Πώς να διαχειριστείτε τα αρνητικά σας συναισθήματα για τα διαφορετικά Χριστούγεννα της πανδημίας

Της Παναγιώτας Τούντα, Κλινική Ψυχολόγος

 

Οι φετινές γιορτές είναι σίγουρα διαφορετικές, με τα συναισθήματα της αβεβαιότητας, του φόβου και του άγχους να κυριαρχούν, λόγω της κατάστασης που βιώνουμε με την πανδημία του κορωνοϊου παγκοσμίως . Μέσα σε όλα τα αρνητικά συναισθήματα, πολλοί είναι οι άνθρωποι που ανησυχούν για το αν και πώς θα μπορέσουν να συναντηθούν με τις οικογένειές τους για τις γιορτές, ενόψει του έντονου φόβου για την μετάδοση της νόσου.

Πώς μπορείτε επομένως να διαχειριστείτε όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και να μπορέσετε να ευχαριστηθείτε τις φετινές γιορτές, ακόμη και αν είναι διαφορετικές;

 

  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας: είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε θλίψη και λύπη, αν δεν μπορείτε να βρεθείτε με τους δικούς σας ανθρώπους και να κάνετε όλα όσα σχεδιάζατε. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να κλάψει, εάν αυτό αισθάνεστε. Δεν χρειάζεται να είστε ή να φαίνεστε ευτυχισμένοι, μόνο και μόνο επειδή είναι εορταστική περίοδος.

 

  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε κάποιες κοινωνικές επαφές: η επικοινωνία με φίλους και συγγενείς μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσεων είναι πολύ βοηθητική ιδιαίτερα την περίοδο αυτή. Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η συμμετοχή σε διαδικτυακές εκδηλώσεις μπορούν να προσφέρουν κάποιου είδους συντροφιά, στη περίπτωση που είστε μόνος/η.

 

  • Η δύναμη της αλληλεγγύης: μια καλή κουβέντα σε κάποιον άλλον, μια κάρτα που θα στείλετε, ένα γεύμα ή ένα γλυκό που θα δωρίσετε σε κάποιον, είναι πράξεις που μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις μας με τους γύρω μας.

 

  • Η επαφή με την πραγματικότητα: φέτος οι παραδόσεις και τα εορταστικά τελετουργικά χρειάζεται να διαφοροποιηθούν, επιλέγοντας άλλους τρόπους για να γιορτάσετε με τους δικούς σας, όταν δεν είναι εφικτό να είστε μαζί, όπως φωτογραφίες, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, βιντεοκλήσεις. Βρείτε τρόπους να γιορτάσετε με τους δικούς σας, ακόμη και αν αυτοί οι τρόποι είναι διαφορετικοί απ’ ο,τι συνηθίζατε μέχρι τώρα.

 

  • Παραμερίστε τις διαφορές σας: προσπαθήστε να αποδεχτείτε τους συγγενείς και τους φίλους σας όπως είναι και αφήστε τις συζητήσεις για τα παράπονά σας σε μια πιο κατάλληλη στιγμή.

 

  • Παραμείνετε σταθεροί στον προϋπολογισμό σας: στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που πολλοί άνθρωποι βιώνουν, επιλέξτε να δώσετε δώρα που θα φτιάξετε εσείς και φροντίστε να μην ξεφύγετε από το χρηματικό ποσό που είχατε σκοπό να ξοδέψετε για αγορές, έστω και αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε παροδικά καλά.

 

  • Φροντίστε τον εαυτό σας με υγιείς συνήθειες: η υγιεινή διατροφή, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, η συστηματική σωματική δραστηριότητα, η ενυδάτωση, οι ασκήσεις χαλάρωσης είναι ρουτίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση αλκοόλ.

 

  • Μην αμελείτε την αυτοφροντίδα σας: το να περάσετε έστω και 15 λεπτά/ ημέρα, κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους σας.

 

  • Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας: αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα αρνητικά σας συναισθήματα και το άγχος που προκύπτει από αυτά, αναζητήστε την κατάλληλη βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας.

 

Παναγιώτα Τούμπα , Κλινική ψυχολόγος,

Επιστημονική υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων