Sea Change Greek Islands στην  Κίμωλο και τη Σέριφο με την  Dive In Action μετά την Σαντορίνη

Στην Κίμωλο και τη Σέριφο θα βρεθεί η περιβαλλοντική Οργάνωση Dive In Action από τις 18 έως τις 26 Οκτωβρίου.

Συνεχίζοντας τους καθαρισμούς των βυθών  στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α& Κ. Λασκαρίδη,  θα συλλέξουν και πάλι απ το βυθό τα πλαστικά μιας χρήσης και ότι άλλο έχει καταλήξει στις θάλασσες μας.

Το πρόγραμμα του Sea Change Greek Islands αφορά 10 νησιά των Κυκλάδων και συμβάλλει ενεργά στην προστασία των θαλασσών μας  τόσο με τους υποβρύχιους καθαρισμούς όσο και με την ενημέρωση των κατοίκων και  των επιχειρηματιών προκειμένου να περιορίσουν τα πλαστικά μιας χρήσης αλλά και να υιοθετηθούν καλές πρακτικές που να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Οι υποβρύχιοι καθαρισμοί που θα πραγματοποιηθούν είναι συνέχεια των προηγούμενων και αναμένονται τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τα  νέα ευρήματα.  

Η συνέχεια θα δοθεί τις επόμενες μέρες και ανυπομονούμε να δούμε ποια είναι η εικόνα των βυθών μετά το καλοκαίρι.

Ας ελπίσουμε ότι θα παρουσιάζουν την  ίδια εικόνα που παρουσίασε  η  Σαντορίνη καθώς σύμφωνα με τους δύτες της Dive In Action ο βυθός στον Όρμο στο Αμμούδι ήταν «πιο καθαρός από ποτέ» .

 

Εγγύηση για τη Βιωσιμότητα η Συμμετοχή όλων.

 

Οι προγραμματισμένοι καθαρισμοί του προγράμματος Vivid Blue της Dive In Action,  πρεσβευτή για την Σαντορίνη του προγράμματος  Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α&Κ Λασκαρίδη , πραγματοποιήθηκαν στις 25 και 27 Σεπτεμβρίου στο Αμμούδι και την Περίσσα.

Συνέπεσαν χρονικά με την ανακοίνωση της συνεργασίας του προγράμματος Plastic Free Santorini της Lidl Ελλάς  και του Δήμου Θήρας σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και του Ιδρύματος Α&Κ Λασκαρίδη  κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος  «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είχε προγραμματιστεί στη  Σαντορίνη μαζί με παράκτιους καθαρισμούς και έτσι έγιναν από κοινού .

 

 Ο Βυθός στο Αμμούδι της Σαντορίνης

“Βλέποντας το βυθό στο Αμμούδι από ψηλά παρατηρείς έναν καθαρό βυθό”, τονίζει ο Δημήτρης Καμπανός υπεύθυνος της Dive In Action στην συνέντευξη του στο Santorini Magazine.

“Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ένα δεδομένο,  την φετινή μειωμένη κίνηση των τουριστών στην περιοχή ,παρ΄ όλα αυτά η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη από τον προηγούμενο καθαρισμό που πραγματοποιήθηκε πριν από 11 μήνες.

Τα αλιευτικά εργαλεία και τα αντικείμενα από ανακαινίσεις που βρήκαμε στο  βυθό φέτος δεν ήταν πολλά όπως και τα πλαστικά και τα αλουμίνια.

Αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά περνάει το μήνυμα ότι πρέπει να προσέχουμε”.

 

Νέοι ρύποι κάνανε την εμφάνιση τους

Προστέθηκαν όμως νέα υλικά στους ρύπους επισημαίνει στο Santorini Magazine  ο Λάζαρος Αναστασιάδης, εθελοντής δύτης και μέλος της Dive In Action που συμμετείχε στον καθαρισμό στο Αμμούδι.

“Οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά μαντηλάκια είναι οι νέοι ρύποι, που κάνανε την εμφάνιση τους στον βυθό. Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση  του κόσμου αλλά και η στήριξη αυτών των δράσεων”.

 

Δείτε μια εικόνα από τις 15 Οκτωβρίου, από ανάρτηση του Δημήτρη Καμπανού σε κοινωνικό δίκτυο, φανταστείτε ένα αεράκι στις Κυκλάδες και δείτε πόσο εύκολα γεμίζουν οι θάλασσες μας με τους νέους ρύπους.

Η πολυσύχναστη Παραλία στην Περίσσα

“Ο υποβρύχιος καθαρισμός στην Περίσσα δεν επέτρεψε να γίνουν παρατηρήσεις και καταγραφές ανασύρθηκαν κάποιοι ρύποι όπως μεταλλικές παγίδες ψαριών  πλαστικά και μπουκάλια αλλά λόγω του δυνατού αέρα την προηγούμενη μέρα και σε μικρότερη ένταση την ίδια, δεν  ήταν εφικτή η παρατήρηση  λόγω της περιορισμένης υποθαλάσσιας ορατότητας  .

