Nέα πλατφόρμα testing.gov.gr για πιστοποιημένο έλεγχο κορονοϊού

 

Νέα πλατφόρμα testing.gov.gr για πιστοποιημένο έλεγχο κορονοϊού στην κοινότητα, ανακοίνωσε στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο καθηγητής της Ιατρικής σχολής Γκ. Μαγιορκίνης.

Το συγκεκριμένο εργαλείο θα βοηθήσει να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα για την διασπορά του ιού ανέφερε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι, η στρατηγική για δωρεάν τεστ, μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνει κατ’ αρχήν όλους τους ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με την Covid-19, όπως είναι οι νοσοκομειακοί και οι έλεγχοι στα Κέντρα Υγείας. Επίσης, εκτελείται και έλεγχος στην κοινότητα από τον ΕΟΔΥ, στα πλαίσια αντιμετώπισης συρροών αλλά και προληπτικοί έλεγχοι για την έγκαιρη ανίχνευση επερχόμενης συρροής σε ευάλωτες ομάδες.

Με την παραλαβή έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές, προστίθενται στην στρατηγική τυχαίοι δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια, με στόχο τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα.

Ενδεικτικά η δράση θα βοηθήσει στην διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στην βελτίωση της ικανότητας να προβλεφθεί και να εκτιμηθεί καλύτερα η ασυμπτωματική διασπορά στην κοινότητα.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στην διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και Υγειονομικές Μονάδες του ΕΟΔΥ.

Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα είναι, το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα στο testing.gov.gr, μέσω της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να δηλώσουν ενδιαφέρον. Στην συνέχεια, η πρώτη ομάδα πολιτών, 12.000 ατόμων, θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου για να βρεθεί στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

Η συμμετοχή είναι καθοριστικής σημασίας. Με τη συμμετοχή στον τυχαιοποιημένο έλεγχο, θα μπορέσετε να βοηθήσετε κατ’ αρχήν τους εαυτούς σας, τους ευπαθείς αγαπημένους, καθώς και θα συμβάλλετε στο να μεγιστοποιήσουμε την προληπτική μας ικανότητα να αναχαιτίσουμε ένα τρίτο κύμα, επισήμανε ο Γκ. Μαγιορκίνης.

«Η βοήθειά σας σε αυτό το εγχείρημα, θέλω να τονίσω, είναι εξαιρετικά σημαντική. Ποιους αφορά; Αφορά όλους μας, με μια πολύ συγκεκριμένη εξαίρεση. Αν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με το γιατρό σας να σας καθοδηγήσει, καθότι η επιλογή για τεστ μέσα από αυτήν την πλατφόρμα είναι τυχαία και είναι πιθανόν να μην επιλεγείτε ή η επιλογή να μην γίνει το χρονικό διάστημα της νόσου.

Ο σωστός τρόπος για να κάνετε δωρεάν τεστ, αν έχετε συμπτώματα, είναι μέσω του θεράποντος ιατρού, των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων.

 

Πως θα γίνεται η διαδικασία

Στην εισαγωγική σελίδα θα δίνονται πληροφορίες σχετικά με την πλατφόρμα, την αίτηση ενδιαφέροντος και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Στην αίτηση θα συμπληρώνονται στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικός κώδικας, ιδιότητα, επάγγελμα και οπωσδήποτε οι αριθμός κινητού τηλεφώνου.

Αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, θα σας αποστέλλεται στο κινητό ένα sms με κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώσετε στη φόρμα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταχώρησης της αίτησής σας.

Θα πρέπει να έχετε το κινητό δίπλα σας τη στιγμή της καταχώρησης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Όταν ολοκληρωθεί και η καταχώρηση του αριθμού επαλήθευσης, που θα έχετε λάβει με το sms, τότε θα δείτε στην οθόνη που σας πληροφορεί, ότι η αίτησή σας καταχωρήθηκε. Να επισημάνουμε ότι το πρώτο sms επαλήθευσης δεν είναι αποδεικτικό ότι έχετε επιλεγεί για τεστ. Αν επιλεγείτε, θα σας αποστέλλει νέο sms μερικές ημέρες αργότερα.

Η επιλογή θα γίνεται μέσα από τυχαιοποίηση μέσω υπολογιστικού αλγορίθμου. Οι επιλεγμένοι πολίτες θα λαμβάνουν ένα νέο sms με έναν μοναδικό κωδικό, μέσω του οποίου θα μπορούν να εμφανιστούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένα σημεία για να εκτελέσουν το τεστ.

Σημειώνεται ότι είναι προτιμότερο να μην μοιράζεστε τον αριθμό με κάποιον άλλον. Το sms θα επιτρέπει τη μετακίνηση σε περίπτωση που υπάρχει lockdown στην περιοχή που βρίσκεται ο πολίτης, καθώς και θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία.

Τα δεδομένα που παρέχουν οι πολίτες δεν θα αποθηκεύονται και θα διαγράφονται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μόνο στατιστική πληροφορία που θα εξάγεται, θα παρέχεται στους εμπειρογνώμονες, ενώ τα στατιστικά συμπεράσματα θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη συνέχεια, ο πολίτης θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα, ενώ η πληροφορία του τεστ θα περνάει στο μητρώο Covid. Η πληροφορία, θα αποτελεί τμήμα της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

“Εάν μας βοηθήσετε, θα μπορέσουμε να προλάβουμε μαζί το τρίτο κύμα”, τόνισε ο Γκ. Μαγιορκίνης κλείνοντας την τοποθέτηση του στην ενημέρωση.