Μπορούν να ξεκινήσουν τα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια που διαρκούν έως 72 ώρες?

Να επιτραπούν τα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια που διαρκούν 72 ώρες χωρίς να απαιτείται καραντίνα επισημαίνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC)

O EASA το ECDC προέτρεψαν ήδη τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να άρουν την καραντίνα για τους επαγγελματίες που θα ταξιδεύουν έως 72 ώρες.

Η συγκεκριμένη σύσταση είναι πια μέρος των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων(EASA/ ECDC) αναφορικά με τα επιβληθέντα μέτρα αυτοαπομόνωσης και τη διαδικασία των τεστ με τον τίτλο «Προσθήκη στο πρωτόκολλο ασφάλειας της αεροπορίας” .

Γεγονός που οδήγησε τις ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις να καλέσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να άρουν και τα δύο αυτά μέτρα που επιβλήθηκαν από μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, στην προσπάθεια να σταματήσει η διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με το WTTC ή άρση της καραντίνας θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή των διεθνών επαγγελματικών ταξιδιών και να στηρίξει τον οικονομικό τομέα που έχει πληγεί από την πανδημία.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξετάζει ήδη την συγκεκριμένη πρόταση σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας «Global Travel Taskforce». Παρ’ όλα αυτά οι συγκεκριμένες συστάσεις μοιάζουν ανεφάρμοστες καθώς δεν προτείνουν μέτρα αντικατάστασης όπως πχ τα διαγνωστικά τεστ .

“H αναζωογόνηση των διεθνών επαγγελματικών ταξιδιών είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης: Πέρυσι, τα εισερχόμενα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια σε ολόκληρη την Ευρώπη ανήλθαν σε 99.8 δισ. ευρώ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από 272 δισ. δολάρια ΗΠΑ………Η άρση των μέτρων καραντίνας για επιβάτες που ταξιδεύουν για λιγότερο από 72 ώρες, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την αναβίωση των μαζικών επαγγελματικών ταξιδιών” δήλωσε η Gloria Guevara Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC.

Τεστ κατά την αναχώρηση και όχι στην άφιξη

 

«Μολονότι επικροτούνται όλες τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβίωση των διεθνών ταξιδιών, το Συμβούλιο προσπαθεί να πείσει τον EASA και το ECDC να επικεντρωθούν στα τεστ κατά την αναχώρηση και όχι στο σημείο εισόδου, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού επί του αεροσκάφους αλλά και οι περιττοί φραγμοί στις μετακινήσεις» επεσήμανε η Gloria Guevara Πρόεδρος και CEO του WWTC .