Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας Γερμανίας για επενδύσεις και ανάπτυξη νέου μοντέλου Τουρισμού

 

Την ενίσχυση της συνεργασίας για την προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξης ενός νέου μοντέλου τουρισμού ώστε να επιτευχθεί η επέκταση της τουριστικής περιόδου κατέληξαν οι Γ. Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοϊζου και η Γερμανίδα Υφυπουργός Τουρισμού Claudia Dorr- Voss.

Η συνεργασία θα περιλαμβάνει και τις ειδικές μορφές τουρισμού, ώστε να εμπλουτιστεί συνολικά το τουριστικό προϊόν της χώρας. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο του 4ου Γύρου Διυπουργικών Διαβουλεύσεων για το ελληνογερμανικό σχέδιο δράσης σε επίπεδο Υφυπουργών/Γενικών Γραμματέων και διοργανώνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γενική Γραμματέας παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών ανέφερε ότι «τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία, αναγνωρίζοντας τη σημασία του τουρισμού στην ανάπτυξη των οικονομιών τους, επανέλαβαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενότερα και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία για την αναβάθμιση των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο τουρισμός υγείας και ο ιαματικός τουρισμός».

Η κυρία Λοΐζου αναφέρθηκε στην πολιτική κινήτρων της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και στην εθνική στρατηγική για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός υγείας, ο ορεινός και ο θαλάσσιος τουρισμός, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί ολιστικά το τουριστικό προϊόν και να επεκταθεί η τουριστική περίοδος.

Η Γερμανίδα Υφυπουργός Τουρισμού, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ορεινό και τον ιαματικό τουρισμό αλλά και για το σχέδιο αναβάθμισης των μαρίνων.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα, η Γερμανίδα Υφυπουργός αναγνώρισε ακόμα τις  προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση συνολικά του πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. «Ως προς τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης επιβεβαιώσαμε τη σπουδαιότητά τους για τον τουρισμό, που επλήγη σοβαρά από την πανδημία», τόνισε η κυρία Λοΐζου.

Οι δύο πλευρές επεσήμαναν τη σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού, ιδιαίτερα στη μετά COVID-19 εποχή, που εκτιμάται ότι θα αναδείξει νέες συνθήκες και προκλήσεις.

Αναφερόμενη στα ζητήματα που αφορούν στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, η Γενική Γραμματέας έθεσε στην κυρία Claudia Dörr-Voss το θέμα των κοινών υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων, καθώς και τη σπουδαιότητά τους στην επανεκκίνηση του τουρισμού.

«Συζητήσαμε για τις προσπάθειες της γερμανικής Προεδρίας να προωθήσει και να ενισχύσει τη συνεργασία στο άνοιγμα των συνόρων για τα ταξίδια και τον τουρισμό σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη δημόσια υγεία ως μέγιστη προτεραιότητα», ανέφερε η κυρία Λοΐζου και υπογράμμισε τη σημασία των «rapid tests» για την αποφυγή αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών, όταν βέβαια οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Τόσο η κυρία Λοΐζου όσο και η Γερμανίδα Υφυπουργός προέβλεψαν ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει γρήγορα όταν υποχωρήσουν τα κρούσματα της πανδημίας και αρθούν οι περιορισμοί.