«Το γλωσσικό ιδίωμα της Σαντορίνης» του Αντώνη Ε. Καραμολέγκου σήμερα στις 19:00 διαδικτυακά 

Τη Σαντορινιά ντοπιολαλιά όπως αυτή έχει καταγραφεί στο βιβλίο του Αντώνη Ε. Καραμολέγκου «Το γλωσσικό ιδίωμα της Σαντορίνης» θα παρουσιάσει σήμερα διαδικτυακά η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών στις 19:00 από τη σελίδα της στο fb.
Ποια είναι τα στοιχεία που πραγματεύεται το βιβλίο και θα συζητηθούν απόψε στην παρουσίαση?
Έχει τοπικό ιδίωμα η Σαντορίνη ή είναι μόνο ένα ηλιοβασίλεμα στην Οία με τους σύγχρονους «σανσετάδες» (νέα λέξη για μελλοντικά λεξικά) και τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι;
Σύμφωνα με τα «Θηραϊκά Ανάλεκτα» του Ματθαίου Μηνδρινού, «το γλωσσικό ιδίωμα της νήσου Θήρας υπάγεται εις τα Κυκλαδοκρητικά ιδιώματα με τα γνωστά κύρια γνωρίσματα», ενώ δεν εντοπίζεται μόνο σε προφορικές αφηγήσεις αλλά και σε γραπτές αναφορές (συμβόλαια, επιστολές, ακόμα και εκκλησιαστικές σημειώσεις κ.α.).
Οι αγροτικές και κοινωνικές δράσεις των Θηραίων βοήθησαν επίσης στο να καταγραφούν λέξεις και φράσεις ιδιαίτερες. Πόσο δε μάλλον όταν αυτές αφορούν ταυτόχρονα και ξενικές επιδράσεις.
Η περίφημη vedema αλλά και η «μανέστρα» με τον «μαριόλο» (καταφερτζή), φαίνεται να προέρχονται από φράγκικες επιρροές. Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της θηραϊκής ντοπιολαλιάς και λαογραφίας αφορά ουσιαστικά και την χρήση των παρωνυμίων, τα γνωστά «παρατσούκλια» των Θηραίων, που ακόμα και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύουν το όνομα από γενιά σε γενιά «αντικαθιστώντας» το επίθετο , αναφέρει η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου.
Παμπάλαια μνημεία του λόγου που, μέσα από διάφορους συντάκτες και ερευνητές διεπιστημονικής προσέγγισης, έχουν υπερτονίσει την αναγκαιότητα καταγραφής και διατήρησης της θηραϊκής ντοπιολαλιάς.
Με γνώμονα την ανάδειξη, διαχείριση και διάδοση πεδίων της ιστορίας και του πολιτισμού της Σαντορίνης, η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών δηλώνει πως θα είναι κοντά σε κάθε ερευνητή, συγγραφέα ή όποιον άλλον επιθυμεί για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Γιάννης Γαλαίος, Καθηγητής – Φιλόλογος
Μαριλένα Παπαφίλη, Φιλόλογος-Λυκειάρχης
Σαμψών Κατσίπης, Καθηγητής – Φυσιοδίφης
Συντονιστής: Ξενοφών Φύτρος, Συγγραφέας – Επιμελητής κειμένων
Οσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Το γλωσσικό ιδίωμα της Σαντορίνης» του Αντώνη Καραμολέγκου και να μάθουν για την ντοπιολαλιά της Σαντορίνης μπορούν να συντονιστούν σήμερα στις 19:00 εδώ: