλοντικές ομάδες και εθελοντές που έχουν διάθεση να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική συντήρηση και προστασία του νησιού και παράλληλα θέλουν να ενημερωθούν για θαλάσσια περιβαλλοντικά ζητήματα και τρόπους περιορισμού των πλαστικών μιας χρήσης.

 

Στη δράση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα πρόληψης για τη νόσο Covid-19, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

 

Οι εθελοντές και οι ομάδες θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό σε μόνιμης χρήσης σκεύος και είναι απαραίτητη η χρήση άνετων υποδημάτων και καπέλο.

 

Τα επαναχρησιμοποιούμενα γάντια και οι σάκοι περισυλλογής παρέχονται από την περιβαλλοντική οργάνωση ενώ θα υπάρχει και ελαφρύ σνακ.

Οι επόμενες δράσεις

 

  • Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει, ένας υποβρύχιος καθαρισμός του οποίου η ημερομηνία και η περιοχή θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

  • Την Κυριακή 25 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί παράκτιος καθαρισμός του Εξωμύτη Βλυχάδας

 

Το σύνολο των δράσεων, που αφορούν τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά εντάσσεται στο πλαίσιο της συνέχισης του προγράμματος Vivid Blue 2020 της περιβαλλοντικής οργάνωσης Dive In Action.

Προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί σε 2 φάσεις, Απρίλιος – Ιούνιος και Σεπτέμβρης – Νοέμβρης 2021 σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας.