«Δίδυμες αγορές» από το ΙΣΝ με νέους τρόπους καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης με δημόσιους χώρους

Νέα συνεργασία ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Lincoln Center for the Performing Arts που στοχεύει να καλλιεργήσει νέους τρόπους καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης με δημόσιους χώρους τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και στο μέλλον.

Μέσω της συνεργασίας το New York City cultural hub θα ξαναυποδεχθεί το κοινό στους εξωτερικούς χώρους του, που θα τεθούν και πάλι σε λειτουργία το 2021. Οι χώροι θα ζωντανέψουν μέσα από την ουσιαστική ανταλλαγή γνώσεων και την καλλιτεχνική συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα.

Η δωρεά είναι συνολικού ύχους 100 εκατομμυρίων και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID- 19 του ΙΣΝ.

Ο δημόσιος χώρος του Lincoln Center, συνολικής έκτασης 65 στρεμμάτων, μέσω της δωρεάς, θα αξιοποιηθεί ως αρχαία «αγορά», ως δημόσιος χώρος για όλους και θα βρίσκεται στο επίκεντρο της αστικής ζωής για τη φιλοξενία επίκαιρων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center (SNF-LC) Agora Initiative έχει ως στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία στον τομέα του πολιτισμού και ιδιαίτερα στις παραστατικές τέχνες (performance arts).

 

«Η φετινή χρονιά ενίσχυσε τη δέσμευσή μας απέναντι στις τέχνες, ως αναπόσπαστο κομμάτι του διαλόγου και της συμμετοχής στα κοινά. Έχουμε αξιοποιήσει τον δημόσιο χώρο μας, εμβαδού 65 στρεμμάτων, όπως ποτέ άλλοτε –επινοώντας νέους δημιουργικούς τρόπους και προσφέροντας τον απαραίτητο χώρο σε καλλιτέχνες προκειμένου να καταπιαστούν με ορισμένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής μας», δήλωσε ο Henry Timms, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Lincoln Center for the Performing Arts.

«Ο διάλογος, η ανταλλαγή γνώσεων και η συνεργασία βρίσκονται στην καρδιά της τέχνης, διαμορφώνοντας τον εαυτό μας και τον κόσμο μας προς το καλύτερο. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που συνεργαζόμαστε τόσο στενά με τους συναδέλφους μας στο ΙΣΝ και ανυπομονούμε να αναδείξουμε την πρωτοβουλία στην επιφάνεια της δημόσιας σφαίρας».

 

Τα δύο ιδρύματα θα προσφέρουν σε καλλιτέχνες, στοχαστές και επαγγελματίες από τον δημιουργικό κλάδο, τον κατάλληλο χώρο προκειμένου να δημιουργήσουν νέα έργα, ανταποκρινόμενοι στις τρέχουσες εξελίξεις, να ανταλλάξουν ιδέες, να πειραματιστούν και να διερευνήσουν την έννοια των παράλληλων εκδηλώσεων, ενεργοποιώντας έναν διατλαντικό διάλογο.

 

photo IΣN

 

Το Lincoln Center και το ΚΠΙΣΝ πρόκειται να παρουσιάσουν καινοτόμα έργα τέχνης, από το 2021, που θα περιλαμβάνουν site-specific εγκαταστάσεις και performances.

Αυτήν την περίοδο, το Lincoln Center σχεδιάζει μία υπαίθρια δημόσια σκηνή, στο πλαίσιο των εν λόγω δραστηριοτήτων, με έμπνευση από της μικρής κλίμακας συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στον ανοιχτό, δημόσιο χώρο του Κέντρου αυτό το φθινόπωρο.

«Μέσα από αυτήν τη συνεργασία, επιδιώκουμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, να εμπλουτίσουμε τον προγραμματισμό μας μέσω των κοινών πρωτοβουλιών και να καλλιεργήσουμε έναν συνεχή διάλογο ανάμεσα στις Δίδυμες Αγορές μας. Είμαστε ευγνώμονες στο ΙΣΝ, το οποίο οραματίστηκε και κατέστησε εφικτή αυτή τη μοναδική ευκαιρία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που προσφέρει στο ΚΠΙΣΝ», δήλωσε η Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ.

