«Σαντορίνη 1204-1956, Η ιστορία της αρχιτεκτονικής» Κ. Ριτζούλη -Διαδικτυακά

Το “πνεύμα του τόπου” μέσα από την οικοδομική της τέχνη

Το βιβλίο «Σαντορίνη 1204-1956, Η ιστορία της αρχιτεκτονικής» της Κατερίνας Ριτζούλη, θα παρουσιαστεί μέσω διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώνει η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Αποτελεί μελέτη της θηραϊκής αρχιτεκτονικής στη διάρκεια τριών ιστορικών περιόδων, της Βενετικής, της Οθωμανικής και της Νεοελληνικής.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η συγγραφέας επιχειρεί να εξετάσει την αρχιτεκτονική που διασώθηκε μέσα από υφιστάμενα κατάλοιπα και γραπτές πηγές, να εντοπίσει τα μοτίβα και να τοποθετήσει χρονικά κάθε πιθανή αλλαγή που έλαβε χώρα στην εξέλιξη της συγκλονιστικής αυτής τέχνης.

Όσο πιο πολυτάραχη καταγράφεται η ιστορική πορεία της Σαντορίνης, τόσο πιο καθάριο αποκαλύπτεται το «πνεύμα του τόπου» της, μέσα από την οικοδομική της τέχνη.

Η τέχνη του Σαντορινιού μάστορα, που με τα σπάνια υλικά της ηφαιστειακής γης, δημιουργεί, επί αιώνες, ανεπανάληπτα δείγματα αισθητικής και οργανικής ολότητας, συνιστά τη θεμελιώδη έρευνα του βιβλίου».

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 20:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά από την σελίδα της Θηραϊκής Εταιρείας στο FB.

 

Ποιοι θα είναι οι ομιλητές

 

Κλαίρη Παλυβού
Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και επισκέπτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου.

Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά
Δρ. αρχιτέκτων μηχανικός, καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας.

Δημήτρης Κασαπίδης
Δρ. Μεσαιωνικής Ιστορίας Παν. Γιοχάνεσμπουργκ και Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Δημοκρίτειου Παν. Θράκης

Τόνια Νούσια
Αρχιτέκτων, Δρ Γεωγραφίας, καθηγήτρια πολεοδομίας και αστικού σχεδιασμού στο London South Bank University.

Νίκος Μπελλώνιας
Πρόεδρος Ιδρύματος Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Ξενοφών Φύτρος, Συγγραφέας – Επιμελητής κειμένων

 

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2020 από το Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης είχε η Κλαίρη Παλυβού, την καλλιτεχνική επιμέλεια η Κωνσταντίνα Κάρδαρη και τη γλωσσική επιμέλεια η Κική Μπίρταχα

 

Μπορείτε να το προμηθευτείτε στο Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια στα Φηρά Σαντορίνης, στα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο Atlantea e-shop και στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» στην Αθήνα.

Η Θηραϊκή Εταιρεία στην ανακοίνωση της ευχαριστεί τους συμμετέχοντες ομιλητές, τους υποστηρικτές της παρουσίασης Santorini Archive Project, Καλλιστορώντας, Λέσχη Ανάγνωσης Σαντορίνης και τον κ. Νίκο Κορακάκη για την τεχνική υποστήριξη και βιντεοσκόπηση.