«Ο ξεναγός στα χρόνια του κορωνοϊού»

Την άμεση παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους επόμενους χειμερινούς μήνες, μέχρι τον Απρίλιο του 2021 ζητάει η Πανελληνία Ομοσπονδία Ξεναγών.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει πως οι Ξεναγοί της Ελλάδας έλαβαν πρόσφατα αποζημίωση ειδικού σκοπού μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ενώ την άνοιξη είχαν λάβει επίσης μόνο 800 ευρώ για τον μισό Μάρτιο και τον Απρίλιο, χωρίς ένσημα, πρόσφατα αποφασίστηκε η πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για την απαραίτητη ασφαλιστική ικανότητα για το έτος 2021.

Ο τουρισμός αναμενόταν το 2020 να είναι σε καλά επίπεδα και όλοι είχαν επενδύσει σε αυτό. Το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη είχαν προγραμματιστεί εκδρομές τουριστών από την Ευρώπη που αποσκοπούσαν σε περιηγήσεις στην Ελλάδα και όχι σε θάλασσα-ξεκούραση.

Ωστόσο λόγω της πανδημίας και των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ο κλάδος των Ξεναγών μπήκε σε αναστολή.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ξεναγοί της Ελλάδος το έτος 2020 να πραγματοποιήσουν από καθόλου έως ελάχιστες ξεναγήσεις.

 

Πολλοί ξεναγοί να βρίσκονται εκτεθειμένοι με χρέη, δάνεια, φορολογικές υποχρεώσεις. 

 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών Ελλάδας το επάγγελμά μπήκε σε αναστολή, το έτος 2020, για τους εξής λόγους:

 

  •  Καθολικός αποκλεισμός από περιηγητικές δραστηριότητες εξ αιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας από Μάρτιο έως και όλο τον Ιούνιο, αλλά και από τις αρχές Νοεμβρίου έως τώρα.

 

  •  Κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, και μετά, λόγω αριθμητικού περιορισμού ατόμων, εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ήταν πρακτικά αδύνατη η εργασία με γκρουπ. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία παραμένουν κλειστά από το Νοέμβριο.

 

  • Κλειστά τα σχολεία που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από Μάρτιο μέχρι την λήξη της σχολικής χρονιάς.

 

  •  Αποκλεισμός εξόδου από άλλες χώρες, ή/και αποκλεισμός εισόδου στη χώρα μας πολιτών από χώρες που είναι «τροφοδότες ξεναγήσεων», π.χ. της Αμερικανικής Ηπείρου, των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ.α. Δηλαδή εκείνων που συνειδητά διανύουν χιλιόμετρα για να θαυμάσουν την Ελλάδα.

 

  •  Τα παραπάνω επετράπησαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η κυκλοφορία όμως των εν δυνάμει ξεναγούμενων ήταν ελάχιστη.

Λόγοι: φόβος συγχρωτισμού, ασυμβατότητα μεταξύ υγειονομικών πρωτοκόλλων μεταξύ αριθμού επιβαινόντων σε λεωφορεία και αριθμού ξεναγούμενων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, κλείσιμο μέρους των αρχαιολογικών χώρων, δραματική μείωση γενικότερου τουριστικού ρεύματος, συμπεριλαμβανομένων και των κρουαζιερόπλοιων, οι επιβάτες των οποίων δε συμβάλλουν μεν στην οικονομία της διαμονής, αλλά τα μέγιστα σε αυτήν της περιήγησης.

 

Το αποτέλεσμα ήταν να μην εργαστούν πολλοί ξεναγοί. Δεδομένης δε τη φύσης της ημερομίσθιας, εξαρτημένης εργασίας, η ανυπαρξία εργασίας ούτε αμείβεται, ούτε καταγράφεται, ούτε γίνεται αντιληπτή από την πολιτεία.

Πολύ περισσότερο μάλιστα η αδυναμία εργασίας του ξεναγού, λόγω π.χ. ατόμων ευπαθών ομάδων στην οικογένειά τους.

 

Ποια είναι τα αιτήματα

 

  •  Την παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020, όπως την αποζημίωση ειδικού σκοπού που μας έχει ήδη καταβληθεί για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

 

  •  Την περαιτέρω παράταση Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο του 2021 (ώστε να έχουμε τουλάχιστον 100 ένσημα το 2021)

 

  •  Αναδρομική αποζημίωση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020, ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα διαβίωσης.

Ζητάμε από την πολιτεία, να συνδράμει , αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Ελλάδας,  ώστε οι Ξεναγοί να συνεχίσουμε το έργο μας και να συμβάλουμε και εμείς στην επαναφορά του Ελληνικού Τουρισμού και της Εθνικής Οικονομίας.