«Σαντορίνη και Ρωσία» στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 2&3 Οκτωβρίου

 

Επιστημονικό συνέδριο στα πλαίσια του εορτασμού του «2021 Έτους Ιστορίας Ελλάδας Ρωσίας» συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θήρας και το Κέντρο Ελληνο- Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (ΚΕΡΙΕ) στις 2&3 Οκτωβρίου στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά.

Το θέμα του συνεδρίου είναι «Σαντορίνη και Ρωσία» και έχει την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, του Συλλόγου Ελληνο-Ρωσικής Φιλίας, του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, του Λαογραφικού Μουσείου Σαντορίνης «Εμμ. Α. Λιγνός», του Ναυτικού Μουσείου Οίας, της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών, του Ψηφιακού Αρχείου Θήρας και της Εστίας Πύργου.

Οι μακροχρόνιες και παλαιές στενές σχέσεις της Σαντορίνης με τη Ρωσία, ειδικά κατά το 18ο μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, στους τομείς της Εκκλησίας, των εμπορικών και ναυτιλιακών συναλλαγών, όπως επίσης η εγκατάσταση σημαντικών Θηραίων επιχειρηματιών στη Ρωσία, αποτελούν τη βάση διερεύνησης και παρουσίασης επιστημονικών ανακοινώσεων στο συνέδριο, αναφέρει ο Δήμος Θήρας στην ανακοίνωση του.

Στις εκδηλώσεις του συνεδρίου περιλαμβάνεται και ειδική ξενάγηση σε εκκλησίες της Σαντορίνης, όπου σχετική έρευνα του ΚΕΡΙΕ εντόπισε και κατέγραψε έναν σπάνιο πλούτο ρωσικής προέλευσης ιερών σκευών και κειμηλίων.
Το συνέδριο έχει τεθεί Υπό την Αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και θα τιμήσει με την παρουσία του εκπρόσωπος της Πρεσβείας.

Στο συνέδριο θα τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.