
H Σαντορίνη στο επίκεντρο του Πολιτισμού, στις 2 Αυγούστου η έκθεση των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου.
Η Σαντορίνη βάζει τα καλά της και ανοίγει τις πόρτες του Πολιτισμού στις 2 Αυγούστου στο Προϊστορικό Μουσείο Θήρας στην Πρωτεύουσα του νησιού στα Φηρά.
Οι μοναδικές τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου ο « Θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε δημοσίευση της, θα εκτεθούν αρκετές από αυτές για πρώτη φορά, στο Προϊστορικό Μουσείο Θήρας. Μετά από πολλά χρόνια που χρειάστηκαν για την αποκατάσταση τους οι τοιχογραφίες ολοκληρώθηκαν και μπορούν πια να τις θαυμάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που διοργανώνει την έκθεση, μετά από πολλούς μήνες εργασιών ανακαίνισε και διαμόρφωσε τον χώρο της έκθεσης όπου θα εκτεθούν οι τοιχογραφίες.

photo: santorini magazine
Το Μουσείο ανακατασκευάστηκε και οι τοιχογραφίες του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου είναι στην θέση τους.

photo:Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Ο περιβάλλον χώρος ομόρφυνε με τα απαραίτητα φυτά, το Μουσείου ντύθηκε στα λευκά και αναμένει την Δευτέρα την Υπουργό Πολιτισμού Λ.Μενδώνη και τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, να κόψουν την κορδέλα της έκθεσης, που θα είναι πια στη διάθεση των επισκεπτών.
“Στο κλειστό έως σήμερα για το κοινό, δεύτερο εκθεσιακό όροφο του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού διοργανώνει την προσωρινή έκθεση Θηραϊκές τοιχογραφίες – Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου.
Στην έκθεση, η οποία συμπληρώνει την μόνιμη έκθεση του μουσείου, εκτίθενται 28 τοιχογραφίες από ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο κτήριο της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι, την Δυτική Οικία και την Ξεστή 3. Ολόκληρο το εικονογραφικό πρόγραμμα της Δυτικής Οικίας καθώς και εκείνο δύο δωματίων της Ξεστής 3 παρουσιάζονται χωρίς παρεμβάσεις, στην αυθεντική τους διάταξη, ώστε ο επισκέπτης, περιηγούμενος στα τέσσερα δωμάτια των κτηρίων, να προσλαμβάνει ολοκληρωμένα και με αμεσότητα το περιεχόμενο και τις αισθητικές αξίες των θηραϊκών αριστουργημάτων.
Η έκθεση είναι ιδιαίτερη σημαντική καθώς πολλές από τις τοιχογραφίες εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, ενώ και εκείνες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εκτίθενται εκ νέου μετά από είκοσι χρόνια, και μάλιστα όλες για πρώτη φορά στον τόπο προέλευσής τους, στην Θήρα.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη σε όλο το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που με τον μόχθο και τις επιστημονικές και τεχνικές του δεξιότητες έφερε στο φως, συντήρησε, μελέτησε και ανέδειξε τους θησαυρούς της θηραϊκής γης από τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου υπό την διεύθυνση των αρχαιολόγων Σπυρίδωνος Μαρινάτου και Χρίστου Ντούμα” αναφέρει σε ανακοίνωση της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

photo: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Η Σαντορίνη θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο όχι για το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα αλλά και για τον τεράστιο πλούτο που έχει να αναδείξει και να προσφέρει στους επισκέπτες Έλληνες και ξένους κάνοντας την έναν μοναδικό προορισμό με επίκεντρο τον Πολιτισμό.

photo: santorini magazine- Προϊστορικός οικισμός Ακρωτηρίου
Οι 28 τοιχογραφίες αναλαμβάνουν να στείλουν το μήνυμα σε όλο τον κόσμο πως η Σαντορίνη εκτός από την γεωλογική της μοναδικότητα έχει πολύ σημαντικά ευρήματα τόσα πολλά, που δεν θα έφτανε το νησί για να εκτεθούνε όλα μαζί.

photo: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Η έκθεση χαρακτηρίζεται ως περιοδική, καθώς σε τακτά χρονικά διαστήματα τα εκθέματα θα αλλάζουν, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους έλληνες και ξένους επισκέπτες να απολαύσουν τους θησαυρούς της Σαντορίνης.
Ο Δήμος Θήρας έκανε μια πολιτική επιλογή μας επισημαίνει η Σ. Κίτσου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού , εν μέσω πανδημίας. Έγινε μια μεγάλη σύσκεψη, τον Ιανουάριο του 2020, με την ΕΦΑ Κυκλάδων, τους Βυζαντινολόγους και τους Αρχαιολόγους και τον Δήμο Θήρας και αποφασίσαμε να δώσουμε το βάρος στον πολιτισμό, δίνοντας 600.000 € σε βάθος τριετίας για την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών.
Εκτός από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας έγινε συμφωνία και για το Αρχαιολογικό Μουσείο προκειμένου να ανακατασκευαστεί και να αναδείξει το επόμενο έτος, την άνοιξη του 2022 την Δαιδαλική Κόρη, αυτό το μοναδικό άγαλμα της Σαντορίνης. « Κούρους έχουμε πολλούς, Κόρες όμως όχι και μάλιστα σε αυτή την κατάσταση» αναφέρει η Σ.Κίτσου.

photo:ΥΠΠΟΑ
Το πρόγραμμα Mo.Na. είναι επίσης σε εξέλιξη τόσο στη Σαντορίνη όσο και στη Θηρασιά. Αναδείχθηκε ήδη ο Σκάρος, η πρωτεύουσα της Σαντορίνης στο παρελθόν , όπου γίνεται καθαρισμός των μονοπατιών και ανάδειξη του χώρου.
Η Θηρασιά είναι επίσης στην προγραμματική, ο καθαρισμός των 3 αρχαιολογικών χώρων. Η ανασκαφή στην Κοίμηση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Προφήτης Ηλίας , και στην θέση Παλαιόκαστρο όπου βρίσκεται ο αρχαίος οικισμός.
Στην προγραμματική εντάσσεται και η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας, αλλά και οι προσβάσεις για την Αρχαία Θήρα, τόσο από τα μονοπάτια της Περίσσας και του Προφήτη Ηλία, αλλά και από τον κεντρικό δρόμο του Καμαρίου, όπου θα υλοποιηθεί η ηλεκτροκίνηση το επόμενο διάστημα.

photo: Σ. Κίτσου
Οι τοιχογραφίες του Αγ. Γεωργίου στην Φοινικιά, έχουν αποκατασταθεί επίσης και αναμένεται να εκτεθούν και πάλι.
«Θέλουμε να βάλουμε τον Πολιτισμό της Σαντορίνης πάλι στο προσκήνιο» τονίζει η Σ. Κίτσου, δίνοντας μας όλες τις λεπτομέρειες της προγραμματικής του Δήμου για τις εργασίες που γίνονται από την ΕΦΑ Κυκλάδων με την αρωγή του Δήμου Θήρας, στον τομέα του Πολιτισμού.
” Πρέπει να δείξουμε στους επισκέπτες ότι τίποτα δεν καταλαβαίνουν από την ψυχή του τόπου αν δεν γνωρίσουν τον πολιτισμό του”
«Ο Πολιτισμός είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και αυτό πρέπει να το «εκμεταλλευτούμε» και οι νεότερες γενιές πρέπει να τον γνωρίσουν για να έχει και συνέχεια» « Να δώσουμε την δυνατότητα στο παγκόσμιο κοινό να έχει ένα δυνατό κίνητρο να έρθει» , επισημαίνει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θήρας Σ. Κίτσου στη συνέντευξή της, στη Χαρά Καπότου και στην ραδιοφωνική εκπομπή « Σημείο Αναφοράς , με επίκεντρο τις Κυκλάδες» στον FM1 στους 101.
Η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη βρίσκεται στις Κυκλάδες από την αρχή της περασμένης εβδομάδας όπου επισκέπτεται με την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων τους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και τους βυζαντινούς θησαυρούς στα νησιά. Ήδη έχει επισκεφθεί την Τήνο και την Νάξο ενώ από σήμερα βρίσκεται στην Σαντορίνη. Στο πρόγραμμα της είναι ο Σκάρος όπου πραγματοποίησε αυτοψία για να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών. Θα επισκεφθεί επίσης τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας. Αύριο θα μεταβεί στην Σίκινο για να επιστρέψει την Δευτέρα 2 Αυγούστου να επισκεφθεί την ανασκαφή στην Θηρασιά και να παραβρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου στο Προϊστορικό Μουσείο Θήρας.