Δημόσιο: Πλάνο πέντε κινήσεων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας- Παραλίας και Αιγιαλού

Με πέντε κινήσεις το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να κατοχυρώσει τη δημόσια περιουσία και να αποκομίσει κρίσιμες για τον κρατικό κορβανά υπεραξίες.

 

 • στο «ξεκαθάρισμα» των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στα ακινήτων του Δημοσίου με ενεργοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ, που διαθέτει ειδική task force και τεχνογνωσία από τη δουλειά που έχει ήδη κάνει για πολλά ακίνητα που είναι στον έλεγχό του,

 

 •  στην εφαρμογή του νόμου για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων,

 

 • στην προώθηση νομοσχεδίου για την εκμετάλλευση με όρους απόλυτης διαφάνειας του αιγιαλού και της παραλίας,

 

 • στην αξιοποίηση με βέλτιστο τρόπο ακινήτων του Δημοσίου για τις ανάγκες στέγασης δημοσίων υπηρεσιών,

 

 • στην αξιοποίηση «έξυπνων» ψηφιακών εργαλείων για την αυτόματη σύνταξη των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών, αναφορικά με τα δημόσια κτήματα.

 

Οι κινήσεις

Έτσι, υπεγράφη χθες μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και του Εντεταλμένου Συμβούλου της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., Παναγιώτη Σταμπουλίδη, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας, Νάγιας Κόλλια, σύμβαση για το Έργο «Ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προστασία και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ θα παρέχει υπηρεσίες στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, με στόχο, αφενός, την ολοκλήρωση των διαδικασιών κτηματογράφησης ακινήτων και αφετέρου, την ωρίμανση διαδικασιών για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα στην εφαρμογή του νόμου για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων, κάτι που -να σημειωθεί- γίνεται από άλλους. Είναι ενδεικτικό ότι η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων έχει προχωρήσει σε μια εκτεταμένη ανάλογη διαδικασία τακτοποίησης καταπατημένων εκτάσεων, παρέχοντας δυνατότητα εξαγοράς των εν λόγω εκτάσεων από τους χρήστες.

Αναλυτικότερα, το 2024 ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τα εξής:

 • Με νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία προωθούνται αλλαγές στη νομοθεσία για την εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας. Προβλέπεται η ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δημοπρασίες ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών και να επιτευχθεί υψηλό τελικό τίμημα, όπως κατέδειξε η εφαρμογή ήδη από το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2024, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας.

 

 • Παράλληλα δρομολογείται η ανάπτυξη ειδικού πληροφοριακού συστήματος μέσα από το οποίο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου για πάνω από 30 έτη με εκπτώσεις έως 80% στην αντικειμενική τιμή και σε 60 δόσεις από 100 ευρώ το μήνα που προβλέπει ο νόμος. Στόχος είναι η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ σε βάθος 5 ετών. Υπολογίζεται πως πάνω από εννέα στα δέκα δημόσια ακίνητα έχουν καταπατηθεί, καθώς σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%. Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους.

 

 • Επίσης, προβλέπεται η ανάπτυξη ολοκληρωμένου ψηφιακού εργαλείου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την αυτόματη σύνταξη των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών, αναφορικά με τα δημόσια κτήματα. Αλλά έργα που βρίσκονται σε φάση λειτουργίας είναι:

 

 1.  Βεβαίωση ηλεκτρονικού χρηματικού καταλόγου μέσω διαλειτουργικότητας με το taxisnet (ΑΑΔΕ),
 2. Ανάπτυξη διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Κτηματολόγιο για την αναζήτηση των ακινήτων των κληρονομουμένων των σχολαζουσών κληρονομιών και για την έκδοση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας, βαρών και διεκδικήσεων επί αυτών των ακινήτων και με το Μητρώο Πολιτών.

Με αυτόν τον τρόπο, καθίσταται ευκολότερη η αναζήτηση των στοιχείων των κληρονομουμένων και επιτυγχάνεται η ταχύτερη εκκαθάριση των κληρονομιών.

Επίσης, το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει η ενημέρωση της γεωχωρικής πληροφορίας της ψηφιακής βάσης δεδομένων της δημόσιας περιουσίας με τους δασικούς χάρτες των αναρτήσεων του 2021 και του 2022 και τους κυρωμένους δασικούς χάρτες.

 • Παράλληλα, προωθείται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με σκοπό την εναρμόνιση της αξιοποίησης των δημόσιων ακινήτων με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς αλλά και με τις βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης. Επίσης, θα αναπτυχθεί συνεργασία με άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που διαχειρίζονται ακίνητα.

 

 • Επίσης, όπως αναφέρεται, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η προσπάθεια εξορθολογισμού των αναγκών στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών με τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών και με την εκπόνηση κτιριολογικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επιπλέον, θα αναζητηθούν κτήρια που θα πληρούν σύγχρονες απαιτήσεις περί ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας. Στο πλαίσιο μείωσης των δαπανών του Δημοσίου και της περαιτέρω εξοικονόμησης πόρων, θα εξακολουθήσει η παραχώρηση χώρων σε δημόσια ακίνητα από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για τη στέγαση των υπηρεσιών.

 

 • Επίσης, το 2024 προγραμματίζεται να υπάρξει ευρεία χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, όπως Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – drones), σε συνδυασμό με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, για τη διαπίστωση παραβάσεων και την ανεύρεση καταπατήσεων σε κοινόχρηστους χώρους σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, οι οποίοι εκτείνονται σε όλη την επικράτεια.

 

 • Τέλος, σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των κοινωφελών περιουσιών, για να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε η διαχείριση και η εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Πηγή: Reporter.gr