Έκτακτα μέτρα ζητά το Ευρωκοινοβούλιο για τις εκλογές του 2024. Τι λέει για τα λιμάνια της ΕΕ και τους κινδύνους

Τον κίνδυνο να αυξηθούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις και οι προσπάθειες χειραγώγησης των πληροφοριών επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας  την συντονισμένη στρατηγική της ΕΕ για την θωράκιση των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024. Εντυπωσιακή είναι η επισήμανση για τις υποδομές ζωτικής σημασίας για την ΕΕ που αφορούν  Κινεζικές ναυτιλιακές που έχουν αποκτήσει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το πλειοψηφικό μερίδιο σε 20 ευρωπαϊκούς λιμένες, κάνοντας λόγο για κινδύνους  οικονομικής εξάρτησης, κατασκοπείας και δολιοφθοράς.

 

Οι εξωτερικές παρεμβάσεις, η παραπληροφόρηση και οι επιθέσεις κατά της δημοκρατίας είναι πρακτικές οι οποίες είναι πιθανό να ενταθούν και να εξελιχθούν ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.

Η διαπίστωση αυτή περιλαμβάνεται σε έκθεση της Ειδικής Επιτροπής για τις εξωτερικές παρεμβάσεις σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, η οποία εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου με 469 ψήφους υπέρ, 71 κατά και 75 αποχές.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

Η έκθεση περιλαμβάνει τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με:

 

  • Tις εξωτερικές παρεμβάσεις σε διαδικτυακές πλατφόρμες,

 

  • την προστασία των κρίσιμων υποδομών και των στρατηγικών τομέων,

 

  • τις παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες,

 

  • τη συγκεκαλυμμένη χρηματοδότηση πολιτικών δραστηριοτήτων από ξένους φορείς

 

  • την ανθεκτικότητα απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις.

 

Επίκεντρο της έκθεσης είναι ιδιαίτερα οι παρεμβάσεις από τη Ρωσία και την Κίνα σε χώρες της ΕΕ και σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και σε χώρες του παγκόσμιου Νότου.

 

Ανάμειξη στις εκλογικές διαδικασίες

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει στην έκθεσή του το επικίνδυνο φαινόμενο της παραπληροφόρησης επί πληρωμή. Το φαινόμενο αυτό αφορά εταιρίες που μισθώνονται από κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς παράγοντες, μέσα από το σκοτεινό διαδίκτυο για παράδειγμα, με στόχο να διοργανώσουν εκστρατείες παραπληροφόρησης για να επηρεάσουν εκλογικές διαδικασίες.

Προκειμένου να εξαλειφθούν οι απαγορευμένες οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε τρίτες χώρες και μέλη του πολιτικού συστήματος της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές καλούν από τη μία πλευρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκολύνει την ιχνηλάτηση των δωρεών, από την άλλη πλευρά τα κράτη μέλη να λάβουν επειγόντως μέτρα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των δωρεών από τρίτες χώρες προς εθνικά πολιτικά κόμματα.

Υποδομές ζωτικής σημασίας

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν στην έκθεση αυτή τους κινδύνους οικονομικής εξάρτησης, κατασκοπείας και δολιοφθοράς, που προκύπτουν όταν ξένες εταιρείες αποκτούν συμφέροντα σε υποδομές ζωτικής σημασίας της ΕΕ.

Κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ήδη αποκτήσει σημαντικό ή ακόμα και πλειοψηφικό μερίδιο σε περισσότερους από 20 ευρωπαϊκούς λιμένες, τονίζουν.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές συνιστούν να απαγορευτεί η εφαρμογή TikTok σε όλα τα επίπεδα των εθνικών κυβερνήσεων και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ καλούν το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκλείσουν τη χρήση εξοπλισμού και λογισμικών από κατασκευαστές που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου, ιδίως την Κίνα και τη Ρωσία, όπως η ByteDance, η Huawei, η ZTE, η Kaspersky, η NtechLab ή η Nuctech.

Συντονισμένη στρατηγική της ΕΕ

Το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να υιοθετήσει μια συντονισμένη στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει τη θέσπιση νέων πρωτοβουλιών, καθώς και βελτίωση της εφαρμογής των υφιστάμενων διατάξεων. Ζητά, επίσης, να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα διαθέτει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να αντιμετωπίζει την παραπληροφόρηση και να υπερασπίζεται τις δημοκρατικές διαδικασίες.

 

Τι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

  • Να παρουσιάσει μια αποτελεσματική δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας

 

  • Νέες νομοθετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

 

  • Να συσταθεί μόνιμο όργανο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρμόδιο για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση των εξωτερικών παρεμβάσεων

 

 

Η εισηγήτρια Sandra Kalniete (ΕΛΚ, Λετονία) ανέφερε: «Οι ξένες παρεμβάσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια των κρατών μελών και της ΕΕ, ειδικά υπό το πρίσμα της ταχείας τεχνολογικής ανάπτυξης και της συνεχιζόμενης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και να εφαρμόσουμε τις συστάσεις μας γρήγορα. Χρειάζονται σημαντικές και μακρόπνοες επενδύσεις στην ανθεκτικότητα της δημοκρατίας μας, χτίζοντας πάνω στην εμπειρία εταίρων μας όπως η Ουκρανία και η Ταϊβάν».

 

Η έκθεση συντάχθηκε σε συνέχεια του ψηφίσματος για τις εξωτερικές παρεμβάσεις που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2022.