Αναστέλλετε η λειτουργία των σχολείων έως τις 30 Νοεμβρίου

Με γνώμονα την μείωση της κινητικότητας και στόχο την μείωση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων η επιστημονική επιτροπή εισηγήθηκε στην Κυβέρνηση το κλείσιμο των σχολείων έως τις 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργού Υγείας Β.Κικίλια η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται από τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο καθώς και τα συγγενικά πρόσωπα , οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό οδήγησαν την Επιστημονική Επιτροπή σε αυτή την εισήγηση.

« Καταλαβαίνετε όλοι ότι προέχει η Δημόσια Υγεία. Τα σχολεία, κυρίως τα Δημοτικά, ήταν το τελευταίο πράγμα το οποίο επιθυμούσαμε να κλείσει και αυτό από μόνο του είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ανακοινώνουμε σήμερα νέα κυβερνητικά μέτρα πρόληψης που αφορούν και την εκπαιδευτική κοινότητα ανέφερε στην ενημέρωση η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Τονίζοντας ότι τα μέτρα είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα και δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί τάση διασποράς του ιού.

 

Συγκεκριμένα

Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για 2 εβδομάδες, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

 

  • Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, για 2 εβδομάδες

 

  • Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και σε όλη τη χώρα.

 

  • Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους

         α) Με  την εκπαιδευτική τηλεόραση

         β) Με την τηλεκπαίδευση.

 

 

Εκπαιδευτική τηλεόραση

 

Από τη Δευτέρα στις 9 το πρωί – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές Δημοτικού.

Αύριο θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα αυτών των μαθημάτων .

 

Σύγχρονη τηλεκπαίδευση

 

Από τη Δευτέρα, η διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.

Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.

Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική

Η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά, μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Υπενθυμίζεται ότι στα Γυμνάσια και τα Λύκεια η διδακτική ώρα της τηλεκπαίδευσης είναι 40 λεπτά

 

 

Πότε θα πραγματοποιείται η Τηλεκπαίδευση

 

  • Στα Δημοτικά θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00

 

  • Στα Νηπιαγωγεία από τις 14:00 έως τις 16:20

Αυτές οι ώρες περιλαμβάνουν και μικρά διαλείμματα.

 

 

Γιατί προκρίθηκε το μεσημεριανό-απογευματινό ωράριο

 

  • Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες είτε γιατί έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες, είτε επειδή οι γονείς τηλεργάζονται .

 

  • Επίσης γιατί όλοι κάνουν χρήση φορητών συσκευών, για την εξ’ αποστάσεως εργασία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

 

  • Για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων της χώρας από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους και ούτω καθεξής.

Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.

 

Χωρίς χρέωση η σύνδεση στις πλατφόρμες

 

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων (data).

Δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

 

Η υπουργός σημείωσε ότι από το Μάρτιο, το Υπουργείο στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό, φορητές συσκευές στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.

Επισημαίνοντας ότι, κατανοούμε απόλυτα την αναστάτωση που προκαλεί στην καθημερινότητα κάθε νέο μέτρο που ανακοινώνεται, πόσο μάλλον όταν αφορά έναν τόσο ευρύ και ευαίσθητο πληθυσμό, όπως ο μαθητικός. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία.

Ωστόσο, ανέφερε μεταξύ άλλων  «όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί επιστήμονες με την πολύτιμη συμβολή των οποίων έχουμε πορευθεί μέχρι σήμερα, η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας είναι τέτοια που καθιστά αυτά τα μέτρα αναγκαία. Στόχος μας, να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων».

Σε αναφορά της για την πορεία της τηλεκπαίδευσης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια επισήμανε ότι «την εβδομάδα που μας πέρασε, όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα – κατά περίπτωση – μέσω τηλεκπαίδευσης, λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, 600.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες.

Η καθολική τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα και η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό.

Δεν είναι μόνο ένα άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας της κοινωνίας μας στις ακραίες συνθήκες που ζούμε».