Τask Force – ομάδα διαχείρισης κρουσμάτων covid-19 δημιουργείται στα σχολεία

 

Δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης κρουσμάτων, η λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Η ομάδα αυτή θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση, κατά το πρώτο διάστημα, τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Σε σχέση με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ που ήταν στην ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού είναι :

– Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού, θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί, φορώντας μάσκα θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από συμμαθητές του.

– Το προσωπικό που θα έρθει σε επαφή με το παιδί πρέπει να κάνει χρήση πιο ενισχυμένου εξοπλισμού προστασίας. Μετά την αποχώρηση του παιδιού, θα πρέπει να γίνει σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση του χώρου.

– Το παιδί θα επισκεφθεί γιατρό ο οποίος εφόσον κρίνει πως πρόκειται όντως για ύποπτο κρούσμα, θα το παραπέμψει σε τεστ για κορονοϊό. Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.

– Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί τον γιατρό, θα υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό, εφόσον κριθεί ότι πρέπει, και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.

– Μαθητές ή μέλη του προσωπικού θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, αν βγει θετικό το τεστ, μετά την πάροδο 10 ημερών.

– Όσον αφορά στις στενές επαφές εάν πρόκειται για μαθητή τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου.

– Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα. Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 14 ημέρες.

– Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο.

– Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.

– Όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να ενημερώσουν την σχολική μονάδα.
Να σημειώσουμε ότι ήδη παρουσιάζονται κάποια προβλήματα στην προμήθεια μασκών στα σχολεία και φαίνεται ότι δεν θα είναι έτοιμη η Πολιτεία την Δευτέρα να καλύψει όλες τις ανάγκες.