Με click away το άνοιγμα του λιανεμπορίου από 7 Ιανουαρίου

 

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε,  ανακοίνωσε σήμερα στην ενημέρωση των συντακτών ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Πέτσας.

«Το συμπέρασμα της αξιολόγησης των δεδομένων δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε όπως θα θέλαμε, έτσι με βάση τα δεδομένα και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε:

 

 • Διατήρηση της Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια

 

 • Στις ταχυμεταφορές κατ’ εξαίρεση από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση των πελατών στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας με την μέθοδο του  takeaway, διότι είναι υπερφορτωμένες και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

 

 •  Κομμωτήρια ανοίγουν από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ .Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού για αποφυγή συγχρωτισμού και με την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Απαγορεύεται η αναμονή των πελατών στο κατάστημα.

 

 • Τα βιβλιοπωλεία ανοίγουν από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου. Με ανώτατο όριο 4 άτομα σε καταστήματα έως 100τμ ή 1 πελάτης ανά 15τμ για τα καταστήματα ανω των 100τμ.

 

 • Το άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς επιτρέπεται μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων και των Φώτων. Θα επιτρέπονται 9 ατομα για τις εκκλησίες και 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς. Την ευθύνη θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η αρχιεπισκοπή Αθηνων.
  Για τον εορτασμό των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός των υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

 

 • Διατήρηση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από τις 10 το βράδυ έως της 5 το πρωί,  από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2021 με το απαραίτητο SMS στο 13033.

 

Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις προς το λιανεμπόριο, βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια απαραίτητη είναι η αποστολή sms με τον αριθμό 2.

Απαραίτητο επίσης και το sms από το κατάστημα που θα αποδεικνύει το κλείσιμο του ραντεβού.

 

 • ‘Ανοιγμα των υπηρεσιών KTEO

 

 • Για όσους εισέρχονται στη χώρα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις  7 Ιανουαρίου από το εξωτερικό υποχρεωτική προληπτική καραντίνα περιορίζεται από τις 10 ημέρες στις 3 ημέρες.

 

Αναγκαστική η απόφαση του μη ανοίγματος του λιανεμπορίου, επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α.Γεωργιάδης,  για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων που θα επιτρέπεται η λειτουργία τους.

 

Αποφασίστηκε η μέθοδος του Click Away  για την λειτουργία των καταστημάτων.

Το Click away το επιτρέπουμε,  διευκρίνισε ο υπουργός,  λόγω της κατάστασης στις ταχυμεταφορές που οδηγεί σε μια άτυπη στάση του εμπορίου και για να δώσουμε μια διέξοδο στο τεράστιο πρόβλημα της ζημίας που προκαλείται στις επιχειρήσεις από την πανδημία.

Διευκρινίζοντας ότι οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με την μέθοδο του Click away θα συνεχίσουν να ανήκουν στο υπάρχων καθεστώς και θα λαμβάνουν όλα τα βοηθήματα και τις ρυθμίσεις που ως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές.

Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει  ότι αν παρουσιαστούν εικόνες συνωστισμού θα αποσυρθεί η σχετική λειτουργία.

 

Τι είναι το Cilck Away

 

Με την μέθοδο του Click away θα επιτρέπεται  η παραλαβή από εξωτερικό χώρο του καταστήματος της παραγγελίας του πελάτη.

 

Πως θα γίνεται

 

 • Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία ηλεκτρονικά μέσω e- shop ή τηλεφωνικά.

 

 • H πληρωμή του προϊόντος θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή με την χρήση του POS κατά την παραλαβή από τον εξωτερικό χώρο του  καταστήματος.

 

 • Για την μετακίνηση για την παραλαβή είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή η αποστολή μηνύματος sms από την επιχείρηση που θα αναφέρεται:

α) Το ΑΦΜ της επιχείρησης και η επωνυμία του καταστήματος

β) Το όνομα του πελάτη

γ) Η ημερομηνία και η ώρα που θα μπορεί ο πελάτης να παραλαμβανει το προϊόν .

 

Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να κάνει την παραλαβή της παραγγελίας.

 

Ουρές έξω από τα καταστήματα δεν θα επιτρέπονται πάνω από 9 άτομα. Η απόσταση μεταξύ των ατόμων που θα είναι σε αναμονή πρέπει να είναι 2 μέτρα.

 

Το click away μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε επιχειρήσεις που θα έχουν ξεχωριστεί είσοδο σε δημόσιο δρόμο. Τα εμπορικά κέντρα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

 

Πρόστιμο 2.000 έως 50.000 ευρώ  και κλείσιμο από 15 εώς 90 μέρες στις επιχειρήσεις που θα διαπιστωθεί ότι έχουν μέσα στο χώρο του καταστήματος πελάτη.

 

Θα υπάρχουν όπως και τώρα υπηρεσίες ελέγχου που θα ελέγχουν την τήρηση των  μέτρων.

 

Χονδρεμπόρειο

Αναφορικά με το Χονδρεμπόριο ο κ.Γεωργιάδης ανέφερε πως υπήρξε καταστρατήγηση του μέτρου επομένως η μέθοδος του click away θα αρχίσει να εφαρμόζεται και για τα καταστήματα της χονδρικής. 

 

Κατ’ εξαίρεση προβλέπεται να βρίσκονται μέσα στο  χώρο του καταστήματος μόνο οι επαγγελματίες που σχετίζονται με την αγορά προϊόντων σχετικά  με την οικοδομή, με τις αποστάσεις και τα μέτρα που ισχύουν.

 

Ο υπουργός ανέφερε πως αυτή την  Κυριακή 13 Δεκεμβρίου τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά προεραιτικά.

 

Σημειώνοντας ότι λειτουργεί ο τετραψήφιος αριθμός  1520 για τους καταναλωτές  για πληροφορίες και καταγγελίες.