Τα fake news για την Σαντορίνη και το ηφαίστειο και πάλι σε πρώτο πλάνο

Χαρά Καπότου

 

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο  προορισμό και εκτός από τα χιλιάδες δημοσιεύματα που αναδεικνύουν την ομορφιά της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, υπάρχουν και αυτά που για μερικά κλικ μιλούν πολύ συχνά για επικείμενη έκρηξη του ηφαιστείου.

Ο λόγος ένας και πολύ απλός, επισκεψιμότητα.  Ένας τίτλος κινδυνολογίας ισοδυναμεί με χιλιάδες κλικ στην συγκεκριμένη σελίδα.

Αυτό παρακολουθήσαμε και χθες,  όπως αρκετές φορές στο παρελθόν,  με αφορμή δημοσίευμα του CNN. Το άρθρο περιλάμβανε συνέντευξη της αναπληρώτριας καθηγήτριας, του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ,  Εύης Νομικού, που συμμετείχε στην ωκεανογραφική αποστολή σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά πλοία των ΗΠΑ, το σκάφος γεώτρησης JOIDES Resolution που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.  Στόχος της διεθνούς αποστολής ήταν να απαντηθούν όσα περισσότερα ερωτήματα έχουν οι επιστήμονες για την γεωλογική  ιστορία  του ηφαιστειακού συγκροτήματος των Χριστιανών, της Σαντορίνης και του Κολούμπο, μέσα από τα στοιχεία που θα συνέλεγαν.

Η Εύη Νομικού,  έχει συμμετέχει σε δεκάδες ωκεανογραφικές αποστολές τα τελευταία 20 χρόνια που πραγματοποιήθηκαν στην καλντέρα της Σαντορίνης,  στις οποίες έχουν καταγραφεί  όλες οι παράμετροι που χρειάζονται,  για να έχουν οι επιστήμονες μια πλήρη εικόνα προκειμένου να μελετήσουν τα ηφαίστεια της . Η τελευταία αποστολή του JOIDES Resolution, η μοναδική στη Μεσόγειο, ήταν ένα “δώρο” για το νησί της Σαντορίνης αλλά και για την Χώρα μας καθώς δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν καταγραφές που διαφορετικά δεν θα γινόταν ποτέ. Αυτό που αποτέλεσε τίτλο του δημοσιεύματος ήταν το αυτονόητο,  πως ναι κάποια στιγμή θα συμβεί η έκρηξη,  κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το πότε. Αυτή η στιγμή δεν είναι αύριο διότι ως γνωστόν ο γεωλογικός χρόνος δεν έχει καμία σχέση με τον χρόνο που γνωρίζουμε όλοι μας. Η γη συνεχίζει την πορεία της όπως συμβαίνει από την αρχή της δημιουργίας της.

Λάθος μετάφραση από το πρωτότυπο δημοσίευμα του CNN ή σκοπιμότητα;

 

Ένα ερώτημα που η απάντηση του είναι γνωστή, η Σαντορίνη και το ηφαίστειο της “πουλάει”.

Εκτός αυτού τα συμφέροντα είναι μεγάλα και παγκόσμια και αρκετοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν μια Σαντορίνη να είναι στα πρόθυρα της καταστροφής από μια έκρηξη του ηφαιστείου. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν συμβαίνει.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν και  καταγράφουν τα στοιχεία που απαιτούνται,  για να μπορούν να κάνουν τις εκτιμήσεις τους. Στην τελευταία αποστολή,  τα στοιχεία που συλλέχθηκαν θα δώσουν απαντήσεις  για την δημιουργία των ηφαιστείων και μέσα από τις εκρήξεις που έχουν σημειωθεί,  θα μπορέσουν να μάθουν την ιστορία τους αλλά και την συμπεριφορά τους. Την σχέση της τεκτονικής με την ηφαιστειότητα και πλήθος άλλα στοιχεία. Τα στοιχεία σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των ηφαιστείων εκτός των άλλων θα μπορούν να δώσουν την δυνατότητα στους επιστήμονες να  “αναγνωρίσουν” τα σημάδια μιας  πιθανής έκρηξης αφού τα ηφαίστεια δεν σε αιφνιδιάζουν καθώς δίνουν στοιχεία πολύ νωρίτερα. Αυτό θα δώσει και τα χαρακτηριστικά της προετοιμασίας που απαιτείται όταν κάποτε θα έρθει αυτή η στιγμή.

 

Τα ίδια στοιχεία ενισχύουν τις μικροβιολογικές έρευνες  καθώς τα δείγματα που συλλέχθηκαν από το μικροβίωμα της περιοχής στην ωκεανογραφική αποστολή του 2019 αλλά και του JOIDES resolution δίνουν πλήθος πληροφοριών στους επιστήμονες.  Δημιουργήθηκαν βιβλιοθήκες μικροβίων από το ΕΛΚΕΘΕ  που δεν υπήρχαν πριν. Στοιχεία που αναμένεται να λύσουν καθημερινά και πολύ σοβαρά προβλήματα όπως η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά που αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, .  Την γεωθερμία, την βιοενέργεια και την βιοτεχνολογία και πολλά άλλα που θα δούμε στην πορεία των χρόνων. Η ωκεανογραφική αποστολή του 2019 έδωσε  την δυνατότητα στη NASA να δοκιμάσει τα προηγμένα τεχνολογικά μηχανήματα της πριν πάει στον Άρη,  καθώς ακραίες συνθήκες που επικρατούν στο υποθαλάσσιο περιβάλλον του Κολούμπο προσομοιάζουν με το περιβάλλον του πλανήτη και θα βοηθήσει στο μέλλον αν εντοπιστεί και κάποιος ωκεανός σε αυτόν.

Το νησί είναι ασφαλές και το ηφαίστειο του κοιμάται,  τονίζουν οι επιστήμονες ανεξάρτητα αν είναι αρκετοί αυτοί που ελπίζουν για το αντίθετο.

H Σαντορίνη αποτελεί μοναδικό γεωλογικό εργαστήριο  για τους επιστήμονες τόσο στην ξηρά όσο και υποθαλάσσια. Συγκεντρώνει εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κάνει παράδεισο, όχι μόνο για να έρθει κάποιος να κάνει τις διακοπές του, αλλά και για τους επιστήμονες που έρχονται να μελετήσουν το πλήθος των στοιχείων που βρίσκουν συγκεντρωμένα σε έναν χώρο είτε στη χέρσο είτε στην θάλασσα.

Τα νέα για την Σαντορίνη και το μέλλον της είναι τα καλύτερα σε σχέση με τα ηφαίστεια της καθώς παρακολουθείται από χιλιάδες επιστήμονες, εξαιτίας των μοναδικών της χαρακτηριστικών.

Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες έχουν μελετήσει και άλλα ηφαίστεια  για κανένα όμως δεν είδαμε τέτοια δημοσιεύματα γιατί  πολύ απλά δεν έχουν την αναγνωρισιμότητα της Σαντορίνης. Ας προσέχουμε λοιπόν τι διαβάζουμε σαν αναγνώστες και  να αξιολογούμε τις πηγές που επιλέγουμε για ενημέρωση.

Σας παραθέτουμε τον σύνδεσμο από το άρθρο του CNN travel  που δημοσιεύθηκε χθες.

https://edition.cnn.com/travel/article/santorini-volcano-kolumbo-scn/index