Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά

 

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στον Πειραιά, σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, πραγματοποιούν την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου πέντε  ναυτεργατικά σωματεία.

Τα ναυτεργατικά σωματεία αντιδρούν στην πρόσφατη ρύθμιση  του υπουργείου Ναυτιλίας στη Βουλή, με την οποία επιτρέπεται στα ποντοπόρα-εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία, την υπογραφή διεθνών συλλογικών συμβάσεων εργασίας για κατώτερα πληρώματα, αλλά και για τις ειδικότητες του ανθυποπλοιάρχου και του γ’ μηχανικού.

Επίσης δηλώνουν ότι θα αυξηθεί η ανεργία των ναυτικών, με την αποδρομολόγηση πλοίων μετά το τέλος του καλοκαιριού. Ζητούν την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2020 και την επίλυση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων του κλάδου.

Έχουν προαναγγείλει την περιφρούρηση της αυριανής απεργίας και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) αναμένεται να πραγματοποιήσει συγκέντρωση απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ.

Στην απεργία των πλοίων στον Πειραιά συμμετέχουν οι ναυτεργάτες που ανήκουν στα σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων-Ηλεκτρονικών Εμπορικού Ναυτικού.