Πως καταγράφεται η πανδημία σε όλον τον κόσμο

Η πανδημία στον κόσμο, καταγράφει περισσότερα από 72.000.000 διαγνώσεις εκ των οποίων τα 50.000.000 έχουν αναρρώσει, ενώ οι ενεργές λοιμώξεις παραμένουν σταθερές σε περίπου 20.000.000 ανέφερε σήμερα κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των διαγνώσεων, ενισχύθηκε καθώς ξεπέρασε τις 700.000 διαγνώσεις σε μια ημέρα από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν με SARS-CoV-2 φαίνεται σταθεροποιημένος στους 12.000 θανάτους ανά ημέρα.

 

Στην Ευρώπη η επιδημία έχει δείξει κάποια μικρά σημεία σταθεροποίησης, καταγράφοντας πλέον 19.000.000 διαγνώσεις και περίπου 450.000 θανάτους, ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων παραμένει στο επίπεδο των 200.000 ανά ημέρα.

Η επιδημία στη Γαλλία παραμένει σταθεροποιημένη στο επίπεδο των 12.000 διαγνώσεων ανά ημέρα από τα μέσα Νοεμβρίου και η πτωτική πορεία στους ανθρώπους που καταλήγουν παραμένει, ενώ καταγράφονται λιγότεροι από 300 θάνατοι ανά ημέρα.

 Στη Γερμανία, ωστόσο, ενώ η επιδημίαπαρέμενε σταθερή από τις αρχές Νοεμβρίου, χωρίς ουσιαστικά σημεία υποχώρησης, στο επίπεδο μεταξύ 15.000 και 20.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οπότε και παρατηρήθηκε ενίσχυση που ξεπέρασε τις 20.000 διαγνώσεις για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Τα επίπεδα των θανάτων φαίνεται ότι παραμένουν στην αυξητική πορεία, ξεπερνώντας και τους 600 θανάτους κάποιες ημέρες και έτσι υπό αυτές τις συνθήκες επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας, η Γερμανία αυστηροποίησε τις συνθήκες του lockdown μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επιδημία του κορονοϊού από τα τέλη Νοεμβρίου παρέμενε σταθερή στα επίπεδα των 15.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, αν και στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ενισχύθηκαν πάλι σε περισσότερες από 20.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε βελτίωση εντός της προηγούμενης εβδομάδας, υποχωρώντας στο επίπεδο των 600 θανάτων ανά ημέρα.

Στην Ιταλία, η επιδημία παραμένει στα επίπεδα των 15.000- 20.000 διαγνώσεων, ενώ ο ρυθμός των ατόμων που καταλήγουν από τον κορονοϊό έδειξε σημεία μικρής υποχώρησης σε περίπου 700 θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ακολουθήθηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως εκτιμάται από τη μείωση του αριθμού των ατόμων των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι αυτά τα σημεία βελτίωσης δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο Ε.Σ.Υ. και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περίπου 20% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η επιδημία στα βόρεια της χώρας εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ ελαφρύτερη είναι η εικόνα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η ηλικιακή κατανομή των διαγνώσεων διατηρεί το βαρύ προφίλ νοσηρότητας, όπως το έχουμε καταγράψει από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, με τις διαγνώσεις άνω των 40 να διατηρούν την υψηλότερη σχετική επίπτωση. Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων συνεχίζει την πτωτική πορεία, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, να τονίσουμε ότι τα Σαββατοκύριακα κατά κόρον διαγιγνώσκονται τα βαρύτερα περιστατικά, επισήμανε ο Γκ. Μαγιορκίνης.

 

Εμβόλια

Στο μέτωπο των εμβολίων, η εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να έχει αποτελέσματα από την κλινική της δοκιμή μέχρι και τέλη Ιανουαρίου, οπότε προβλέπει να προσπαθήσει να πάρει έγκριση μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο μίας δόσης, που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου μέχρι και 3 μήνες.

 

Γιορτές

Θα ήθελα να τονίσω ακόμα μια φορά ανέφερε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, το μεγάλο κίνδυνο και το μεγάλο στοίχημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες και αυτό είναι η συνάντηση με άτομα άλλου νοικοκυριού στα πλαίσια εορταστικής ατμόσφαιρας.

Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, διότι οι εορταστικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους έχουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση.

Ωστόσο, αυτό είναι λογικό να μην γίνει. Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, υπάρχουν πολύ απλές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Εάν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να συμμετέχουμε.

Να φοράμε μάσκες, όπου είναι δυνατόν. Θα μου πείτε: θα πάμε σε εορταστική ατμόσφαιρα και θα φοράμε μάσκες; Όχι, δεν το περιμένουμε αυτό. Αλλά εάν είναι να πάμε να δούμε τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, ή κάποιους που είναι ευπαθείς ομάδες, κάποιος ο οποίος κάνει χημειοθεραπεία, θα πρέπει να τους προστατεύσουμε.

Και εκεί πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τους συναντήσουμε, να φορέσουμε μάσκα, να είναι πολύ καλά αερισμένος ο χώρος, να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς, τα φιλιά σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να τους προστατεύσουμε πάση θυσία. Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις. Όσο μικρότερος, τόσο καλύτερα.