Η πορεία της πανδημίας στη Σαντορίνη από τον Δήμαρχο Θήρας

Την εικόνα των κρουσμάτων στο νησί της Σαντορίνης έδωσε ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Νέα των Κυκλάδων» στο τοπικό κανάλι Volcano.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε και προέρχονται από τον ΕΟΔΥ ,το Γ. Νοσοκομείο Θήρας και το ξενοδοχείο καραντίνας για τον covid-19, που ξεκίνησε τη λειτουργία του μετά το άνοιγμα του τουρισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου διαγνώστηκαν 53 κρούσματα.

 

Τι δείχνουν τα στοιχεία

 

Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως και το τέλος Οκτωβρίου, τα 53 θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Σαντορίνη , προέρχονται από τις πύλες εισόδου δηλαδή το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο . Τα κρούσματα ήταν ασυμπτωματικά και φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο αναφοράς με τα μέτρα και τους προβλεπόμενους υγειονομικούς κανόνες.

Παράλληλα, άλλα 57 άτομα που βρέθηκαν από την ιχνηλάτιση των επαφών των θετικών κρουσμάτων-συνταξιδιώτες – διαπιστώθηκε ότι ήταν αρνητικοί στον ιό, ωστόσο υποχρεώθηκαν να τεθούν σε κοινωνική αποστασιοποίηση, με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα.

Το ίδιο διάστημα υπήρξαν δύο περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων, που προσπάθησαν να διαφύγουν προκειμένου να αποφύγουν την καραντίνα, ωστόσο εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο που διενήργησαν οι διωκτικές αρχές στο αεροδρόμιο.

 

Ο Δήμαρχος Θήρας στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι, η μετάδοση του ιού στην τοπική κοινότητα ήταν μηδενική, από τους φορείς του ιού που φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο αναφοράς.

 

Τα κρούσματα στην κοινότητα

 

Επίσης αναφερόμενος στην εμφάνιση του ιού στην κοινότητα τόνισε πως με βάση τα στοιχεία, τοποθετείται χρονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου και συνδέεται με επαφές που είχαν με εισερχόμενα θετικά κρούσματα.

Τονίζοντας πως η διασπορά του ιού στην κοινότητα παραμένει περιορισμένη και είναι απολύτως ελεγχόμενη μέχρι στιγμής.

Σε σχέση με τα κρούσματα στην κοινότητα ανέφερε επίσης πως μόλις τρία νοσηλεύτηκαν και μόνο ένα διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο Α.Σιγάλας επισήμανε πως τα στοιχεία είναι επίσημα, ελεγμένα και διασταυρωμένα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

 

Δεν επηρέασε το άνοιγμα του τουρισμού

 

Ενώ διευκρίνισε ότι με βάση τα στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα ότι το άνοιγμα του τουρισμού στη Σαντορίνη δεν συνέβαλε στην διάδοση της νόσου στην κοινότητα.

Αυτό είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Δημοτικής Αρχής και των αρμόδιων κρατικών αρχών με τις οποίες ο Δήμος Θήρας ήταν σε κοινή δράση καθώς και στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων απ’ όλους, επισήμανε ο Δήμαρχος.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπευθυνότητα των επαγγελματιών στον χώρο του τουρισμού στο νησί αλλά και στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας, χαρακτηρίζοντας την υποδειγματική.

«Ουδέποτε αφήσαμε να μας ξεφύγει η κατάσταση. Όταν κρίθηκε αναγκαίο να προστατευτεί η κοινωνία μας από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και ενώ η τουριστική περίοδος ουσιαστικά είχε λήξει, συμφωνήσαμε την λήψη μέτρων πιο αυστηρών απ’ ότι επέβαλε η επιδημιολογική μας εικόνα» τόνισε ο Δήμαρχος Α. Σιγάλας.

 

Η Σαντορίνη παραμένει κορυφαίος προορισμός

 

Αναφερόμενος στην πολιτική διαχείριση της κατάστασης τόνισε πως είναι το στοιχείο που επέτρεψε να διατηρήσει η Σαντορίνη τη θέση της ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

Ταυτόχρονα διέσωσε ένα σημαντικό ποσοστό της τοπικής οικονομίας. Διαφύλαξε ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και απέτρεψε την πλήρη εξόντωση αρκετών επαγγελματιών.

Με σημαντικότερο όλων την περιφρούρηση της υγείας των μόνιμων κατοίκων και των 500.000 περίπου επισκεπτών του νησιού.

Ο Δήμος συνεχίζει με την ίδια υπευθυνότητα, επισήμανε ο Α. Σιγάλας κλείνοντας την παρέμβαση του , σήμερα που η πανδημία επιτίθεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

«Με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, προστατεύουμε την υγεία μας και τη ζωή μας και διασφαλίζουμε την κοινωνική συνοχή.

Προσέχουμε και αισιοδοξούμε!

Όλοι μαζί θα βγούμε νικητές»

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Θήρας