Προβολή αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε διεθνείς πλατφόρμες

Την απόφαση για προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων σε διεθνείς πλατφόρμες έλαβε η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά την χθεσινή συνεδρίαση.

Η προώθηση αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας αφορά τα πιστοποιημένα και προς πιστοποίηση προϊόντα και θα γίνει μέσα από την πλατφόρμα deligate.gr στην οποία θα δοθούν ειδικά αφιερώματα για το σύστημα παραγωγής των προϊόντων και διαφημιστικά banner.

Επίσης στην πλατφόρμα vita.gr θα γίνει η προβολή των πιστοποιημένων και υπό ένταη προϊόντων της ΠΝΑΙ- Γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019.

Το συνολικό ποσό των δράσεων αυτών ανέρχεται στα 4588,00 ευρώ και θα καλυφθεί ισόποσα από τον προϋπολογισμό της Π.Ε Κυκλάδων και Π.Ε. Δωδεκανήσου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 με γνώμονα την προβολή, την ανάδειξη, την προώθηση και την διατήρηση της πλούσιας γαστρονομικής κουλτούρας των νησιών της, οργανώνει, συνδιοργανώνει και συμμετέχει
α) σε Εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών και β) σε γαστρονομικές εκδηλώσεις, που διεξάγονται στα νησιά της, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο καθώς και στο εξωτερικό.

Σε συνέχεια της προσπάθειας και με παρακαταθήκη τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης» συνεχίζει την προσπάθεια ανάδειξης και προβολής των αγροτικών προϊόντων των νησιών.

Εκτός από τον προϋπολογισμό για τις προαναφερθείσες συμμετοχές ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης ζήτησε την ψήφιση της απόφασης για την εξειδίκευση του ποσού διαφήμισης.

Στις κατηγορίες ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι ήδη ενταγμένα 22 προϊόντα, ενώ είναι στο στάδιο ελέγχου και οι φακέλοι κι άλλων προϊόντων, που θέλουν να πιστοποιηθούν.

Όλα αυτά τα προϊόντα θα προβληθούν στις δύο πλατφόρμες, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένες κι έχουν εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες με σκοπό την γνωριμία των αναγνωστών με τα προϊόντα μας.

Αναφέρουμε τα προϊόντα που θα προβληθούν, που όπως αποφασίσθηκε θα είναι τα πιστοποιημένα και προς ένταξη πιστοποίησης:

Γραβιέρα Νάξου, Κοπανιστή, Σαν Μιχάλη, Κρασοτύρι Κω, από τυριά,

φάβα Σαντορίνης, Ντοματάκι Σαντορίνης, Φασόλι Κατταβιάς, Πατάτα Νάξου, ελαιόλαδο Ρόδου, Μελεκούνι Ρόδου, το λικέρ κίτρο Νάξου

κρασιά : Μαλβασία της Πάρου, Πάρος, Σαντορίνη, Μοσχάτο Ρόδου, Ρόδος, Αιγαίο Πέλαγος, Δωδεκανήσος, Κως, Κυκλάδες, και Θάψανα.

Στα υπό ένταξη προϊόντα επιγραμματικά αναφέρουμε το Σπινιάλο της Καλύμνου, το Συμιακό Γαριδάκι, τα κριθοκούλουρα της Καρπάθου και άλλα παραδοσιακά ονομαστά τοπικά προϊόντα.