Μέτρα για την ‘Αμυνα και την Οικονομία στο μήνυμα του Πρωθυπουργού απ τη ΔΕΘ

Με κοινό σύνθημα την Αυτοπεποίθηση σε Άμυνα Υγεία και Οικονομία άνοιξε την ομιλία του στη ΔΕΘ απόψε ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης.

Οι αποφάσεις για την Άμυνα την Υγεία και την Οικονομία και τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι:

6 Αποφάσεις για την Άμυνα 

1. 18 νέα αεροσκάφη 4ης γενιάς αποκτά η ελληνική αεροπορία.

2. 4 νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου στο πολεμικό ναυτικό και εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών ΜΕΚΟ και 4 ελικόπτερα Romeο

3. Εμπλουτίζεται ταυτόχρονα το οπλοστάσιο των 3 κλάδων με νέα οπλικά συστήματα. Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία.

4. 15.000 προσλήψεις ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας. Επαναξιολογείται το πλαίσιο στρατιωτικής θητείας και εκπαίδευσης

5. Ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία ενεργοποίηση της ΕΑΒ και των 2 ναυπηγίων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας

6. Οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους  λειτουργία – σύγχρονα συστήματα σε κάθε επίπεδο.

 

12 Αποφάσεις για την Οικονομία 

 

3 μέτρα για την Ρευστότητα , 4 μέτρα για την Εργασία και 5 μέτρα για την Στήριξη του εισοδήματος.

1. Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021.

2. Καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύει κατ΄ αρχάς για ένα έτος, το 2021.

3. Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη για κάθε νέα υπάλληλο με όρο ότι δεν θα μειωθούν θέσεις εργασίας. Επιδότηση 200 ευρώ θα έχει η εταιρεία που θα προσλάβει μακροχρόνια άνεργο.

4. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία. Χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού.

Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.

5. Ανοίγει αμέσως και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ. , θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Αλλά και τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Ενώ δρομολογούμε και τον 4ο κύκλο για τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκ. ευρώ.

6. Μετά την παρέμβασή στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.

7. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά, που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

8. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορωνοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Φορολογική και ασφαλιστική, εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.

9. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες.

10. Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020.

11. Από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

12. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε την ενίσχυση του ψηφιακού αποτυπώματος της χώρας επισημαίνοντας ότι στην πύλη Gov.gr προστίθενται 400 νέες υπηρεσίες.