Η Περίσσα είναι μια παραλία περισσότερο για παράκτιο και λιγότερο για υποβρύχιο καθαρισμό επισημαίνει ο Δημήτρης Καμπανός εξαρτάται από τον ρύπο συνήθως είναι ελαφριά αντικείμενα που πάνε και κάθονται πάνω στον βράχο αλλά με τους νοτιοδυτικούς επιφανειακούς ανέμους που έχει στην  περιοχή μπορεί να φτάσουν στην Ανάφη ή την Κρήτη”.

«Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ο αέρας στις Κυκλάδες δεν είναι σύμμαχος μας. Φτάνει ένα μικρό  αεράκι  για να μεταφέρει το πλαστικό ποτήρι του καφέ μας ή οτιδήποτε αφήσαμε δίπλα στην ξαπλώστρα για παράδειγμα, να το πάρει και να φτάσει παντού»  είναι κάτι γνώριμο  για όσους μένουν στις Κυκλάδες ,μας λέει ο Λάζαρος Αναστασιάδης.

 

“Η ευαισθητοποίηση μου ξεκίνησε απ την ενασχόληση μου με τις καταδύσεις”

 

Aυτή ήταν η αρχή για τον Λάζαρο Αθαναστασιάδη, «Εκεί είδα ότι ο βυθός αντί  να έχει ψάρια ήταν γεμάτος σκουπίδια, έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι με την λύση του προβλήματος και να συμμετέχω στους υποβρύχιους καθαρισμούς. Δεν φτάνουν όμως οι υποβρύχιοι καθαρισμοί.

Χρειάζεται κοινή αντίληψη να προσέχουμε τα σκουπίδια μας ,να τα συλλέγουμε και να τα τοποθετούμε στους μπλε κάδους και φυσικά να μην ξεχνάμε να κλείνουμε το καπάκι του κάδου, για να μην μεταφέρονται παντού με τον αέρα και καταλήγουν στη θάλασσα».

«Μην ξεχνάμε ότι τα πλαστικά μιας χρήσης όταν ανασύρονται από την θάλασσα δεν ανακυκλώνονται» συμπληρώνει ο Δημήτρης Καμπανός.

« Οι ξένοι τουρίστες γνωρίζουν για την ανακύκλωση, από αρκετά καταλύματα σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε παίρνουν διαχωρισμένα τα πλαστικά μπουκάλια απ’ τα σκουπίδια τους και τα πάνε στους μπλε κάδους, έρχονται έτοιμοι, γιατί εφαρμόζουν την ανακύκλωση ήδη στις χώρες τους.  Η ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού είναι αυτό που πρέπει να γίνει, και να στηρίζουν τις δράσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Πόσο αφορά τις επιχειρήσεις

«Φέτος λόγω κορονοϊού και του ότι πολλά απ τα καταστήματα ήταν κλειστά δεν έγινε όπως ήταν προγραμματισμένο η ενημέρωση των επαγγελματιών»

Η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και οι  καλές πρακτικές που μπορούν να υιοθετήσουν  είναι στις προτεραιότητες μας ανέφερε, ο υπεύθυνος της Dive In Action.

‘Έχουμε  προτάσεις για τους επαγγελματίες που αν γίνουν κανόνας για την λειτουργία των καταστημάτων τους θα πετύχουμε πολλά, θα πιάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για την μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.   Μόνο με μικρές αλλαγές στις συνήθειες τους μπορούν να διαχειρίζονται την επιχείρηση τους όπως και τώρα, χωρίς όμως να επιβαρύνουν το περιβάλλον και χωρίς επιπλέον κόστος καθώς δεν απαιτείται, η αγορά για παράδειγμα κάποιου εξοπλισμού. Μην περιμένουμε να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απλά θα την επιβάλλει δεν θα συζητήσει κάτι με τους επαγγελματίες».

Η κοινή αντίληψη φαίνεται ότι είναι το κλειδί στην  διαχείριση του προβλήματος να προσέχουμε  τα σκουπίδια μας να μειώσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης και να είμαστε ενήμεροι πως μπορούμε με απλά πρακτικά βήματα να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τις θάλασσες μας.

Πείτε Όχι στα πλαστικά μιας χρήσης επιλέγοντας επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες .

Μην ξεχνάτε  να ανακυκλώνεται,  προσέχοντας οι διαμένοντες στις Κυκλάδες όχι μόνο και  να μαζεύεται τα απορρίμματα σας απ την παραλία ή όπου κάνετε τη βόλτα σας για να μην καταλήγουν στις θάλασσες μας αλλά να κλείνετε το καπάκι του μπλε κάδου. Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας.

Συμμετέχετε στις δράσεις για την προστασία των θαλασσών μας μην μένετε παρατηρητές του φαινομένου.

Η συνέντευξη έγινε στο Ακρωτήρι,  στην παραλία Αποθήκες  και  ευχαριστούμε  το εστιατόριο Remezzo που μας φιλοξένησε.

Δείτε την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί.