Οι εκπαιδευτικοί στη Σαντορίνη θύματα στις συμπληγάδες πέτρες μιας τοπικής αντιπαράθεσης

Για μια ακόμη φορά το μεγάλο ζήτημα της στέγασης  απασχολεί και πάλι την κοινότητα των εκπαιδευτικών, αυτή τη φορά όχι σε σχέση με την ανεύρεση σπιτιού αλλά με το βοήθημα στέγασης που δεν έχουν λάβει ακόμη από τον Δήμο Θήρας .

Η ομάδα Αναπληρωτών και Νεοδιόριστων Εκπαιδευτικών και ΕΕΠ _ ΕΒΠ Σαντορίνης εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Δήμου Θήρας και Τοπικής Κοινότητας Θηρασιάς με όμηρο τους ίδιους που δεν λαμβάνουν το βοήθημα στέγασης  που ήταν να τους καταβληθεί το αργότερο μέχρι τον περασμένο Μάρτιο. Οι εκπαιδευτικοί στην επιστολή τους εξηγούν τους λόγους που δεν έχουν λάβει ακόμη το επίδομα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλουν να λάβουν μέρος σε καμία τοπική πολιτική αντιπαράθεση και καλούν τον Πρόεδρο της Κοινότητας Θηρασιάς να ανταποκριθεί στο αίτημα τους και τον Δήμαρχο Θήρας να είναι συνεπής στις δηλώσεις του και να καταβάλει το επίδομα.

Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

“Ήταν αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν ο Δήμαρχος Σαντορίνης απαντώντας στην απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια στα ΜΜΕ για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που συναντήσαμε όσοι ήρθαμε για να προσφέρουμε στα σχολεία του νησιού, διατυμπάνιζε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha με πρωτοφανή βεβαιότητα και σιγουριά πως όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε ανεπιθύμητοι στο νησί αλλά θα δινόταν κιόλας σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του νησιού ένα οικονομικό βοήθημα που περίπου θα κυμαινόταν σε ένα ποσό άνω των 300 ευρώ.

Μάλιστα στη σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τότε λίγες μέρες αργότερα ο Δήμαρχος μας διαβεβαίωνε πως το βοήθημα αυτό θα δινόταν Φεβρουάριο με Μάρτιο. Σήμερα μπήκαμε στον Ιούνιο, δηλαδή 9 μήνες μετά, και αυτή η συγκεκριμένη ελάχιστη οικονομική στήριξη δε μας έχει ακόμη δοθεί! Τα χρήματα υπάρχουν! Οι λόγοι όμως που δε δίνεται είναι καθαρά πολιτικοί και εμείς είμαστε τα θύματα μιας ακόμη πολιτικής αντιπαράθεσης!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Τα προηγούμενα χρόνια (με εξαίρεση την περίοδο του κορωνοϊού) το συγκεκριμένο επίδομα δινόταν από τα έσοδα του Τελεφερίκ Σαντορίνης «Ίδρυμα Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού». Πρόκειται για έναν κοινωφελή οργανισμό, το ΔΣ του οποίου αποτελείται από Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Προκειμένου να ισχύσει ένα ψήφισμα η απόφαση οφείλει να είναι ομόφωνη με άλλα λόγια να υπερψηφιστεί από όλα τα μέλη. Και κάπου εδώ ξεκινά η τραγωδία για το ζήτημα του οικονομικού βοηθήματος των αναπληρωτών.

Ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Θηρασιάς υποστηρίζει με καημό πως η κοινότητά του είναι εντελώς παραμελημένη μιας και ο Δήμος Θήρας καιρό τώρα δεν ικανοποιεί κανένα αίτημά του για τη βελτίωση των υποδομών του μικρού νησιού της Θηρασιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση του προέδρου να συναινέσει σε μία σειρά ζητημάτων του Ιδρύματος, μεταξύ άλλων και της χορήγησης βοηθήματος στους εκπαιδευτικούς.

Ουσιαστικά είμαστε οι παράπλευρες απώλειες της παραπάνω αντιπαράθεσης! Ως πότε όμως θα συνεχίζεται αυτό; Ως πότε θα είμαστε όμηροι και θύματα αυτής της μάλλον προσωπικής αντιπαράθεσης; Ως πότε οι αρμόδιοι φορείς θα μας εμπαίζουν και θα μας περιφρονούν; Κάτι πρέπει να συμβεί! Διεκδικούμε τη χορήγηση του συγκεκριμένου οικονομικού ποσού ως μία έσχατη, ελάχιστη αλλά κυρίως έμπρακτη βοήθεια! Θα θέλαμε να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση η πρόθεσή μας δεν είναι να εμπλακούμε στην προαναφερθείσα τοπική πολιτική διένεξη. Εάν πράγματι οι ιθύνοντες επιθυμούν να συνεχίσουν να έρχονται εκπαιδευτικοί στο νησί παρά τις πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν, θα πρέπει να ενσκήψουν στο πρόβλημά μας με τη στοιχειώδη ενσυναίσθηση προς όφελος όλων και κυρίως των παιδιών!

Καλούμε τον πρόεδρο της Θηρασιάς να ανταποκριθεί με σύνεση στο δίκαιο αίτημά μας!

Καλούμε το Δήμαρχο Θήρας να φανεί συνεπής στις δηλώσεις του!

Ομάδα Αναπληρωτών και Νεοδιόριστων
Εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ Σαντορίνης