Ανακυκλώνουμε σωστά και μειώνουμε τα πλαστικά με τον νέο Οδηγό του WWF

Τι πρέπει να ανακυκλώνουμε και με ποιες προϋποθέσεις

 

Πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια, συσκευασίες, δοχεία: Τα πλαστικά βρίσκονται παντού γύρω μας.

Ποια ανακυκλώνονται σύμφωνα με τον οδηγό του WWF Ελλάς και με ποιες προϋποθέσεις;

 

Πως μπορούμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το πλαστικό στην καθημερινότητά μας;

Σύμφωνα με το WWF Ελλάς στη χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο 730.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Ο κάθε πολίτης παράγει 68 κιλά περίπου πλαστικά σκουπίδια κάθε χρόνο .

Στην ανακύκλωση οδηγείται μόνο το 10% δηλαδή 6,8 κιλά άλλα 4,5 κιλά ανά άτομο καταλήγει στο φυσικό περιβάλλον και τα υπόλοιπα οδηγούνται τις χωματερές.

 

 

Τα χερσαία οικοσυστήματα, οι θάλασσες μας και η υγεία μας επηρεάζονται σοβαρά από τη ρύπανση.

Συγκεκριμένα στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν ετησίως 11.500 τόνοι πλαστικών, το παράδειγμα δείχνει το μέγεθος της ρύπανσης που προκαλούμε καθώς , είναι σαν να πετάμε κάθε μέρα πάνω από 1.000.000 πλαστικά μπουκάλια.

Τα πλαστικά που καταλήγουν στο περιβάλλον δεν μολύνουν μόνο τις θάλασσες και τις ακτές μας αλλά επιστρέφουν σε μας, στον ίδιο μας τον οργανισμό καθώς μέσω της τροφικής αλυσίδας τα καταναλώνουμε.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα καταναλώνουμε μέσω της τροφικής αλυσίδας περίπου 5 γραμμάρια μικροπλαστικά την εβδομάδα.

 

 

Βαδίζουμε σε πλαστικό αδιέξοδο

Φαίνεται πως βαδίζουμε σε ένα πλαστικό αδιέξοδο, από το οποίο όμως όλοι θέλουμε να βγούμε, σημειώνει το WWF Ελλάς.

Πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση πλαστικού αλλά και να γίνεται σωστή ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων που δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση τους.

 

Σημαντικές πληροφορίες για τα πλαστικά συσκευασιών που δεν ανακυκλώνονται .

 

Στον Οδηγό αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών του WWF Ελλάς  περιλαμβάνονται πληροφορίες για σχεδόν 150 πλαστικές συσκευασίες και προϊόντα καθημερινής χρήσης, από συσκευασίες αναψυκτικών, τυριών και φρούτων, έως απορρυπαντικών, καθαριστικών αλλά και προϊόντων ατομικής περιποίησης.

 

Για παράδειγμα τα μάυρα πλαστικά συσκευασίας δεν ανακυκλώνονται καθώς δεν αναγνωρίζονται από τους οπτικούς διαχωριστές στις μονάδες ανακύκλωσης.

 

Οι συσκευασίες από τα πατατάκια τα γαριδάκια κ.α. επίσης δεν ανακυκλώνονται .

 

 

Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η πλήροφορία πως εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη είναι και η ανακύκλωση συσκευασιών από ζυμαρικά και όσπρια, τα σελοφάν γίνονται ένα σώμα με άλλα υλικά και καταλήγουν στο υπόλειμμα της ανακύκλωσης (άρα δεν ανακυκλώνονται στην πράξη).

 

Στον Οδηγό θα ενημερωθείτε για το ποιο υλικό συσκευασίας μπορούμε να ανακυκλώσουμε ή όχι και με ποιες προϋποθέσεις, αν για παράδειγμα πρέπει να καθαρίσουμε τα υπολείμματα τροφών και πως ενναλακτικά μπορούμε να προμηθευτούμε ή ακόμα και να φτιάξουμε το ίδιο προϊόν, αποφεύγοντας την πλαστική συσκευασία.

 

Πάνω από  το 40% των σκουπιδιών που απορρίπτονται  στους μπλε κάδους είναι μη ανακυκλώσιμα

 

Τα υπολείμματα τροφών που μένουν στις συσκευασίες, που απορρίπτουμε στους μπλε κάδους, μολύνουν τα υπόλοιπα προϊόντα και αυτό κάνει δύσκολη τη διαλογή, αλλά πολλές φορές αχρηστεύει ολόκληρο το περιεχόμενο του μπλε κάδου.

 

Πολλά απ τα πλαστικά που καταλήγουν στον μπλε κάδο όπως για παράδειγμα καλαμάκια, μεμβράνες τροφίμων δεν μπορούν να ανακυκλωθούν από τα υπάρχοντα συστήματα ανακύκλωσης, λόγω προβληματικών ιδιοτήτων των πλαστικών πολυμερών, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους.

 

Μετά το πρόσφατο κλείσιμο της αγοράς ανακύκλωσης πλαστικών στην Κίνα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότρερο, καθώς δεν υπάρχει αγοραστική διέξοδος για τα πλαστικά που ανακτώνται από τα συστήματα ανακύκλωσης ανά τον κόσμο.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να είναι πιο φθηνό για τις επιχειρήσεις να δημιουργούν προϊόντα από παρθένο πλαστικό αντί να αξιοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό.

 

«Τα πλαστικά έχουν καθιερωθεί στην αντίληψή μας ως “κάτι φθηνό, κάτι που μας διευκολύνει”. Στην πραγματικότητα όμως, το κόστος τους στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία είναι τεράστιο. Αλλάζοντας συνήθειες στην καθημερινότητά μας, σταδιακά μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να ελαχιστοποιήσουμε τα πλαστικά που χρησιμοποιούμε», τονίζει ο υπεύθυνος προγραμμάτων πρόληψης αποβλήτων του WWF Ελλάς, Αχιλλέας Πληθάρας.

 

Η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, που πρέπει να σταματήσουν να κυκλοφορούν, βάσει του νέου νόμου τον Ιούλιο του 2021,   όπως τα καλαμάκια οι μπατονέτες κ.α. είναι  μια αρχή .

Σημαντικό επίσης είναι να προμηθευόμαστε χύμα προϊόντα ή προϊόντα με συσκευασίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και η σωστή ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

 

Η πανδημία επίσης έχει φέρει μαζί της και ένα νέο κύμα πλαστικής ρύπανσης.

 


Χιλιάδες μάσκες και γάντια μιας χρήσης αναμένεται να καταλήξουν στο περιβάλλον. Παράλληλα έχει αυξηθεί η κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων αντί για χύμα .

Μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας,  μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ο οδηγός αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών του WWF Ελλάς  μας δίνει μια επαρκή και απαραίτητη ενημέρωση, για το τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το  πρόβλημα ενημερωθείτε και εφαρμόστε τις οδηγίες.