Ιταλία: Ημερήσιο πλαφόν επισκεπτών στις παραλίες

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και το καλοκαίρι πλησιάζει, φτάνει η εποχή του χρόνου που οι τουρίστες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στις ακτές της Ιταλίας.

Αλλά η τεράστια δημοτικότητα των δύο μεγαλύτερων νησιών της Ιταλίας, της Σικελίας και της Σαρδηνίας, γνωστών για τις ανέγγιχτες παραλίες τους και τα καταγάλανα νερά τους, έχει έρθει με κόστος για το τοπικό περιβάλλον, με τα σκουπίδια και την κλοπή της άμμου να συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ωστόσο, φέτος το καλοκαίρι, οι τοπικές αρχές λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, επιβάλλοντας αυστηρά ημερήσια όρια επισκεπτών, με μερικές από τις πιο αξιόλογες παραλίες των δημοφιλών νησιών να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ενώ το Baunei, ένα μικρό χωριό σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ανατολικής Σαρδηνίας, έχει εφαρμόσει ανώτατα όρια ημερήσιων επισκεπτών τα προηγούμενα χρόνια, οι περιορισμοί στον αριθμό των λουόμενων που επιτρέπεται να επισκέπτονται μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής 40 χιλιομέτρων που βλέπουν στον κόλπο Orosei, αυστηροποιούνται ακόμη περισσότερο αυτό το καλοκαίρι.

Μη βιώσιμος αριθμός επισκεπτών

«Η περιοχή μας είναι κυρίως ψηλοί γκρεμοί με τραχιά βράχια, όπου ζουν μουφλόνια (άγρια πρόβατα) και γεράκια, και μόλις δώδεκα παραλίες, οπότε όλοι συρρέουν εκεί, δημιουργώντας συνωστισμό», λέει στο CNN ο Stefano Monni, ο δήμαρχος του Baunei.

«Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε χιλιάδες καθημερινούς λουόμενους στον ήλιο, όλοι στριμωγμένοι σε ένα σημείο όπως στο παρελθόν, είναι μη βιώσιμο».

Τέσσερις παραλίες επηρεάζονται. Η Cala dei Gabbiani και η Cala Biriala έχουν πλέον και οι δύο ένα ημερήσιο όριο 300 επισκεπτών, ενώ η Cala Goloritze έχει όριο 250 επισκεπτών την ημέρα και η Cala Mariolu, η μεγαλύτερη από τις παραλίες, έχει ημερήσιο όριο 700 ατόμων.

Οι επισκέπτες της Cala Goloritze, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή με σκάφος, θα χρεώνονται με εισιτήριο εισόδου έξι ευρώ (6,5 δολάρια ΗΠΑ).

Οι παραθεριστές πρέπει να κλείσουν τη θέση τους σε όλες αυτές τις τοποθεσίες μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται Cuore di Sardegna (ή Heart of Sardinia) τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την επίσκεψή τους. Το εισιτήριο εισόδου για την Cala Goloritze μπορεί να πληρωθεί είτε ηλεκτρονικά είτε με μετρητά στην είσοδο του κολπίσκου.

Η χρέωση αυτή θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της επιτήρησης, του χώρου στάθμευσης και της συντήρησης των μονοπατιών και των τουαλετών στην παραλία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

 

Πηγή: cycladesopen.gr