Οργή κτηνοτρόφων για το ” Καλάθι του Πάσχα”. Θα προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες

Νομικές ενέργειες προαναγγέλουν οι φορείς των παραγωγών αμνοεριφίων, καθώς θεωρούν ότι η διεύρυνση του «καλαθιού» ευνοεί αποκλειστικά τα σουπερμάρκετ και ισοδυναμεί με σύσταση καρτέλ στην αγορά κρέατος εις βάρος των κτηνοτρόφων και κρεοπωλών οι οποίοι διακινούν το 80% της εγχώριας παραγωγής κρέατος.
Οργισμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες σε όλη την επικράτεια με τα «είπα-ξείπα» του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος αποφάσισε να εντάξει τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα» παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Σε αναμονή των σημερινών επίσημων ανακοινώσεων για το «καλάθι» οι φορείς των παραγωγών κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους προαναγγέλλοντας νομικές ενέργειες κατά του μέτρου, το οποίο θεωρούν ότι ευνοεί αποκλειστικά τα σουπερμάρκετ και ισοδυναμεί με σύσταση καρτέλ στην αγορά κρέατος.

Σε κοινή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων και το Συντονιστικό των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υπενθυμίζουν τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού: «Δεν σκοπεύω στο “Καλάθι του Πάσχα” στα σουπερμάρκετ να βάλω το αρνί και το κατσίκι, διότι ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου σαν μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σουπερμάρκετ. Ποτέ δεν είδα το “καλάθι” ως έναν μηχανισμό για να βλάψω άλλους κλάδους της αγοράς και δεν θέλω να το κάνω».

Οι παραγωγοί αναρωτιούνται τι άλλαξε μέσα σε λίγες μέρες και τώρα οι δύο υπουργοί, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων, «σκοπεύουν να πλήξουν την αγορά κρέατος υποδεικνύοντας στους καταναλωτές να αγοράσουν τα αμνοερίφια από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ εις βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και κρεοπωλών οι οποίοι διακινούν το 80% της εγχώριας παραγωγής κρέατος».

Οι ίδιοι θέτουν τον κίνδυνο της παραπλάνησης των καταναλωτών, που ωθούνται να αγοράσουν «αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εισαγόμενα ή ελληνοποιημένα αμνοερίφια», αλλά και της ενδεχόμενης καταστροφής του κτηνοτροφικού κλάδου που αριθμεί πάνω από 120.000 παραγωγούς και δημιουργεί τουλάχιστον άλλες 100.000 θέσεις εργασίας.

Υποστηρίζουν ότι ήδη δέχονται πιέσεις από μεγάλους προμηθευτές για να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος, που φτάνει τα 9 ευρώ το κιλό για το αρνάκι γάλακτος. Θεωρούν ότι οι δηλώσεις του υπουργού συνιστούν κρατικό παρεμβατισμό, ωθώντας μεγάλες ομοειδείς επιχειρήσεις σε αθέμιτες συμπράξεις (καρτέλ) για διαμόρφωση ενιαίας τιμής πλήττοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά και τα ασθενέστερα στρώματα.

«Είναι απαράδεκτο υπουργός δημοκρατικής κυβέρνησης να συστήνει καρτέλ με τα σουπερμάρκετ, ανακοινώνοντας τιμή προϊόντος και υποδεικνύοντας στους καταναλωτές από πού να πάνε να ψωνίσουν ώστε να χτυπηθεί ο ανταγωνισμός, δηλαδή τα κρεοπωλεία που δεν συμμετέχουν στο καρτέλ του “καλαθιού του Πάσχα” των σουπερμάρκετ» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θωμάς Μόσχος, τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς «Μακεδνός».

«Νιώθουμε εξαπατημένοι» λέει ο Σάββας Κεσσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, λέγοντας ότι φέτος ήταν διατεθειμένοι να συμπιέσουν στο ελάχιστο το κέρδος συγκρατώντας τις τιμές στα περσινά επίπεδα, σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, αλλά η κυβέρνηση με τη στάση της παίζει παιχνίδια στις πλάτες τους. Κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι μια δίκαιη λιανική τιμή είναι στα 12-13,80 ευρώ για το αρνί και 13-14,50 για το κατσίκι, όταν τα σουπερμάρκετ ετοιμάζονται να πουλήσουν ώς 10 ευρώ με μαζικό κύμα εισαγωγών από Ρουμανία, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των παραγωγών δεν βρέθηκε κοινό έδαφος. Οι κτηνοτρόφοι εξετάζουν νομικές κινήσεις, ενώ ήδη διακινούν το σύνθημα «μαυρίστε τους στις εκλογές», θυμίζοντας ότι μαζί με τις οικογένειές τους και τα συνεργαζόμενα επαγγέλματα εκπροσωπούν πάνω από 500.000 ψηφοφόρους.

Πηγή: efsyn.gr