Μαζεύοντας τα «απομεινάρια» του καλοκαιριού

Εξαφάνησαν τα πλαστικά, τις γόπες  και τα καλαμάκια στην παραλία Πρασσά στην Κίμωλο.

Μαζεύουμε τα «απομεινάρια» του καλοκαιριού αναφέρει σε ανάρτηση του, το Κοινωφελές Ιδρύμας Α&Κ Λασκαρίδη για την ομάδα του προγράμματος Sea Change Greek Islands  μαζί με τον Φώτη και την Ελένη από τους Κιμωλίστες- Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου.

Κάτω απ’ τον συννεφιασμένο ουρανό των Κυκλάδων συνέλεξαν τα απορρίμματα και κατέγραψαν τα αποτελέσματα από την 1η δράση των παράκτιων καθαρισμών.

Το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Μηνά φιλοξένησε  το πρωί τη 2η δράση των υποβρύχιων καθαρισμών του προγράμματος. H ομάδα της Dive In Action, έφερε στην επιφάνεια 214 κιλά απορρίμματα, κυρίως πλαστικά μιας χρήσης.

474 κιλά κυρίως πλαστικά μιας χρήσης που δεν ανακυκλώνονται

Αυτό είναι το άθροισμα μετά και την 1η δράση των υποβρύχιων καθαρισμών στο λιμάνι της Ψάθης που ανέσυραν 260 κιλά απορρίμματα.

Ο δράσεις είχαν αρωγό τον Δήμο Κιμώλου για την απομάκρυνση και την διαχείριση των απορριμμάτων και το Λιμεναρχείο Κιμώλου. Το πρόγραμμα είναι στη δεύτερη μέρα ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 26 Οκτωβρίου με σταθμούς την Κίμωλο και τη Σέριφο.

Οι ομάδες του #SeaChangeGreekIslands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, #aclcf, η ομάδα Κιμωλίστες- Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου και η ομάδα της #Dive_In_Action έχουν κοινό στόχο, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη συμβολή μας στην πράξη, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους.

Το Sea Change Greek Islands δεν σταματάει στις δράσεις αυτές, η ομάδα βρίσκεται σ΄επαφή με τους κατοίκους στα 10 νησιά του προγράμματος. Γνωρίζονται και μιλάνε πια με τα μικρά τους ονόματα, τους νησιώτες, συζητάνε και δείχνουν στην πράξη την ανάγκη να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης στην καθημερινότητα μας. Αλλά και πως, μπορούμε να το κάνουμε, με ποιά υλικά και ποιες αλλαγές στις συνήθειες μας. Οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα τα παιδιά ήδη γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει.

 

Το κυριότερο όμως είναι η δική μας στάση απέναντι στο πρόβλημα αλλά και τη λύση για την προστασία των θαλασσών μας, να γίνουμε και εμείς ένας κρίκος ακόμα σ’ αυτή την αλυσίδα.

Η βραδιά στην Κίμωλο έκλεισε με το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ  Ενα Αρχιπέλαγος Χωρίς Πλαστικά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη που σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Δανέζης.

 

Δείτε το