Χ. Θεοχάρης – Α.Σιγάλας :Το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Σαντορίνης

Tην πορεία υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Σαντορίνης συζήτησε σήμερα στο υπουργείο Τουρισμού ο Δήμαρχος Θήρας Α. Σιγάλας με τον Υπουργό Tουρισμού Χάρη Θεοχάρη και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Β. Λοϊζου.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν η πορεία των μεγάλων έργων παρέμβασης στην Σαντορίνη, και προγραμματίστηκαν τα επόμενα βήματα για το συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων στο νησί.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμαρχος Θήρας Α. Σιγάλας, σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Τι συζητήθηκε

α) Η Μαρίνα του Μονολίθου.
Μετά την έγκρισή απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη δημιουργία της Νέας Μαρίνας στο Μονόλιθο, συζητήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος προκειμένου να ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία κατασκευής με Σύμβαση Παραχώρησης. Ενημερώθηκε ο Υπουργός ότι, Το Λιμενικό Ταμείο Θήρας έχει ήδη προχωρήσει στην ανάθεση της σύνταξης του σχετικού φακέλου με τους όρους δημοπράτησης.

β) Το νέο Λιμάνι.
Με έγγραφη διαβεβαίωση του Υπουργείου Υποδομών προς το Υπουργείο Τουρισμού σχετικά με την κατασκευή του νέου Λιμανιού, στην περίπτωση που δημιουργηθεί, στην περιοχή του Μονολιθου  αναφέρεται πως δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κατασκευή της νέας μαρίνας.
Τις επόμενες ημέρες θα ανατεθεί από το Υπουργείο Υποδομών η χωροθέτηση και η εκπόνηση των προκαταρκτικών μελετών καθώς και των περιβαλλοντικών προεγκρίσεων.

γ) Η Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου για την επίσπευση της έγκρισης του φακέλου που έχει κατατεθεί από το Δήμο στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, ώστε μετά την αλλαγή του Ειδικού Γραμματέα να μην υπάρξει καθυστέρηση του έργου.

δ) Η Δεύτερη γραμμή Τελεφερίκ
Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου θα είναι ο Δήμος Θήρας υπό το καθεστώς που λειτουργεί και σήμερα, διευκρίνισε ο Δήμαρχος. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να συνδράμει το Δήμο στην προσπάθεια διευθέτησης των νομικών κυρίως ζητημάτων, τα οποία πρέπει να επιλυθούν προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί ανεμπόδιστα.

ε) Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τη Σαντορίνη
Ο υπουργός ενημερώθηκε για τις επαφές του Δημάρχου με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υφυπουργό Χωροταξίας και Πολεοδομίας κ. Οικονόμου σχετικά με την επίσπευση της ανάθεσής και ζητήθηκε και η δική του παρέμβαση.

Ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα.

1. Την άμεση απεμπλοκή της διαδικασίας για την έκδοση των οικοδομικών αδειών στη Σαντορίνη.

2. Την συντονισμό με το Υπ. Οικονομικών προκειμένου να υπάρξει επίλυση ζητημάτων, των οποίων ο χειρισμός κατά το παρελθόν έχει δημιουργήσει έντονα κοινωνικά προβλήματα, κατά την ολοκλήρωση της σύνταξης του κτηματολογίου για το σύνολο της Σαντορίνης.

Αναμένεται η 2η Διυπουργική Σύσκεψη για την αξιολόγηση της πορείας του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για τη Σαντορίνη, την διαδικασία συντονισμού έχει αναλάβει η Γ.Γ. του υπουργείου Τουρισμού Βίκυ Λοίζου.