Σ.Πέτσας: Ο κορσές είναι πραγματικά στενός για την Τουρκία

Εμείς απέναντι στις προκλήσεις της Αγκυρας απαντάμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση τόνισε  σε συνέντευξη του στην εμπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Πέτσας. Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τις Τουρκικές προκλήσεις.  Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε:

 

Για τις τουρκικές προκλήσεις

 

Το να είναι κανείς προκλητικός, δεν τον κάνει και ισχυρό. Εμείς απέναντι στις προκλήσεις απαντάμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση. Ψύχραιμη, γιατί δεν παρασυρόμαστε. Αυτοπεποίθηση, γιατί έχουμε καταφέρει, με διπλωματικές ενέργειες, να βάλει έναν κορσέ – ο οποίος φαίνεται πολύ στενός στην τουρκική πλευρά – όσον αφορά το αντικείμενο των συζητήσεων. Είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την επίλυση της μίας και μοναδικής διαφοράς, της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Αυτός ο κορσές είναι πραγματικά στενός για την Τουρκία και κοιτάζει με σπασμωδικές επιθετικές ενέργειες να ξεφύγει από αυτόν. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Αλλά θα προασπίζουμε πάντα την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό είναι το πλαίσιο. Κάνουμε ό,τι πρέπει.

 

Για το εμπάργκο όπλων

 

Όταν μπαίνει εμπάργκο όπλων σε αμερικανικά αεροσκάφη για να προστατευτούν τα νατοϊκά συμφέροντα, δεν είναι δυνατόν να μην μπαίνει εμπάργκο σε ευρωπαϊκά υποβρύχια, για παράδειγμα. Αυτό το έχει θέσει ο Πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στο ανώτατο επίπεδο και θα συνεχίσουμε.

Αυτό που συμβαίνει σε ό,τι αφορά τα κείμενα των Συμπερασμάτων είναι ότι υπάρχουν διάφορα drafts, πολλά σχέδια, πριν καταλήξουμε. Ο Πρωθυπουργός το έθεσε και το θέμα υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι ώστε και αυτό το εργαλείο να προστεθεί στην εργαλειοθήκη των μέτρων που μπορεί να λάβει η Ευρώπη για να συνετίσει την Τουρκία.

Σε διπλωματικό επίπεδο είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα. Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι η συνέχιση της διπλωματικής πίεσης προς την κατεύθυνση που κινείται η Ευρώπη, έστω και με αργά βήματα. Ταυτόχρονα, σε επιχειρησιακό επίπεδο παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις ενέργειες της άλλης πλευράς και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που χρειάζεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνηθίσει μία μακρόσυρτη πολιτική μέχρι να καταλήξει κάπου. Και ξαφνικά κάνει κάποια άλματα. Για παράδειγμα, τα συμπεράσματα που διαμορφώθηκαν τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου όταν έχουν ρητή αναφορά στα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης. Είναι για πρώτη φορά που μπαίνει ένας όρος αποτρεπτικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό στο παρελθόν. Κυρώσεις στο παρελθόν έχουμε δει, αλλά για θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, όχι για γεωπολιτικά συμφέροντα. Είναι μία στιγμή χειραφέτησης, αρκεί η Ευρώπη να ολοκληρώσει το βήμα της και να μην είναι μετέωρο.

Η εργαλειοθήκη που έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Αυγούστου, η εργαλειοθήκη Μπορέλ, είναι ενεργή και εμπλουτίζεται. Στις οικονομικές κυρώσεις, που κατά βάση περιλαμβάνει, προσθέσαμε -στην τελευταία Σύνοδο- και εμπάργκο όπλων.

Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να προασπίσουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι προκλητικές ενέργειες, όταν είναι παράνομες, δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα.

Υπερασπιζόμαστε και την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όλες μας οι ενέργειες κινούνται στην προστασία και της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

 

Για το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών

 

Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη το γεγονός ότι στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποσαφηνίστηκε, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποιο είναι το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία. Είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Είναι ξεκάθαρα αποτυπωμένο και σε αυτό επιμένουμε. Είναι αυτή η διαφορά, η οποία δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών και γενικά των λαών στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποδείξαμε με την Ιταλία και με την Αίγυπτο ότι εμείς προσπαθούμε να διευθετήσουμε με νόμιμο τρόπο αυτές τις διαφορές προχωρώντας σε Συμφωνίες με αυτές τις χώρες. Γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και με την Τουρκία; Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε. Αν δεν μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης να λυθεί το θέμα.