«Φυσικά, στις Κυκλάδες: πρόσωπα και ιστορίες που αξίζει να γνωρίζουμε», διαδικτυακά στις 15:00

Διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:00, με στόχο να αναδειχθούν πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται στα νησιά των Κυκλάδων και να ενδυναμωθεί ο διάλογος, μεταξύ των φορέων που εκπροσωπούν την Κοινωνία των Πολιτών των νησιών για το Περιβάλλον και την Βιωσιμότητα.

Την συνάντηση με θέμα «Φυσικά, στις Κυκλάδες: πρόσωπα και ιστορίες που αξίζει να γνωρίζουμε» , διοργανώνει το Cyclades Preservation Fund (CPF/Ίδρυμα για το Περιβάλλον στις Κυκλάδες) και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 18:00.

 

Τα θέματα της συνάντησης

 

Α. άγρια ζωή

Β. υπηρεσίες οικοσυστημάτων

Γ. θάλασσα και αλιεία

Δ. διαχείριση απορριμμάτων

 

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην σελίδα στο FB του CPF και αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων από τουλάχιστον 10 νησιά, η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους και μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση μέσω αποστολής σχολίων και ερωτήσεων.

Στους συγκεκριμένους τομείς που θα συζητηθούν δραστηριοποιείται ήδη το CPF μέσω συνεργασιών και χρηματοδοτήσεων που προωθεί στα νησιά των Κυκλάδων.

Αποτελεί το πρώτο από τα τρία μέρη του Φόρουμ Νησιωτών για το 2020, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε διοργανώσει το 2019 με φυσική παρουσία στην Σύρο.

Η «Συνάντηση Κορυφής για το Κυκλαδικό Περιβάλλον» γίνεται φέτος διαδικτυακά, λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις εξαιτίας του Covid-19, και τις επόμενες ημέρες στις 11 και 12 Νοεμβρίου, θα συνεχίσει με κλειστές συζητήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα σχετικά με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, τις ευκαιρίες ενδυνάμωσης ικανοτήτων, την αξία της καταγραφής της αλληλεπίδρασης των δράσεων των φορέων, τις κοινές ενημερωτικές εκστρατείες και τις δράσεις για το φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων, κτλ.

 

«….σας συστήνουμε τα πρόσωπα και τις ιστορίες που αξίζει να γνωρίζουμε και να στηρίζουμε»

 

«Η ιδιαίτερη φύση και βιοποικιλότητα των Κυκλάδων είναι ένας πραγματικός θησαυρός για τα νησιά και για τα εκατομμύρια των επισκεπτών τους.

Στην ουσία, αποτελεί το πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτουμε, που μας κάνει υπερήφανους αλλά και ταυτόχρονα μας καθιστά υπεύθυνους για την προάσπιση και διατήρησή του.

Βασικοί θεματοφύλακες των πολύτιμων αυτών φυσικών οικοσυστημάτων, εθελοντές, τοπικές οργανώσεις και συλλογικότητες που, με μεγάλο κόπο και πάθος, καταφέρνουν μικρές ή μεγαλύτερες νίκες, σε μια συνεχιζόμενη μάχη που αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των πιέσεων προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και ανάδειξης του θαλάσσιου, παράκτιου και χερσαίου οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής των Κυκλάδων.

Κάθε ένας και κάθε μία από τους εξαιρετικούς αυτούς ανθρώπους που συναντούμε στο πεδίο και με τους οποίους συνεργαζόμαστε, αναπτύσσοντας κοινές δράσεις, φέρουν ξεκάθαρα την αλλαγή στο νησί τους.

Όταν δε συσπειρώνονται, συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν, η δύναμή τους πολλαπλασιάζεται.

Όλοι μαζί, φυτεύουν τους σπόρους που μπορούν σταδιακά να εξελιχθούν σε ένα μεγαλύτερο όραμα για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ευημερία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και την βιωσιμότητα των Κυκλάδων προστατεύοντας στην πράξη το ιδιαίτερο αυτό νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας και της Μεσογείου, που όλοι λατρεύουμε και διαρκώς αναπολούμε ως έναν φυσικό παράδεισο, πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσης και αστικής ασφυξίας.

Με ιδιαίτερη χαρά σας συστήνουμε τα πρόσωπα και τις ιστορίες που αξίζει να γνωρίζουμε και να στηρίζουμε.

Δυναμώνουμε τη φωνή τους, συζητούμε με σεβασμό και ακούμε με προσοχή ποιες εμπειρίες έχουν να μοιραστούν μαζί μας.» αναφέρει σε δήλωση της για την συνάντηση, Άννυ Μητροπούλου, Εκτελεστική διευθύντρια του CPF.

 

Οι φορείς που θα συμμετέχουν:

Αλκυόνη– Νοσοκομείο Άγριας Ζωής (Πάρος), Amorgorama– Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού (Αμοργός), Απάνω Μεριά Σύρου (Σύρος), Aegean Cats-we live together (Σύρος), Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων (Σύρος/Κυκλάδες), Andros Routes/ Andros Research Center (Άνδρος), Clean Blue Paros (Πάρος), Cyclades Preservation Fund (Νάξος/Αθήνα/Λονδίνο/Κυκλάδες), Dive in Action (Σαντορίνη), ΕΛΚΕΘΕ– Ελληνικό κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (Αθήνα), Εναλεία (Πειραιάς), Επιτροπή Ανακύκλωσης Αντιπάρου (Αντίπαρος), ΕΥΠΛΟΙΑ- Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (Σύρος/Κυκλάδες), Imerys-Τμήμα Αποκατάστασης Τοπίου (Μήλος), Κελιά-Καλλονή Τήνου (Τήνος), Κιμωλίστες – Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου (Κίμωλος), Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου (Μύκονος), MOm– Εταιρία για την Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (Αθήνα), Ναΐας– Ναυτικός Όμιλος Νάουσας (Πάρος), Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου (Μήλος), Σύνδεσμος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (Άνδρος), Σύλλογος Γυναικών Κύθνου (Κύθνος), Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (Νάξος), Tinos Ecolodge (Τήνος), Φίλοι του Πάρκου Πάρου (Πάρος), Velanidia Foundation (Αμοργός).

Τι είναι το Cyclades Preservation Fund (CPF)

Το CPF συγκεντρώνει πόρους από ιδιώτες-δωρητές και επιχειρήσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και εμπειρογνώμονες, διασφαλίζει τη στήριξη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Δημιουργήθηκε στα τέλη του 2017 με στόχο να στηρίξει βιώσιμες, τοπικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και να αναδείξει την αυταξία του φυσικού πλούτου των Κυκλάδων. Αποτελεί μέλος του Conservation Collective, ενός διεθνούς δικτύου ιδρυμάτων που στοχεύουν στην προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση φυσικών περιοχών, με έμφαση σε νησιά με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και άρα και πιέσεις στους φυσικούς τους πόρους.