Προσλήψεις σε Δήμους και Περιφέρειες λόγω της πανδημίας

Ο συντονισμός  των δράσεων και των ενεργειών για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας Covid-19, η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις υπηρεσίες των Περιφερειών και η στήριξη της Αυτοδιοίκησης, ήταν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και των 13 Περιφερειαρχών της χώρας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει τη δυνατότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες τις επόμενες ημέρες να μπορούν να προσλάβουν εργαζόμενους και να προμηθευτούν υγειονομικό υλικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας .

Συγκεκριμένα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα μπορούν να:

1. Προσλάβουν άμεσα, με 8μηνες συμβάσεις, προσωπικό για να συμβάλει στον αγώνα κατά του κορωνοϊού (από προσωπικό καθαριότητας έως ιατρικό προσωπικό).

2. Κάνουν άμεσα προμήθειες υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

3. Προχωρούν άμεσα σε προμήθεια υγειονομικού υλικού προκειμένου να κάνουν δωρεές στο σύστημα υγείας.

Επίσης, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει παράταση του καθεστώτος της διοικητικής υποστήριξης για ένα ακόμα έτος (αφορά και τις πολεοδομίες).

Ο Υπουργός ζήτησε αυστηροποίηση των ελέγχων από τις υπηρεσίες των Περιφερειών σε όλη τη χώρα, με σκοπό την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κορονοϊού.

Στην διάρκεια της συζήτησης εκτιμήθηκε ότι η διαχείριση στην πρώτη φάση της πανδημίας, υπήρξε υποδειγματική και από πλευράς της Αυτοδιοίκησης, την οποία ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε μεγάλη εφεδρεία σε αυτόν το δύσκολο αγώνα.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δίνει τις παραπάνω δυνατότητες στις Περιφέρειες, να συνοδευτεί και με την αντίστοιχη χρηματοδότηση, αφού στην πρώτη φάση της πανδημίας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έλαβε οικονομική ενίσχυση 265.000 €, ενώ δαπάνησε πολλαπλάσια ποσά, στον αγώνα υγειονομικής θωράκισης των δομών υγείας στα νησιά, καθώς και σε ενέργειες προστασίας του πληθυσμού.

Tονίζοντας ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν μπορεί να σηκώνει στους ώμους της το οικονομικό βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να φροντίσει , μαζί με τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, να υπάρξει και χρηματοδότηση ικανή να καλύψει τις ανάγκες των 48 κατοικημένων νησιών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να παράσχει κάθε δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να συμβάλλει, καθοριστικά, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και να στηρίξει τους πολίτες στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και εκ μέρους του προεδρείου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της, Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.