Πράσινο Ταμείο: Καλούνται οι Δήμοι να εκπονήσουν Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

Σχέδια που θα προβλέπουν τα σημεία φόρτισης και τις θέσεις στάθμευσης των ηλεκτρικών οχημάτων καλούνται να εκπονήσουν οι Δήμοι μετά από πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου.

Στόχος του προγράμματος είναι η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης σε όλη τη χώρα.

Τα ΣΦΗΟ αποτελούν τον Οδικό Χάρτη χωροθέτησης των δημοσίως προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αποτελεί προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

  • Όλοι οι Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων
  • Οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι
  • Οι δήμοι πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων
  • Οι μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι.

Η πρόσκληση και ο οδηγός του προγράμματος θα είναι διαθέσιμα στην ψηφιακή πύλη του Πράσινου Ταμείου από τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 στις 14:00 και θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των προτάσεων των Δήμων από τις 23 Νοεμβρίου 2020 έως τις 4 Δεκεμβρίου 2020.

Η υποβολή των προτάσεων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, από την ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου (www.prasinotameio.gr).

 Τι προβλέπεται

Για κάθε Δήμο προβλέπεται η υποβολή μιας (1) πρότασης για τη σύνταξη ΣΦΗΟ εντός των διοικητικών του ορίων – είτε οι προτάσεις υποβληθούν από τον δήμο, είτε από αρμόδιο Σύνδεσμο ΟΤΑ, είτε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.).

Στους δυνητικούς δικαιούχους παρέχεται η δυνατότητα υποβολής προς ένταξη και ήδη συμβασιοποιημένων υπηρεσιών ή υπηρεσιών των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης και καλύπτουν τα κριτήρια της επιλεξιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλοι και μεσαίοι δήμοι υποχρεούνται να καταρτίσουν τα σχέδια έως τις 31 Μαρτίου 2021 και οι μικροί, έναν χρόνο αργότερα, έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των Δήμων για την εκπόνηση των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ με προϋπολογισμό 5.42εκατ. ευρώ για το 2020-2021.

Το επόμενο έτος θα εκδοθούν νέες προσκλήσεις προκειμένου να καλυφθεί χρηματοδοτικά το σύνολο των Δήμων της χώρας. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 3ετής και ολοκληρώνεται στις 31.03.2022.

Η πρόσκληση έρχεται μετά την Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, με την οποία εκδόθηκαν οι αναλυτικές τεχνικές οδηγίες για τα ΣΦΗΟ.

«Με το Πρόγραμμα για την εκπόνηση των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, υποστηρίζουμε με πράξεις την πολιτική του Υπουργείου να μπει η ηλεκτροκίνηση στη ζωή των πολιτών καθώς εξασφαλίζουμε στους Δήμους της χώρας ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο.

Πρόκειται για το 16ο Πρόγραμμα που προκηρύσσει το Πράσινο Ταμείο σε λιγότερο από έναν χρόνο. Μαζί με τα 8 ολοκληρωμένα ή ειδικά προγράμματα Life, ανεβάζουν τον αριθμό των σχετικών ειδικών δράσεων του Πράσινου Ταμείου για φέτος στα 24». δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος.