Π.Ο.Υ. : Να αυξηθεί η άσκηση για τους ενήλικες, τα παιδιά και τους εφήβους

Οι περιορισμοί των μετακινήσεων, το κλείσιμο των χώρων άθλησης και των γυμναστηρίων αναγκάσανε πολλούς ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να διακόψουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες. Το lockdown και η γενική κατάσταση ενθάρρυναν την καθιστική ζωή ένα στοιχείο που ακόμα και πριν την πανδημία είχε διαπιστωθεί ότι συμβαίνει καθώς οι άνθρωποι δεν κινούνταν αρκετά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην περίοδο της καραντίνας είναι αναγκαίο οι ενήλικες να εντάξουν στο πρόγραμμα τους την αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα- 20 λεπτά την ημέρα. Ενώ για τα παιδιά και τους εφήβους συνιστά μία ώρα, κατά μέσο όρο, καθημερινά σωματικής άσκησης επισημαίνοντας να περιορίσουν τις ώρες που περνούν μπροστά στις οθόνες.

 

Αν δεν παραμείνουμε ενεργοί, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη πανδημία κακής υγείας, το αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής”

 

“Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση καρδιαγγειακών ασθενειών, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου, αλλά μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, περιορίζει τη νοητική κατάπτωση –περιλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ– και βελτιώνει τη μνήμη”, τόνισε ο Ρούντιγκερ Κρεχ υπεύθυνος για την προώθηση της υγείας στον ΠΟΥ.

 

Εγκαινιάζοντας την εκστρατεία “Κάθε κίνηση μετρά” (Every move counts) ο ΠΟΥ,  τονίστηκε ότι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών πρέπει να αναπληρώνουν την καθιστική ζωή με σωματική δραστηριότητα, ώστε να αποφεύγουν τις ασθένειες και να προσθέσουν χρόνια στη ζωή τους.

 

‘Ενας στους τέσσερις ενήλικες και τέσσερις στους πέντε εφήβους δεν έχουν επαρκή σωματική δραστηριότητα, κάτι που μπορεί να αναπληρωθεί με δραστηριότητες όπως το περπάτημα, ποδηλασία, ενασχόληση με την κηπουρική, ή ακόμη και καθάρισμα του σπιτιού, επεσήμανε ο ΠΟΥ.

 

Θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί κάθε χρόνο 4-5 εκατομμύρια θάνατοι αν οι άνθρωποι ήταν πιο δραστήριοι σωματικά .

 

“Το να είμαστε ενεργητικοί καθημερινά είναι καλό όχι μόνο για το σώμα μας, αλλά και για την ψυχική μας υγεία” , “Πάρτε τηλέφωνο έναν φίλο σας και κάντε διαδικτυακά μαθήματα μαζί, βοηθήστε τα μέλη της οικογένειάς σας, κάντε το μαζί σαν οικογένεια. Και όταν μπορείτε, βγείτε έξω”, επεσήμανε η Φιόνα Μπουλ επικεφαλής της υπηρεσίας σωματικής άσκησης του ΠΟΥ.

 

“Για παράδειγμα μειώνονται κατά 30% οι πιθανότητες μία έγκυος να εμφανίσει διαβήτη, αν παραμένει δραστήρια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης”,επεσήμανε η Χουάνα Βίλουμσεν, αξιωματούχος του ΠΟΥ.

 

Τι συνιστά ο ΠΟΥ

 

  • Οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον «150 με 300 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης ή τουλάχιστον 75 με 150 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης ή έναν συνδυασμό των δύο κάθε εβδομάδα για να έχουν ουσιαστικά οφέλη, κυρίως δεν θα πρέπει να ξεχνούν την ενδυνάμωση των μυών δύο φορές την εβδομάδα».

 

  • Τα παιδιά και οι έφηβοι 60 λεπτά ημερησίως μέτριας άσκησης τουλάχιστον όλη την εβδομάδα.

 

  • Οι έγκυες γυναίκες και οι λεχώνες θα πρέπει να έχουν μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα για 150 με 300 λεπτά την εβδομάδα καθώς ωφελεί τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί.

 

  • Οι ενήλικες άνω των 65 ετών θα πρέπει να ενισχύσουν το μυϊκό τους σύστημα και να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες που βελτιώνουν τον συντονισμό και την ισορροπία τους ώστε να αποφεύγουν τις πτώσεις.