Εμβολιασμός στο σύνολο του πληθυσμού στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Μέσα στο μήνα Φεβρουάριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού όλων των κατοίκων του μικρών νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, με στόχο τη θωράκιση τους απέναντι στην πανδημία, ανακοίνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το σχέδιο που βρίσκεται υπό εκπόνηση προβλέπει τον οριζόντιο εμβολιασμό για όλο τον μόνιμο πληθυσμό των μικρών νησιών κάτω των 1000 κατοίκων. Ο εμβολιασμός θα γίνεται ανεξαρτήτως ηλικίας ή επαγγελματικής ιδιότητας και είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα που θέτει ως προτεραιότητα συγκεκριμένες ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες πληθυσμού.

Με βάση το σχεδιασμό μέσα στο Φεβρουάριο τα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων θα εφοδιαστούν με τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων και το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό που απατείται για να εμβολιαστεί όποιος επιθυμεί.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το σχέδιο εμβολιασμού των νησιωτών είναι σε εξέλιξη και είναι μεγάλο, δύσκολο και σύνθετο λόγω της ανάγκης μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά καθώς απαιτούνται ειδικές συνθήκες για την διατήρηση τους.

 

Ο λόγος που υπαγόρευσε τον μαζικό και χωρίς εξαιρέσεις εμβολιασμό των κατοίκων των μικρών νησιών, εφόσον το επιθυμούν, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι κατ΄ αρχήν η αντικειμενική αδυναμία των δομών υγείας να παρέχουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, σε περίπτωση που θα υπάρξουν περιστατικά νοσούντων από κορωνοϊό.

 

«Ο εμβολιασμός των κατοίκων των πολύ μικρών νησιών στο σύνολό τους, είναι ένα σχέδιο πολύ μεγάλο, πολύ δύσκολο και σύνθετο. Γίνεται μια εξαιρετική δουλειά αυτή τη στιγμή, σε πολλά επίπεδα, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών, σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, τόσο για την ασφαλή και με ειδικές συνθήκες μεταφορά των εμβολίων, όσο και για την διατήρησή τους. Ο σχεδιασμός είναι στο τελικό στάδιο και πολύ σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Θα υπάρξει εύλογο χρονικό διάστημα για την ενημέρωση των κατοίκων των νησιών όσον αφορά τις ημερομηνίες που θα γίνει ο εμβολιασμός και δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Ουσιαστικά, θα είναι ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός που θα γίνει στη χώρα μας και υπαγορεύεται από τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και στην ανάγκη θωράκισής του απέναντι στην πανδημία», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.