Εκπαιδευτικές δράσεις στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» και το Εργοστάσιο Τεχνών

Προγράμματα για παιδιά και για ενήλικες, για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα από τις τέχνες και τις τέχνες μέσα από τον εαυτό τους θα πραγματοποιηθούν από τις 2 Οκτωβρίου στους μεγάλους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας «Δ.Νομικός» και το Εργοστάσιο Τεχνών.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις είναι:

 

 

Α) «Δημιουργικό καλλιτεχνικό εργαστήρι»

Βουτάμε με κέφι στον βυθό της τέχνης για να εξερευνήσουμε τον πλούτο και τους θησαυρούς της, ενώ ταυτόχρονα μεταμορφώνουμε τα λευκά χαρτιά σε πολύχρωμους και πολυδιάστατους κόσμους ταξιδεύοντας μέσα τους με όχημα τη φαντασία, επισημαίνει η εικαστικός Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη που συνεχίζει να προσφέρει για 2η χρονιά δημιουργικά Σάββατα σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, τους γονείς και τους συνοδούς τους.

1) Για παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών) και τους γονείς/συνοδούς τους
Κάθε Σάββατο από τις 03/10 στις 10.00 – 11.30 πμ.

Τα παιδιά 3-5 ετών και οι γονείς/συνοδοί τους, μέσα από εικαστικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες θα ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης.

Τα παιδιά εξερευνούν και πειραματίζονται με ποικίλα και πολλές φορές αναπάντεχα υλικά και εξοικειώνονται με χρήσιμα εργαλεία χειροτεχνίας και ζωγραφικής, αναπτύσσοντας έτσι τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες και γυμνάζοντας τα πολύτιμα χεράκια τους!

Οι γονείς/συνοδοί τον κόσμο της τέχνης, συμμετέχουν ενεργά κι εκείνοι στην δημιουργική διαδικασία, εμπλουτίζοντας έτσι τη σχέση τους με το παιδί και δημιουργώντας καινούργιες γέφυρες επικοινωνίας, κατανόησης και αλληλεπίδρασης.

Οι δημιουργικές δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού, απ την εικαστικό Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη:

Με όχημα την δημιουργική έκφραση το παιδί θα μπορέσει:

 • να εκτονωθεί και να εκφράσει τα συναισθήματά του,
 •  να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του,
 •  να αλληλεπιδράσει μέσα στην ομάδα,

Ο ενήλικας γονιός ή συνοδός θα μπορέσει:

 •  να “συναντήσει” το παιδί και το αντίστροφο,
 • να εκτονωθεί και να χαλαρώσει, ξεφεύγοντας από το άγχος της καθημερινότητας,
 •  να δημιουργήσει μαζί με το παιδί μία καινούργια συνθήκη στη ζωή τους

2) Για παιδιά Δημοτικού
Κάθε Σάββατο από τις 03/10 στις 12.00 – 13.30 πμ.

Για παιδιά 6-11 ετών (δημοτικού), με αφορμή έναν καλλιτέχνη, μια εικόνα, μια τεχνοτροπία ή ένα υλικό, εξερευνούμε τις δυνατότητές μας και δημιουργούμε καλλιτεχνικά έργα που θα… μείνουν στην ιστορία!

Τα παιδιά πειραματίζονται με διάφορες τεχνοτροπίες και ποικίλα υλικά και εργαλεία κι έτσι, με βιωματικό τρόπο, εξοικειώνονται με ορολογίες, καλλιτεχνικά ρεύματα, διάσημους δημιουργούς αλλά και με ολόκληρη την ιστορία της τέχνης. Παράλληλα εμπλουτίζεται ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών τα οποία, αλληλεπιδρώντας με την ομάδα, κοινωνικοποιούνται, μοιράζονται και συζητούν τις σκέψεις, τις ιδέες και τα όνειρά τους.

Οι δημιουργικές δραστηριότητες, που σχεδιάζει και οργανώνει η εικαστικός Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη, είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού, ώστε το παιδί:

 •  να εκτονωθεί και να εκφράσει τα συναισθήματά του

 

 •  να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του

 

 •  να χαλαρώσει μέσα από τη δημιουργική διαδικασία

 

 •  να αλληλεπιδράσει και να κοινωνικοποιηθεί μέσα στην ομάδα.

 

Β) Yoga για παιδιά και οικογένειες
Κάθε Παρασκευή από τις 02/10 από την κ. Άννα Βογανάτση

 • 16.00 – 17.00 μμ., για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τον γονιό τους
 •  17.15 – 18.15 μμ., για παιδιά δημοτικού με τον γονιό τους

 

Τι είναι η yoga για παιδιά;

 

Ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για τα παιδιά και τις οικογένειές τους που έχει αποκλειστικά ένα στόχο: να είναι τόσο διασκεδαστικό που τα παιδιά να θέλουν να έρχονται σε επαφή με τη γιόγκα ξανά και ξανά σε όποιο περιβάλλον και εάν βρεθούν!

