Στα 10 κορυφαία ξενοδοχεία το Saint Hotel στη Σαντορίνη

Στα 10 κορυφαία ξενοδοχεία στον κόσμο κατατάσσεται, σύμφωνα με τους αναγνώστες του Dezeen magazine, το ξενοδοχείο Saint Hotel στη Σαντορίνη.

To έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Καψιμάλης, στο ξενοδοχείο Saint Hotel αξιολογήθηκε για την προσέγγιση του αρχιτέκτονα, να διατηρήσει το αρχικό σχήμα των χώρων μαζί με το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα των τοίχων που ακολουθούν το φυσικό περίγραμμα της τοποθεσίας.

Μετέτρεψε τις  σπηλιές με θέα το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ένα σύνολο από μικρά σπίτια ,κάναβες και αποθήκες που υπήρχαν στο βράχο στην άκρη της καλντέρας πάνω απ’ τη θάλασσα, σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο που ο καθένας μας θα ήθελε επισκεφθεί.

Kapsimalis architects, Saint Hotel, Santorini, photo: Γιώργος Σφακιανάκης

Οι ανακαινισμένες κατασκευές είναι έξι δωμάτια και τα υπόλοιπα είναι σχεδιασμένα με βάση τη θέση του ξενοδοχείου. Το ξενοδοχείο αναπτύσσεται σε επίπεδα και παρέχει την απόλυτη θέα στον ορίζοντα και το πανέμορφο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Kapsimalis architects, Saint Hotel, Santorini, photo: Γιώργος Σφακιανάκης

Στην απότομη πλαγιά αναπτύσσονται συνολικά δεκαέξι δωμάτια με ιδιωτικές βεράντες πισίνες και ξαπλώστρες, χωρίζονται από φωτεινούς λευκούς τοίχους και συνδέουν τις βεράντες με τα υπνοδωμάτια, δημιουργούν «σοκάκια» και γωνίες και εξασφαλίζουν με αυτό τον τρόπο την ιδιωτικότητα.

Kapsimalis architects, Saint Hotel, Santorini, photo: Γιώργος Σφακιανάκης

Όλα τα δωμάτια και οι χώροι του ξενοδοχείου συνδέονται με την κεντρική σκάλα που διασχίζει το χώρο και η σύνδεση του χωριού και του ξενοδοχείου γίνεται μέσω της ρεσεψιόν.

Το έργο δένει αρμονικά με τον αστικό ιστό του χωριού στο οποίο καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του και ενώνει τους παραδοσιακούς δρόμους με τα σοκάκια που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας νέα υλικά.

Kapsimalis architects, Saint Hotel, Santorini, photo: Γιώργος Σφακιανάκης

“Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι συνθετικές, όσον αφορά την ενσωμάτωση του νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο παλιό αστικό ιστό και το ηφαιστειακό τοπίο”, δήλωσε ο ιδρυτής Αλέξανδρος Καψιμάλης στο Dezeen.

 

“Αυτό περιελάμβανε τις κατασκευές του κτιρίου, τα γεωμετρικά σχήματα, την ανθρώπινη κλίμακα, την επιλογή υλικών, υφών, χρώματος και τη σύγχρονη λειτουργικότητα του ξενοδοχείου.”

 

“Λόγω του γεγονότος ότι τα σύνορα μεταξύ του χώρου του ξενοδοχείου και του παλιού αστικού ιστού δεν είναι τόσο σαφή, η αλληλεπίδραση των επισκεπτών του ξενοδοχείου, των επισκεπτών του χωριού και των κατοίκων είναι σίγουρη”, δήλωσε ο Αλέξανδρος Καψιμάλης στο Dezzen.

 

“Ωστόσο, ο σχεδιασμός και η λειτουργία του ξενοδοχείου μπορούν να προσφέρουν ιδιωτικότητα στους επισκέπτες του, σε περίπτωση που απαιτείται ηρεμία και απομόνωση.”

 

Kapsimalis architects, Saint Hotel, Santorini, photo: Γιώργος Σφακιανάκης

Οι εσωτερικοί χώροι του δωματίου του Saint Hotel ταιριάζουν με το λευκό εξωτερικά , οι τοίχοι στα σπήλαια- δωμάτια είναι λείοι και έχουν ως φινίρισμα λευκό ασβεστοκονίαμα ενώ τα δωμάτια είναι λιτά και διαθέτουν μίνιμαλ εξοπλισμό.

Kapsimalis architects, Saint Hotel, Santorini, photo: Γιώργος Σφακιανάκης

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Καψιμάλης έχει ως βάση το νησί της Σαντορίνης, ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Καψιμάλη και τη Μαριάννα Καψίμαλη, έχουν ολοκληρώσει πολλά έργα στην Σαντορίνη και ανακαινίζουν μεταξύ άλλων με τον καλύτερο τρόπο και ιδιαίτερη αισθητική υπάρχουσες κατασκευές στο νησί .

 

Kapsimalis architects, Saint Hotel, Santorini, photo: Γιώργος Σφακιανάκης

Για τον τρόπο που προσεγγίζουν τα έργα τους αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες, για την φιλοσοφία τους μάθαμε από την ιστοσελίδα τους και σύμφωνα με όσα αναφέρει,  “Το ηφαιστειακό τοπίο και οι έντονες εναλλαγές του, η ποικιλία των πετρωμάτων του, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οι αλλαγές του καιρού επιδρούν σημαντικά στη συνθετική διαδικασία.

Θεωρούμε ότι κάθε αρχιτεκτονική πρόταση σχετίζεται με το τοπίο της και διαμορφώνεται από αυτό, είτε αρμονικά, είτε αντιθετικά, είτε με έναν τελείως ξεχωριστό και ιδιόμορφο τρόπο.

Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και οι προκλήσεις του τοπίου είναι η αρχή κάθε αρχιτεκτονικής φόρμας και σύνθεσης του χώρου.

Μας ενδιαφέρει το πως τα κτίρια μπορούν να γίνουν ζωτικό κομμάτι του φυσικού τοπίου.

Εκτός από το πως η μορφή κάθε παρέμβασης μπορεί να εξελιχθεί με ερέθισμα το τοπίο, εξίσου σημαντικό είναι η χρήση του και πως μπορεί να επηρεάσει και να συμβάλλει στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος.

Αναζητάμε τις χωρικές αξίες, τις κοινωνικές συνήθειες, την αισθητική του παρελθόντος, τις αναμνήσεις κάθε τόπου προκειμένου να τις αναδείξουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και την μοντέρνα αισθητική.

Ευχές και κρυμμένες επιθυμίες μελλοντικών χρηστών αναμειγνύονται με το υπάρχον περιβάλλον σε μια αναζήτηση μιας καινούργιας αντίληψης του χώρου”.

 

Πηγή: Dezeen