Αύξηση αναπηρικών επιδομάτων

Aμεση αύξηση ύψους 8% σε δέκα αναπηρικά επιδόματα για την ενίσχυση σχεδόν 200.000 πολιτών, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την ως την τελευταία συμβολική και ουσιαστική κίνηση πριν από τις εκλογές.

Ο ίδιος συνέδεσε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με τη σταθερότητα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, δήλωσε ότι η Ελλάδα κατάφερε να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και αναμένονται πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.

Την πρόοδο της Ελλάδας αναγνώρισε ο επικεφαλής του Eurogroup και χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή για τα νέα αναπηρικά επιδόματα, με την οποία έρχεται η αύξηση από 13 έως και 62 ευρώ/μήνα σε 10 αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Μάλιστα, οι δικαιούχοι αναμένεται να δουν τα αυξημένα ποσά την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου.

Ενδεικτικά:

  • Το επίδομα βαριάς αναπηρίας αυξάνεται κατά 25 ευρώ/μήνα (338 ευρώ)

 

  • Κατά 29 ευρώ/μήνα το επίδομα κωφών & βαρήκοων ατόμων (391 ευρώ)

 

  • Αντίστοιχα για τα άτομα με αναπηρία όρασης η μηνιαία αύξηση φτάνει έως τα 55 ευρώ (391 ευρώ ή 752,76)

 

  • Έως τα 832 ευρώ θα ανέλθει το επίδομα παραπληγικών – τετραπληγικών αυξημένο έως και 62 ευρώ

 

  • Για τα άτομα με βαριά νοητική υστέρηση το επίδομα διαμορφώνεται στα 569 ευρώ με αύξηση 42 ευρώ/μήνα.

 

ΚΚΕ: Προεκλογική κίνηση με σκοπό την “ψηφοθηρία”, που “αποτελεί πρόκληση για τα ΑμεΑ και τους βαριά ανάπηρους”

 

«Η προεκλογική ψηφοθηρική ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για αύξηση 8% στα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, αποτελεί πρόκληση για τα ΑμεΑ και τους βαριά ανάπηρους και αυτό γιατί στη χώρα μας οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τις 500.000, ενώ οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ δεν ξεπερνούν τις 180.000» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Την ώρα που η χρηματοδότηση του ΟΠΕΚΑ για το 2023 είναι μειωμένη κατά 185 εκατομμύρια, κάθε νοήμων νους καταλαβαίνει ότι τα 24 έως 54 ευρώ αύξηση ανά μήνα, στα οποία αντιστοιχεί η αύξηση του 8%, δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο όσα τα ΑμεΑ έχασαν από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες τους σε φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, σε σύγχρονα τεχνολογικά βοηθήματα και τεχνητά μέλη, που έχουν ανάγκη, αλλά δεν καλύπτει το κράτος και ο ΕΟΠΥΥ»προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:”Η αγωνιστική συμπόρευση των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους με το ΚΚΕ, είναι μονόδρομος, για να μπει φρένο στις βάρβαρες περικοπές και τις επιπτώσεις από τις ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία-πρόνοια-ειδική αγωγή- αποκατάσταση»

Πηγή: ert.grnews24/7