Ρυθμίσεις για το Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση- Απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις

Τις νέες ρυθμίσεις για το Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση, σχετικά με τις εκπαιδευτικές δομές, το προσωπικό,  τα δημοτικά τέλη, και τις υπηρεσίες ελέχγου που θα ισχύουν από την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Τ.Θεοδωρικάκος στην κοινή ενημέρωση με τον υπουργό Υγείας και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνοντας και νέα έκτακτη χρηματοδότηση για την Αυτοδιοίκηση.

«Τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες που έρχονται, οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για τη ζωή και την ασφάλεια όλων, αλλά οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα και για να εξυπηρετηθεί η κοινωνία και να στηριχθεί η οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουμε ρυθμίσεις και μέτρα που έχουμε προβλέψει για το Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Τι αποφασίστηκε

Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό με βάση το συγκεκριμένο πλάνο εργασιών που οφείλει να υπάρχει σε κάθε υπηρεσία.

Για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό, τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η διοίκηση κάθε υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει – η διοίκηση, όχι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι – ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν από εκεί με τηλεργασία, είτε κάνοντας χρήση άδειας.

 

Πως θα εργαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με παιδί έως 15 ετών

 

Με τις ρυθμίσεις που έχουμε ήδη θεσμοθετήσει από τον Μάρτιο, οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους.

α) με μειωμένο ωράριο κατά 25%

β) με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους

γ) μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Στηρίζουμε την οικογένεια που έχει παιδιά, ώστε σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς να είναι στο σπίτι με το παιδί του ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τα μέτρα ισχύουν από την επόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για τους γονείς παιδιών που είναι είτε σε Δημοτικά, είτε σε Νηπιαγωγεία, είτε στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για το κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο του δημοσίου, με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το Υπουργείο Εργασίας επισήμανε ο υπουργός.

 

Τι ισχύει για τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

 

Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί επίσης εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, μέτρα που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός και ανακοινώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή:

– Παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί, για τους εργαζόμενους τους .

– Συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή, με υποχρέωση επιστροφής μόνο του 50% για τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

 

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο

 

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη, φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού που πρέπει να κλείνουν.

 

Τι ισχύει για το ωράριο στις δημόσιες υπηρεσίες

 

Τα ωράρια εργασίας είναι τρία, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα σε περαιτέρω τροποποιήσεις, αφού ενημερώσουν σε κάθε περίπτωση το κοινό.

 

Τι καλείται να κάνει η Αυτοδιοίκηση

 

Η Αυτοδιοίκηση καλείται  να συμβάλλει στη στήριξη της κοινωνίας, στη συνοχή και στην αλληλεγγύη, ιδιαίτερα απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι δημοτικοί παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, θα είναι κλειστοί από τη Δευτέρα.

 

Τι θα γίνει με το προσωπικό

 

Να αξιοποιηθεί από τους Δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες το προσωπικό που εργάζεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και σε άλλα νομικά πρόσωπα των Δήμων τα οποία παραμένουν κλειστά.

 

Με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

 

Να ενισχυθεί με την αξιοποίηση των υπαλλήλων από τις δομές οι οποίες κλείνουν, το κοινωνικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Το πρόγραμμα αφορά την τρίτη ηλικία, τους μοναχικούς παππούδες και τις γιαγιάδες, αλλά και άλλους πολίτες που έχουν ανάγκη στήριξης .

Να αξιοποιηθεί το προσωπικό καθαριότητας που έχουν προσλάβει οι Δήμοι στις εκπαιδευτικές δομές, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές για τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Θέλω να καλέσω τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην εφαρμογή των αυστηρών μέτρων περιορισμού που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, αξιοποιώντας στο έπακρο τις υπηρεσίες τους. Τους δίνουμε τη δυνατότητα με νομοθετική ρύθμιση που γίνεται αμέσως, μεθαύριο, να αξιοποιήσουν και διοικητικό προσωπικό για το σκοπό αυτών των ελέγχων” επισήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος.

 

Απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη όλες οι επιχειρήσεις στη διάρκεια του lockdown

 

Eχει ληφθεί απόφαση να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, οι εταιρείες, τα μαγαζιά, για το διάστημα που θα διαρκέσει το lockdown για να στηριχθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας.

 

Νέα χρηματοδότηση στους Δήμους και τις Περιφέρειες

 

Ενισχύονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα με πρόσθετα 60 εκατομμύρια ευρώ την Αυτοδιοίκηση, τόσο τους Δήμους όσο και τις Περιφέρειες, για να αναπληρώσουν τις απώλειες των εσόδων τους.