Ορίζεται ανώτατη τιμή χρέωσης για τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού

Σε σχετική τροπολογία για τον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσης για τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, θα προχωρήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδη.

 

Τι θα προβλέπει:

 

  • Ανώτατη τιμή για τεστ μοριακού ελέγχου είναι τα 40 ευρώ

 

  • Ως ανώτατη τιμή για ταχεία διάγνωση ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ορίζονται τα 10 ευρώ

 

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει την σχετική τροπολογία, με την οποία θα ορίζονται οι ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.

 

“Γνωρίζοντας πλέον ότι για λόγους πρόληψης γίνεται ευρεία χρήση των τεστ ανίχνευσης του ιού από τους πολίτες, είτε κατά μόνας, είτε από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των υπαλλήλων τους, έχοντας πρώτιστα διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών και συνάμα έχοντας προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσής τους” επεσήμανε ο κ.Σταμπουλίδης κατά την ενημέρωση των συντακτών Υγείας.

 

Οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορονοϊού θα τεθούν σε εφαρμογή για κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

 

«Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βρίσκεται σε αναστολή, και οφείλουμε να παρέμβουμε θεσμικά μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

 

Ο ΓΓ. Εμπορείου και Προστασίας Καταναλωτή υπενθύμισε ότι :

 

Υπάρχει σε ισχύ η ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής, με την οποία οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων μεταξύ των σούπερ μάρκετ, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις τιμές.

Η Ελλάδα ενεργοποίησε το Μητρώο Καταγραφής Αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού, πρώτη στην Ευρώπη, έχοντας τον έλεγχο της επάρκειας των αγαθών στην ιδιωτική οικονομία.

 

Μειώθηκε ο ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μεγάλη γκάμα αγαθών που είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, μειώνοντας δραστικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών.

 

Θεσπίστηκε το σταθερό περιθώριο μικτού κέρδους σε αγαθά και υπηρεσίες, οριζόμενο ίδιο με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους εκτός περιοριστικών μέτρων, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κερδοσκοπία, επιτυγχάνοντας την διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού και προστατεύοντας εν τέλει τα εισοδήματα των πολιτών.

 

Αναβαθμίστηκε η υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών 1520. Περισσότεροι από 300 χιλιάδες καταναλωτές και επαγγελματίες, έχουν εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά έως σήμερα.

 

Γίνεται εποπτεία με τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό παρόντα (ΕΛΑΣ-ΔΙΜΕΑ-ΕΑΔ-ΛΣ-ΣΕΠΕ-Δημοτικές Αστυνομίες) για την τήρηση των μέτρων και την προστασία των πολιτών, με την πραγματοποίηση περισσότερων από 660.000 ελέγχους ανά την επικράτεια.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη οι συγκεκριμένες αποφάσεις «διασφάλισαν απρόσκοπτη και συνεχή τροφοδοσία της αγοράς, την επάρκεια αγαθών υγειονομικής προστασίας και πρόσβαση των πολιτών σε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό κόστος»