Χωρίς ζημιές από την κατολίσθηση στην Θηρασιά. Τι λένε οι κάτοικοι/ Βίντεο

Μαύρισε ο ουρανός από την σκόνη εξαιτίας της κατολίσθησης στον Κόρφο στην Θηρασιά

Η επόμενη μέρα της κατολίσθησης, που σημειώθηκε χθες 27 Απριλίου το απόγευμα,  βρίσκει το λιμάνι του Κόρφου στην Θηρασιά χωρίς ζημιές. “Το μόνο που είδαμε ήταν ένα σύννεφο σκόνης που μας κάλυψε λένε κάτοικοι και εργαζόμενοι”,  στο santorinimagazine, “ο ουρανός μαύρισε και χρειαστήκανε αρκετά λεπτά για να αρχίσει να  αχνοφαίνεται ο ήλιος. Δεν ξέραμε τι έχει συμβεί το μόνο που βλέπαμε ήταν η σκόνη στην ατμόσφαιρα”. Τα βράχια που παρασύρθηκαν ήταν ογκώδη, το χώμα ωστόσο που υπήρχε στο σημείο απέτρεψε την συνέχεια της πορείας τους και δεν  κύλησαν πιο κάτω.

@santorinimagazine

Πέτρες φεύγουν πάντα από τα γκρεμνά μας, αλλά μικρές, μας ανέφερε κάτοικος της περιοχής,  ωστόσο αυτή η κατολίσθηση δεν ήταν όπως οι άλλες, ήταν μεγαλύτερη . Το santorinimagazine βρέθηκε στον Κόρφο, μίλησε με τους κατοίκους και κατέγραψε το τι άφησε πίσω της η κατολίσθηση, που τρόμαξε όσους την είδαν από τα σκάφη ή την βίωσαν στο λιμάνι της Θηρασιάς.

Σε ορισμένα καταστήματα τα τραπέζια και οι αυλές τους έχουν καλυφθεί με στρώμα σκόνης, που δημιούργησε η κατολίσθηση, ενώ σε άλλα κατάφεραν να καθαρίσουν ήδη και σήμερα λειτουργούσαν, σαν να μην συνέβη τίποτα.

@santorinimagazine

Ακόμα και σήμερα μικρές πέτρες συνεχίζουν να πέφτουν από ψιλά διασχίζοντας τα χώματα στην πλαγιά δημιουργώντας μικρά σύννεφα σκόνης.

@santorinimagazine

“Η περιοχή του Κόρφου, δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση γεωτεχνικά, δεν έχουν γίνει έργα ανάσχεσης,. Δεν έχουν γίνει ποτέ στον Κόρφο, υπάρχουν πακέτα λάβας που πρέπει να αντιμετωπιστούν “ανέφερε στο santorinimagazine ο Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος, Προϊστάμενος του τμήματος φυσικών κινδύνων του ΕΑΓΜΕ. “Βρεθήκαμε στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα και πραγματοποιήσαμε ελέγχους, έχουμε καταθέσει ήδη την έκθεση μας στον Δήμο Θήρας. Χρειάζεται μελέτη εφαρμογής υπάρχουν 2-3 ζώνες που πρέπει να γίνουν εργασίες σταθεροποίησης των πρανών και άλλες εργασίες”.

Ο Δήμος Θήρας έχει στα χέρια του τη σχετική έκθεση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών(ΕΑΓΜΕ), κλιμάκιο του οποίου πραγματοποίησε αυτοψίες και εξέτασε το λιμάνι του Κόρφου, το Αμμούδι, και το Λιμάνι των Φηρών, πριν δύο εβδομάδες. Η σχετική έκθεση προέκυψε από την ενεργοποίηση του Μνημονίου συνεργασίας του ΕΑΓΜΕ και της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας,  με πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας.

Κατολίσθηση στη Θηρασιά. “Δεν έχουν γίνει έργα ανάσχεσης” – Βίντεο