Χαμόγελα για τους Vegan, μπορούν πια να απολαύσουν τα κρασιά του Οινοποιείου Χατζηδάκη

Στις μέρες μας οι διατροφικές συνήθειες άλλαξαν για πολύ κόσμο, αρκετοί πια επιλέγουν η διατροφή τους να είναι Vegeterian ή Vegan. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να περιοριστούν και οι οινολογικές τους επιλογές .

 

Γιατί, θα αναρωτηθεί κανείς, δεν είναι όλα τα κρασιά κατάλληλα για τους Vegan ή ακόμα και για τους χορτοφάγους, αφού μιλάμε για ένα προϊόν που έχει ως πρώτη ύλη το σταφύλι.

 

Γιατί ένα κρασί δεν είναι κατάλληλο για τις συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες ;

 

Η διαδικασία που κάνει το κρασί διαυγές και ονομάζεται «διαύγαση», κρύβει το μυστικό.

Όλα τα κρασιά στο αρχικό τους στάδιο είναι θολά. Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, τα μέσα διαύγασης όπως ονομάζονται, για να «καθαρίζουν» το κρασί από τα μικροσκοπικά σωματίδια που περιέχει και να γίνεται διαυγές όπως το ξέρουμε όλοι. Τα πιο συχνά μέσα διαύγασης που χρησιμοποιούν είναι η καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος), αλβουμίνη (ασπράδια αυγών), ζελατίνη (ζωική πρωτεΐνη από δέρμα και οστά ζώων) και ιχθυόκολλα (πρωτεΐνη από την κύστη ψαριών).

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ένα κρασί δεν μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλο για τους χορτοφάγους ή Vegan.Επίσης ένα κρασί μπορεί να θεωρηθεί ακατάλληλο για τους Vegan αν έχει γίνει χρήση των ζώων σε εργασίες στον αμπελώνα.

 

Υπάρχει όμως λύση που να δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί  κατάλληλο κρασί για Vegan και χορτοφάγους;

Η απάντηση είναι Nαι.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να ακολουθήσει φυσικές μεθόδους παραγωγής και οινοποίησης αφήνοντας τη φύση να κάνει τη δουλειά της.

 

Το Οινοποιείο Χατζηδάκη στον Πύργο στη Σαντορίνη είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα .

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του οινοποιείου, η φιλοσοφία των κρασιών του στηρίχθηκε σε ήπιες παρεμβάσεις, επέλεξε οινοποιητικές πρακτικές με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ιδιαιτερότητα του Σαντορινιού terroir.


Οι αμπελώνες του που βρίσκονται στο νησί, περίπου 100 στρέμματα, καλλιεργούνται εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά με την βιολογική μέθοδο και η παραγωγή του είναι πιστοποιημένη από τη “ΔΗΩ”. Στο στάδιο της οινοποίησης χρησιμοποιεί αποκλειστικά γηγενείς ζύμες και η εμφιάλωση των κρασιών του γίνεται χωρίς φιλτράρισμα.

 

Δηλαδή από τη στιγμή που τα σταφύλια θα φτάσουν στο Οινοποιείο, μέχρι και τη στιγμή που το τελικό προϊόν θα βρεθεί στα χέρια του καταναλωτή, δεν έχει υποστεί καμία προσθήκη ζωικής προέλευσης σε κανένα στάδιο της παραγωγικής του διαδικασίας και της μεταποίησης.

 

Η απομάκρυνση των υπολειμμάτων και η διαύγεια των κρασιών του επιτυγχάνεται μετά από μία μεγάλη περίοδο σταθεροποίησης μέσα στη δεξαμενή, σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος που χρησιμοποιεί.

 

Σήμερα το Οινοποιείο Χατζηδάκη συνεχίζοντας την πορεία του και ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία συνεργάστηκε με τον Φορέα Πιστοποίησης ”LETRINA S.A.”. Πραγματοποίησε τους απαραίτητους έλεγχους στα κρασιά του οινοποιείου και έλαβε την πιστοποίηση VEGAN / VEGETARIAN . Κάθε νέα εσοδεία, που θα εμφιαλώνετε από εδώ και στο εξής, πάνω στην ετικέτα θα φέρει το σήμα “Vegan”.

 

« Για την ομάδα και την οικογένειά μας είναι πραγματικός στόχος τα κρασιά μας να μπορούν να τα απολαμβάνουν όλοι οι καταναλωτές, ανεξαρτήτως των διατροφικών τους συνηθειών. Η δουλειά που κάνουμε στο Οινοποιείο Χατζηδάκη πληροί τις προϋποθέσεις και τα κρασιά μας μπορούν πλέον να καταναλωθούν από ανθρώπους Vegan.

Δεν αλλάξαμε κάτι από αυτό που κάνουμε τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουμε με οδηγό μας τη φιλοσοφία των κρασιών ήπιων παρεμβάσεων, που τελικά έχει πολλές θετικές συνέπειες» μας λέει η Στέλλα Χατζηδάκη υπεύθυνη του Οινοποιείου Χατζηδάκη.

Η μαγεία του κρασιού και η μοναδικότητα του αμπελώνα της Σαντορίνης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό όμως που η νέα γενιά συνεχίζει δυναμικά, με πίστη και προσήλωση στις σωστές πρακτικές και σεβασμό στη πρώτη ύλη και τη φύση. Συνεχίζοντας να παράγει εξαιρετικά κρασιά και να διατηρεί τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά, ακολουθώντας την εξέλιξη της κοινωνίας, και τις διατροφικές της συνήθειες.