 

Η Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης COVID-19 του ΙΣΝ επικεντρώνεται τόσο στις άμεσες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως ενδεικτικά με την παροχή έκτακτης βοήθειας σε καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης όσο και σε μακροπρόθεσμες, για τη στήριξη τη δυναμικής ανάκαμψης της κοινωνίας, όπως, για παράδειγμα, με την επαναλειτουργία του δημόσιου χώρου.

 

Δωρεές έχουν, επίσης, διατεθεί στο City Parks Foundation, για τη συντήρηση και την αναβάθμιση εξωτερικών δημόσιων χώρων στη Νέα Υόρκη, στον οργανισμό καταπολέμησης της φτώχειας, Robin Hood, για κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της Νέας Υόρκης που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και έκτακτης βοήθειας στους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου, ανοιχτού, δημόσιου χώρου στην Αθήνα, που να ανήκει πραγματικά στον κόσμο, αποτέλεσε το κίνητρο για το ΙΣΝ προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, μέσω της μεγαλύτερης μεμονωμένης δωρεάς του μέχρι σήμερα. Το ΚΠΙΣΝ παραδόθηκε στην Ελληνική πολιτεία και στους Έλληνες πολίτες, το 2017.

Το κοινωφελές έργο του ΙΣΝ επικεντρώνεται στην ενίσχυση του δημόσιου βίου τόσο για την διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικά προγράμματα όσο και στη διεξαγωγή ανοιχτών διαλόγων παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές αλλά και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Με το αυτό το σκεπτικό, το ΙΣΝ συνεχίζει να υποστηρίζει το ΚΠΙΣΝ για τη διοργάνωση ανοιχτών προγραμμάτων για το κοινό.

Οι δημόσιοι χώροι προσφέρουν το κατάλληλο πεδίο για την υλοποίηση του έργου του ΙΣΝ. Η χρήση ωστόσο των δημόσιων χώρων θα πρέπει να γίνει προσεκτικά ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.

 

Οι «Δίδυμες Αγορές» (Twin Agoras), θα λειτουργούν αμφίδρομα και προς όφελος και των δύο οργανισμών, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κάτω από το κοινό όραμα με τη σημαντική και πολυδιάστατη τεχνογνωσία και εμπειρία του Lincoln Center και του ΚΠΙΣΝ.

Η συνεργασία θα προσφέρει παράλληλα ευκαιρίες σε ανώτερα ηγετικά στελέχη και των δύο οργανισμών να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να μάθουν ο ένας από τον άλλον, ενώ αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της πανδημίας και σχεδιάζουν τη μελλοντική πορεία των οργανισμών

«Η πανδημία ανέδειξε δύο θεμελιώδεις αλήθειες σχετικά με τον δημόσιο χώρο»

 

«αφενός πόσο σημαντικός είναι –ειδικά ο υπαίθριος, δημόσιος χώρος– για τη ζωή στην πόλη, και αφετέρου πόσο εύκολα μπορούν να εξαλειφθούν οι γεωγραφικές αποστάσεις μέσω της δύναμης της τεχνολογίας και της συνεργασίας. Στο ΙΣΝ, πιστεύουμε απόλυτα στην έννοια της συνεργασίας, για τον ίδιο, απλό λόγο για τον οποίο πιστεύουμε στη σημασία των συγκεκριμένων δημόσιων Αγορών∙ όταν φέρνεις σε επαφή ανθρώπους με υπέροχες ιδέες, προκύπτει κάτι πολύ πιο «μεγάλο» από, απλά, το άθροισμα των ιδεών τους. Ανυπομονούμε να δούμε τους καρπούς της πρωτοβουλίας Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center (SNF-LC) Agora Initiative», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος.