Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Στο 37% ή στο 25% του 2019 η ανάκαμψη του Τουρισμού για το 2021

Επιφυλακτικός για τις προοπτικές του κλάδου του τουρισμού, έως το τέλος του έτους,  εμφανίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού UNWTO,   ζητώντας ισχυρότερο συντονισμό στα ταξιδιωτικά  πρωτόκολλα  μεταξύ των χωρών, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής επανεκκίνηση του  και να αποφευχθούν οι μαζικές απώλειες στον κλάδο.

Εκθέτοντας δύο σενάρια ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο για την ανάκαμψη του τουρισμού ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO)  δημοσίευσε τις  προβλέψεις και τα τελευταία στοιχεία  για το 2021.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο η Τουριστική κίνηση το 2021 θα κυμανθεί στο 37% του 2019 ενώ το απαισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για το 25% του 2019.


Στις αντίστοιχες περσινές προβλέψεις του UNWTO επαληθεύτηκε το απαισιόδοξο σενάριο.

Η αρχική πρόβλεψη του οργανισμού τον Μάρτιο του 2021 μιλούσε για ανάκαμψη στο 33% με 45% του 2019 , τα νέα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι η κίνηση θα κινηθεί χαμηλότερα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του UNWTO οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 83% το πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς παρέμειναν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Ωστόσο, ο δείκτης εμπιστοσύνης του UNWTO δείχνει σημάδια επιβράδυνσης της εμπιστοσύνης.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2021, προορισμοί σε όλο τον κόσμο καλωσόρισαν 180 εκατομμύρια λιγότερες διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η Ασία και ο Ειρηνικός συνέχισαν να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα με πτώση 94% στις διεθνείς αφίξεις κατά την περίοδο των τριών μηνών.

Η Ευρώπη σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση με -83%

Αφρική -81%

Μέση Ανατολή -78%

Αμερική -71%

Το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον κλάδο καθώς η πτώση που καταγράφηκε στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως ήταν 73%.

 

Η έλλειψη συντονισμού βλάπτει την επανεκκίνηση του τουρισμού #RestartTourism

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili σχολιάζει: «Υπάρχει σημαντική ζήτηση και βλέπουμε την εμπιστοσύνη να επιστρέφει αργά. Οι εμβολιασμοί θα είναι το κλειδί για την ανάκαμψη, αλλά πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό και την επικοινωνία, καθιστώντας ταυτόχρονα τις δοκιμές ευκολότερες και πιο προσιτές, αν θέλουμε να ανακάμψουμε για τη θερινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο. ”

Οι εμβολιασμοί, η πρόσβαση σε προσιτά τεστ είναι το κλειδί για την ανάκαμψη

Οι εμβολιασμοί δείχνει να είναι το κλειδί για την ανάκαμψη αλλά πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός και η επικοινωνία  ενώ θα πρέπει τα τεστ να γίνονται ευκολότερα και πιο προσιτά αν θέλουμε να δούμε ανάκαμψη την θερινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο, επισημαίνει.

 

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της ΕΕ αυξάνει τις ελπίδες ανάκαμψης

 

Η τελευταία έρευνα της Ομάδας Ειδικών Τουρισμού του UNWTO δείχνει ότι οι προοπτικές για την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου βελτιώθηκαν ελαφρά. Παράλληλα, ο ρυθμός διάθεσης εμβολιασμού σε ορισμένες αγορές βασικών πηγών καθώς και πολιτικές για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, ιδίως το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της ΕΕ, έχουν αυξήσει τις ελπίδες για ανάκαμψη σε ορισμένες από αυτές τις αγορές.

Συνολικά, το 60% αναμένει ανάκαμψη στον διεθνή τουρισμό μόνο το 2022, από 50% στην έρευνα του Ιανουαρίου 2021.

Το υπόλοιπο 40% βλέπει μια πιθανή ανάκαμψη το 2021, αν και αυτό είναι ελαφρώς μειωμένο από το ποσοστό τον Ιανουάριο. Σχεδόν οι μισοί από τους εμπειρογνώμονες δεν βλέπουν επιστροφή στα διεθνή τουριστικά επίπεδα του 2019 πριν από το 2024 ή αργότερα, ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που δείχνουν επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας το 2023 έχει μειωθεί κάπως (37%), σε σύγκριση με την έρευνα του Ιανουαρίου.

 

Οι εμπειρογνώμονες του τουρισμού επισημαίνουν τη συνεχιζόμενη επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και την έλλειψη συντονισμού στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα  και τα πρωτόκολλα υγείας ως το κύριο εμπόδιο στην ανάκαμψη του τομέα.

 

Ο αντίκτυπος του COVID στον τουρισμό μειώνει τις παγκόσμιες εξαγωγές κατά 4%

Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO δείχνει επίσης το οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις το 2020 μειώθηκαν κατά 64% σε πραγματικούς όρους (τοπικά νομίσματα, σταθερές τιμές), που ισοδυναμούν με πτώση άνω των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, μειώνοντας τη συνολική παγκόσμια αξία εξαγωγών κατά περισσότερο από 4% το 2020.

Η συνολική απώλεια εσόδων από εξαγωγές από τον διεθνή τουρισμό (συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών επιβατών) ανέρχεται σε περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η Ασία και ο Ειρηνικός (-70% σε πραγματικούς όρους) και η Μέση Ανατολή (-69%) σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις των εσόδων.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει ισχυρή και επείγουσα δράση για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο 2021 επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Η επιβίωση πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων και επιχειρήσεων εξαρτώνται από τη  δράση της διεθνούς κοινότητας.

 

Πηγή: UNWTO