Σε κάθε μάθημα, μέσω των στάσεων (asana) του πολεμιστή, της κόμπρας, του ήλιου και πολλών άλλων, φτιάχνουμε ιστορίες με ανέμους, βουνά, ανεμόμυλους, ήλιους που απλώνουν τις ηλιαχτίδες τους, γατούλες άγριες, γατούλες ναζιάρες, σκορπιούς που τσιμπούν και τόσους άλλους ακόμα ρόλους.

Μεταμορφώνονται σε αντικείμενα από τη καθημερινή ζωή, γράμματα, αφηρημένα σχήματα, τεράστιους ελέφαντες που βρέχουν με τη προβοσκίδα τους και χελωνίτσες που κοιμούνται στο καβούκι τους, σε ζώα που κοιμούνται αρμονικά μεταξύ τους στο τέλος φωνάζουμε όλοι μαζί ένα τεράστιο “Namaste” και γεμίζουν χαρά, αγάπη και αρμονία!

Μέσα από τη κίνηση και τη μίμηση τα παιδιά ζουν και αναγνωρίζουν τα συναισθήματα. Σε κάθε μάθημα διώχνουν το άγχος και μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους, τη φύση ολόκληρη και το περιβάλλον που ζούμε. Namaste!
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο και πραγματοποιείται από την κ. Άννα Βογανάτση. Ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 8 συνεδρίες (Οκτώβριο & Νοέμβριο).

Η Άννα Βογανάτση είναι Πιστοποιημένη Ψυχοκινητική Θεραπεύτρια με ενεργή δράση στη Σαντορίνη από το 2014 (S.A.F., Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ., Δημοτικός Π. Στ. Έξω Γωνιάς, Επιστημονική Υπεύθυνη και ιδιοκτήτρια του Κέντρου Ψυχοκινητικής Αγωγής και Θεραπείας LEARN TO MOVE). Εχει πραγματοποιήσει πληθώρα σεμιναρίων και εποπτιών (Sherbone, Yoga, Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, Δυσγραφία, Θεραπευτική αξιολόγηση, Όραση, μάθηση και αυτισμός κ.α.), και έχει προσφέρει υποστήριξη σε τυπικά παιδιά και σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Γ) Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής
Σάββατο 10 & 24/10, 07 & 21/11 στις 11.30-13.30 μμ.

 

Τα σεμινάρια Δημιουργικής γραφής έχουν ως σκοπό να εμπλουτίσουν και να δώσουν τις τεχνικές εκείνες στους ενδιαφερόμενους για να μπορούν να εκφράζουν, να σχηματοποιούν και να δίνουν την μορφή που θέλουν σε ένα κείμενο. Με λίγα λόγια να ζωγραφίζουν με λέξεις το κείμενο που κρύβεται στην ψυχή τους.

 

Στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής θα εξεταστούν και θα αναλυθούν:

 

 •  Βασικές αρχές και είδη Δημιουργικής Γραφής.

 

 •  Ρεύματα ευρωπαϊκής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

 

 •  Πεζογραφία.

 

 •  Θεατρικό Κείμενο.

 

 •  Ποιητικός Λόγος.

 

 •  Παραμύθι.

 

 •  Κινηματογραφική και τηλεοπτική γραφή.

 

 •  Ψηφιακή αφήγηση και εκπαίδευση.

 

 •  Δημοσιογραφικό κείμενο.

 

 •  Επιμέλεια κειμένου.

 

Σε κάθε δίωρο μάθημα με φυσική παρουσία του συμμετέχοντα θα γίνεται η εισαγωγή στις αντίστοιχες έννοιες και θεματικές, θεωρητικές και έμπρακτες. Στη συνέχει ο συμμετέχων θα έχει δύο εβδομάδες για να μελετήσει και να συγγράψει/δημιουργήσει τα δικά του κείμενα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων αυτών θα υπάρχει η εξ αποστάσεως επικοινωνία με τον εισηγητή και ηλεκτρονικό μάθημα 1 ώρας ανάμεσα στα μαθήματα.

Στο κόστος του σεμιναρίου συμπεριλαμβάνονται 4 έντυπα βιβλία που θα μελετηθούν καθώς και το σύνολο της ψηφιακής ύλης.

Εισηγητής του σεμιναρίου ο Δρ. Αντώνης Γάκης, Καθηγητής Περιβάλλοντος, Συγγραφέας, Θεατροπαιδαγωγός, σκηνοθέτης της εκπαιδευτικής θεατρικής ομάδας ΕΝ ΟΔΩ

 

Για πληροφορίες και συμμετοχές στις εκπαιδευτικές δράσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 22860 85141, 698 320 6196, 10.00 – 14.00 καθημερινά ή στο info@santoriniartsfactory.gr

Στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας «Δ.Νομικός» και στις προγραμματισμένες δράσεις θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα φροντίζοντας για την ασφάλεια μικρών και μεγάλων