Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες για πτήσεις εσωτερικού & εξωτερικού

Σε παράταση των αεροπορικών οδηγιών για τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα

Για τις πτήσεις εσωτερικού παρατείνονται οι οδηγίες έως τις 4 Δεκεμβρίου στις 6:00 το πρωϊ

Για τις πτήσεις εξωτερικού παρατείνονται οι οδηγίες έως τις 14 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα.

 

Στόχος είναι η προστασία επιβατών και πολιτών από τη νόσο COVID-19. Η αεροπορική οδηγία που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια – domestic flights, commercial and general/business aviation), προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) και περιλαμβάνει τις μετακινήσεις για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία. Παρατείνονται επίσης και οι υφιστάμενες notam πτήσεων εξωτερικού.

 

Τι παρατείνεται

 

  • H αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
  • Η αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.
  • Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα γίνονται μόνο από το Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».
  • Οι μόνιμοι κάτοικοι Ισραήλ με ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
  • Για τη Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), προβλέπονται αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.
  • Απαγορεύεται η εισόδος στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens).

 

Εξαιρούνται από την συγκεκριμένη nοtam οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι 9 χωρών 
Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Σύμφωνα με τη notam προβλέπεται ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην Ελλάδα μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους.

Υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα Notam για Passenger Locator Form (PLF)

Η συμπλήρωση της φόρμας PLF είναι υποχρεωτική και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα Ελληνικά αεροδρόμια.

Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες αεροπορικές οδηγίες.