Θ. Κόντε: Δεν πρέπει η Σαντορίνη να γίνει Μύκονος, πρέπει όλοι να προστατεύσουν τον προορισμό

Την ανάγκη προστασίας της Σαντορίνης επεσήμανε στο Santorini Magazine o Θεόδωρος Κόντε επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας που βρέθηκε στην Σαντορίνη στις 29 και 30 Απριλίου στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολυτελούς Τουρισμού.

Το προϊόν που βλέπω (Σαντορίνη) είναι καλό σε επίπεδο ξενοδοχείων και εργαζομένων, φαίνεται ότι έχουν κρατήσει ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών .Ωστόσο η ανοικοδόμηση του νησιού μετά από 3 χρόνια που είχα να επισκεφθώ το νησί έχει φτάσει στο απροχώρητο, αναφέρει.

Δεν πρέπει να γίνει η Σαντορίνη, Μύκονος

 

Δεν πρέπει στη Σαντορίνη να γίνει αυτό που συμβαίνει τώρα στη Μύκονο, που έχει γίνει ένας προορισμός καθαρής εκμετάλλευσης και στο θέμα των προϊόντων, της στέγης και των καταλυμάτων τονίζει. Η Σαντορίνη αυτή τη στιγμή είναι σε ένα καλό επίπεδο και πρέπει να γίνει προσπάθεια να το διατηρήσει αυτό .
Όλοι μαζί ξενοδόχοι, μαγαζάτορες, tour operator’s θα πρέπει να την προστατεύσουν. Σωστά είπανε οι ξενοδόχοι στο συνέδριο να μην επιτρέπονται στη Σαντορίνη μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πάνω από 50 δωμάτια.

 

Το 25% των επισκεπτών της κρουαζιέρας επανέρχεται στον προορισμό και μένει για περισσότερο από μια εβδομάδα

Αναφορικά με την κρουαζιέρα και την άποψη ότι δεν αφήνει χρήματα στους προορισμούς ανέφερε,  πως με βάση τα στατιστικά στοιχεία το 25% των επισκεπτών της κρουαζιέρας επισκέπτονται και πάλι τον προορισμό με την οικογένεια τους ή τους φίλους τους και αυτό αποτελεί δωρεάν διαφήμιση. Όσοι επιστρέφουν κάθονται 1-2 εβδομάδες συνήθως Αμερικανοί αλλά και Ευρωπαίοι.

Η πανδημία ήταν μια καταστροφή για τον κλάδο της κρουαζιέρας επεσήμανε ο Θ. Κόντε αυτό ωστόσο έφερε την κατασκευή μικρών Luxury σκαφών πιο γρήγορα. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται Mega Yacht’s τα οποία είναι μικρής χωρητικότητας και με άλλου οικονομικού επιπέδου επιβάτες.
Πέντε από αυτά τα πλοία μικρής χωρητικότητας Mega Yacht’s θα προσεγγίσουν φέτος την Σαντορίνη. Το πρώτο είναι τώρα εδώ μπροστά μας επεσήμανε.

 

8.000 θέσεις ελλιμενισμού λείπουν από την Ελλάδα

Στην έλλειψη υποδομών σε όλη τη χώρα, αναφέρθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ Θεόδωρος Κόντε. Λείπουν δυστυχώς πολλές μαρίνες από τη χώρα μας αλλά πρέπει να γίνουν. Περίπου 8.000 θέσεις ελλιμενισμού και άλλες τόσες χερσαίες για την στάθμευση σκαφών το χειμώνα αναφέρει χαρακτηριστικά. Τώρα τα σκάφη πηγαίνουν στα αλιευτικά καταφύγια που και αυτά πρέπει να εκσυγχρονιστούν σε μαρίνες. Με τα νέα καύσιμα πρέπει να δημιουργηθούν νέες υποδομές στις μαρίνες αποθήκευσης καυσίμων όπως η μεθανόλη, το υδρογόνο κλπ. Πρέπει τα σκάφη να τροφοδοτούνται με πράσινη ενέργεια ( Ηλιακή , ανεμογεννήτριες κλπ) και όχι με τα παραδοσιακά καύσιμα και με ρεύμα.

 

Η κρουαζιέρα θα μπορούσε να αγοράζει φρέσκα προϊόντα από τους παραγωγούς στους προορισμούς

Σε ερώτηση του Santorini Magazine αν η κρουζιέρα μπορεί να απορροφήσει τα τοπικά προϊόντα για να τονώσει τις τοπικές οικονομίες, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΚΚΦΝ ανέφερε πως υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα που μέχρι στιγμής δεν το επιτρέπουν.
Θα μπορούσε η κρουαζιέρα να παίρνει προϊόντα από τους προορισμούς που πηγαίνουν και να είναι φρέσκα. Η γραφειοκρατία και οι δασμοί όμως δεν το επιτρέπουν, αυτή τη στιγμή φέρνουν πολλοί προϊόντα με κοντέινερ από την Ιταλία και μένουν τα δικά μας στο ράφι, αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί.

Αναφορικά με το 1ο διεθνές συνέδριο πολυτελούς τουρισμού ο Θ. Κόντε επεσήμανε πως στο συγκεκριμένο συνέδριο συμμετείχαν σύνεδροι από όλους τους κλάδους, την κρουαζιέρα, τα ξενοδοχεία, την γαστρονομία, τις αεροπορικές μεταφορές, τον οργανωμένο τουρισμό, τον ιατρικό τουρισμό κ.α και φορείς που εμπλέκονται με κλάδους του τουρισμού όπου αντάλλαξαν απόψεις και έδωσαν μια εικόνα για τις παγκόσμιες τάσεις και τι πρέπει να γίνει στη χώρα μας, νομίζω ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να γίνει θεσμός . Το συνέδριο έγινε στο σωστό μέρος τη Σαντορίνη, τη σωστή στιγμή.