Λ. Λαζάρου: Προτάσεις για την εύρεση εργατικού δυναμικού. Το προϊόν τουρισμός θα χαθεί από κακές υπηρεσίες

Προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει ο κλάδος του επισιτισμού και των ξενοδοχείων, κατέθεσε ο διακεκριμένος Chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Βαρούλκο Λ. Λαζάρου στο  1ο  Διεθνές συνέδριο Πολυτελούς Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Απριλίου στη Σαντορίνη.

«… δεν ακούω τίποτα για το ποιος θα μαγειρέψει και θα σερβίρει τους επισκέπτες…»

Ο Λ. Λαζάρου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας « Άκουσα και στο συνέδριο αυτό για επενδύσεις,  αεροπλάνα που θα φέρουν κόσμο … αλλά δεν άκουσα ποιοι θα μαγειρέψουν και ποιοι θα σερβίρουν  αυτούς τους επισκέπτες….Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η εύρεση εργατικού δυναμικού….Ακούμε να γίνονται νέες ξενοδοχειακές μονάδες στην Μύκονο την Σαντορίνη και τα άλλα νησιά ….. και δεν έχουμε κάνει κάτι για την εκπαίδευση των νέων ώστε να μπουν στην παραγωγή» επεσήμανε.

«Ακούω για μισθούς 700€ για ανειδίκευτους που δεν επαρκούν να ζήσουν»

Τι προτείνει για τους εργαζόμενους

Να μπουν οι νέοι ανειδίκευτοι στις κουζίνες να εκπαιδευτούν από μας από τους chef’s με γενναίους μισθούς για να μπορούν να ζήσουν, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την ηλικία των 25 ετών και αυτή τη διαφορά να την παίρνει ο εργαζόμενος ως αμοιβή. Αυτό να ισχύει και για το προσωπικό του σέρβις αλλά και της πώλησης των κρασιών έναν κλάδο που αναπτύσσεται για τα οινοποιεία σε όλη τη Χώρα.

«Η Σαντορίνη έχει έναν πρωτογενή τομέα που δεν θέλει να πάρει μπροστά γιατί δεν τον βοηθάμε»

Τα logistics (διανομή, μεταφορές, αποθήκευση τροφίμων) είναι πάρα πολύ ακριβά στην Ελλάδα.
« Οι δυσκολίες να τροφοδοτήσεις ένα εστιατόριο στη Σαντορίνη με έναν πρωτογενή τομέα που δεν θέλει να πάρει μπροστά γιατί δεν τον βοηθάμε είναι πολλές, αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος (foodcost) ανεβαίνει στα ύψη», επεσήμανε ο Λ. Λαζάρου.

Τι πρότεινε στους ξενοδόχους

Έκανα προτάσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία να δημιουργήσουν σχολές γιατί οι κρατικές σχολές έχουν απαξιωθεί , η μόνη μας ελπίδα είναι να δημιουργήσουν σχολεία οι ξενοδόχοι, ανέφερε.

“Αν δεν βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη το προϊόν (τουρισμός) θα χαθεί από κακές υπηρεσίες”

Δεν θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες και ο ανταγωνισμός καραδοκεί τόνισε ο διακεκριμένος chef. Δεν φτάνει μια ωραία Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.

Αν θέλουμε υψηλού επιπέδου τουρισμό και αντί για 50 εκατομμύρια τουρίστες  λιγότερους και ακριβό τουρισμό,  πρέπει να βάλουμε ένα στόχο να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας, τόνισε ο Λ. Λαζάρου chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Βαρούλκο .