Επιτροπή Λοιμωξέων: Επιστροφή της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ΜΜΜ και νοσοκομεία

Σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ κάνει η Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων, μετά από συνεδρίαση της, την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία των ειδικών για έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης την περίοδο των εορτών.

Τι αποφάσισε η Επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκαν τα εξής από τους ειδικούς:

  • σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ
  • να δοθεί έμφασή στην ενίσχυση του εμβολιασμού έναντι της covid-19 για τις ευπαθείς ομάδες
  • να δοθεί έμφαση στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντιικών φαρμάκων
  • σύσταση για καθολική (υποχρεωτική) εφαρμογή της χρήσης μάσκας σε νοσοκομείο και μονάδες υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου θα αποφασίζει εάν υπάρχει κάποιος για να γίνει κάποια εξαίρεση.

Έκρηξη κρουσμάτων στις αρχές του 2024;

Νωρίτερα, ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο ethnos.gr ανέφερε πως «αναμένουμε περισσότερα κρούσματα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν ο καιρός θα είναι πιο κρύος και θα κλειστούμε περισσότερο μέσα».

Από πλευράς του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμά θα έχουμε έξαρση στις γιορτές, με τον βήχα και την καταρροή και τα άλλα συμπτώματα να επιμένουν ακόμα σε μικρούς και μεγάλους.

Πανσπερμία ιώσεων

Όπως αναφέρει ο κ. Τζανάκης στο Mega: «Υπάρχει πανσπερμία ιώσεων με πρωτοκαθεδρία του κορονοϊού και της γρίπης που προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές συνήθως ατόμων μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους, που θα τους προφύλασσε από αυτή τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο».

«Αν είχε γίνει το εμβόλιο μπορεί να είχαμε λιγότερες μολύνσεις, περίπου 50% κάτω αλλά σίγουρα θα είχαμε ένα ποσοστό εισαγωγών πολλές φορές πιο κάτω, σε ένα ποσοστό 60-70% να γλιτώναμε τις νοσηλείες», συμπληρώνει.

Με μάσκα έξω από το σπίτι οι ευπαθείς ομάδες

Αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού ο κ. Τζανάκης αναφέρει πως: «Καθημερινά γίνονται περίπου 1.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα κατέληγαν στο νοσοκομείο πιθανότατα αν δεν συνταγογραφούνται τα αντιικά για τον κορονοϊό. Τον Νοέμβριο αυτές οι συνταγές ήταν περίπου 300. Οι θερμοκρασίες είναι καλές, αλλά συγχρωτιζόμαστε αυτή την εποχή όπου πάμε. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να αναπτυχθούν και να μεταδοθούν οι ιοί σε μεγάλη κλίμακα.

«Αναμένεται μετά τις γιορτές να έχουμε εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιών και θα πρέπει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν. Όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι όταν βγουν από το σπίτι να φορέσουν μάσκα», τονίζει.

Οι περισσότεροι δεν έχουν βαριά συμπτώματα

Ωστόσο, τα συμπτώματα των ασθενών στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι βαριά και εξαντλούνται με ένα συνάχι, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Αυτό αναφέρει στο ethnos.gr ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι το ευτύχημα είναι ότι ούτε τα νοσοκομεία δέχονται ιδιαίτερη πίεση.

«Μπορεί στα εξωτερικά ιατρεία να προσέρχονται αρκετοί ασθενείς με συμπτώματα ιογενών λοιμώξεων, όμως, τα συμπτώματά τους δεν είναι βαριάς νόσησης. Δε χτυπούν ζωτικά όργανα και δε γίνονται εισαγωγές. Δεν έχει καμία σχέση η σημερινή κατάσταση με την περίοδο της πανδημίας, όταν είχαμε βαριά συμπτώματα και θνητότητα. Επίσης, τα νοσοκομεία δεν αισθάνονται κάποια πίεση. Λίγες περισσότερες εισαγωγές έχουμε στα παιδιατρικά νοσοκομεία, όμως, περισσότερο γίνονται για το… φόβο των Ιουδαίων. Ανησυχούν οι γονείς και φέρνουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο. Κάποια μπορεί να μείνουν για 1-2 μέρες μέσα, όμως, δεν έχουν κάτι σοβαρό και τα βγάζουμε. Δεν υπάρχει κάποια ανησυχία από την κατάσταση, αφού όλες οι ιογενείς λοιιμώξεις που καταγράφουμε, όπως ο κορονοϊός, η γρίπη, άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδα, δεν προκαλούν βαριά συμπτώματα», τονίζει στο ethnos.gr, o κ. Καπραβέλος.

Κάτι αναμενόμενο

Κατά τον ίδιο, η φετινή κατάσταση δε διαφέρει ιδιαίτερα από τους προηγούμενους χειμώνες και ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη. «Εισπράττουμε και εμείς μία διασπορά των ιογενών λοιμώξεων στην κοινότητα, όμως, δε συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερα διαφορετικό φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Η διαφορά είναι ότι παλαιότερα δεν καταγράφαμε τα κρούσματα, ενώ μετά την πανδημία του κορονοϊού καταγράφουμε τα πάντα. Καήκαμε από το γάλα και τώρα φυσάμε και το γιαούρτι. Αναμένουμε περισσότερα κρούσματα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν ο καιρός θα είναι πιο κρύος και θα κλειστούμε περισσότερο μέσα», αναφέρει ο κ. Καπραβέλος.

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες που παρατηρείται διασπορά του «κοκτέιλ» των ιογενών λοιμώξεων σήμερα στην κοινότητα, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» αναφέρει ότι συνέβαλε και το γεγονός ότι πήραμε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα κατά την περίοδο της πανδημίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν… Κερκόπορτες στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

«Τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας που λάβαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα να αφήσουμε λίγο… αγύμναστο το ανοσοποιητικό μας σύστημα απέναντι στις ιογενείς λοιμώξεις. Βέβαια, τα μέτρα προστασίας βοήθησαν πάρα πολύ, για να έχουμε λιγότερους θανάτους και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Επίσης, ο παρατεταμένος καλός καιρός που διανύουμε, έχει θετικά και αρνητικά. Από τη μία πλευρά ο καλός καιρός αυτήν την περίοδο ευνοεί τις ιώσεις, όμως, από την άλλη βοηθάει να βρισκόμαστε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους», λέει ο κ. Καπραβέλος.

Τέλος, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» για μία ακόμα φορά εφιστά την προσοχή των νεότερων κατά τις συναναστροφές τους με ηλικιωμένους. Όπως λέει χαρακτηριστικά, καλό είναι, ιδίως τώρα την περίοδο των γιορτών, οι νέοι να αποφεύγουν να αγκαλιάζουν τους ηλικιωμένους και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όταν βρίσκονται μαζί τους. «Καταγράφουμε κάθε εβδομάδα 40, 50 και 60 θανάτους. Με μεγαλύτερη προσοχή αυτοί οι αριθμοί μπορούν να είναι μειωμένοι», καταλήγει ο κ. Καπραβέλος.

 

Πηγή: ethnos.gr