Ο περίφημος πελτές τομάτας από τοματάκι Σαντορίνης και το εργοστάσιο επεξεργασιας του

Είναι περίπου 10 το πρωί και οι παραγωγοί τομάτας του νησιού έχουν φέρει τη σοδιά τους στο εργοστάσιο της Ένωσης. Ο χώρος μοσχοβολάει φρεσκοκομμένη τομάτα και η διαδικασία επεξεργασίας της παραγωγής έχει ήδη ξεκινήσει. Εκατοντάδες καφάσια γεμάτα με σαντορινιά τοματάκια έχουν παραληφθεί. Τα ονόματα των παραγωγών βρίσκονται σε χαρτάκια τοποθετημένα μέσα στα καφάσια εξασφαλίζοντας έτσι την ταυτότητα του προϊόντος στη σειρά παραγωγής του εργοστασίου.

Οι παραγωγοί είναι παρόντες, μιλάνε μεταξύ τους, κάνουν αστεία και ανταλλάσουν πληροφορίες για τους σπόρους, τις στιγμές απ την φετινή σοδειά και τα προβλήματα που αντιμετωπίσανε. Η φετινή χρονιά δεν ήταν ιδιαίτερα καλή καθώς οι καύσωνες του Μαϊου κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής. Κάποιοι έχουν φέρει και τα εγγόνια τους , για να μαθαίνουν τι είναι αυτό που τρώνε και την διαδικασία επεξεργασίας του, εικόνες απ’ την καλλιέργεια του έχουν ήδη. Οι Σαντορινιοί θεωρούν ότι πρέπει να μάθουν τα παιδιά να καλλιεργούν ότι παράγει το νησί. Για τους παλιούς ο τουρισμός όσο καλά και να πηγαίνει δεν πρέπει να στερεί τη γνώση και την ενασχόληση με τα βασικά για την επιβίωση του ανθρώπου, όπως την καλλιέργεια της γης. Υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο οι επόμενες γενιές να γνωρίζουν, καθώς οι καιροί αλλάζουν ή μπορεί να αλλάξουν και πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίοδος της καραντίνας που λόγω της πανδημίας ,ανεξάρτητα με την κύρια ενασχόληση τους άρχισαν όλοι να καλλιεργούν και πάλι μικρά ή μεγάλα κομμάτια γης , καθώς δεν ξέρανε αν θα λειτουργήσει ο τουρισμός και αν το lockdown είχε ορίζοντα τέλους.

Έτσι με τα παιδικά μάτια γεμάτα περιέργεια, να παρακολουθούν την διαδικασία επεξεργασίας με τα σαντορινιά τοματάκια , κρατώντας τον παππού ή τον μπαμπά τους απ το χέρι, αναμένουν όλοι μαζί να παραλάβουν τον περίφημο πολτό που τους αναλογεί απ το εργοστάσιο.
Οι συμπυκνωτές είναι σε αναμονή να δεχθούν το χυμό, που μέσω της διαδικασίας του βρασμού συμπυκνώνεται και μετατρέπεται σε πολτό. Οι χειριστές τον μηχανημάτων ελέγχουν συνεχώς τις θερμοκρασίες και συντονίζονται προκειμένου να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία. «Εδώ τώρα θα βγεί ο πολτός» μου λέει ο Γενικός διευθυντής της Ενωσης Ματθαίος Δημόπουλος και νιώθω ότι είναι σαν να περιμένει κάθε χρόνο με αγωνία αυτή τη στιγμή, στην συνέχεια κατάλαβα πόσο σημαντική ήταν αυτή η στιγμή για όλους και πόσο ιδιαίτερη.

Ο κατακόκκινος πολτός αρχίζει να τρέχει στις λεκάνες που έχουν τοποθετηθεί κάτω από τους συμπυκνωτές και μοσχοβολάει όλο το εργοστάσιο. Ο φετινός πολτός είναι έτοιμος παχύς και κόκκινος σαν τα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης. Τα χαμόγελα σχηματίζονται σε όλα τα πρόσωπα που βρίσκονται στο εργοστάσιο, τα παιδιά έχουν ανοίξει διάπλατα τα μάτια τους αντικρίζοντας τον πολτό να τρέχει και αρχίζουν να εκφράζουν τις απορίες τους, « ..παππού είναι πολύ, είναι όλο δικό μας? Πως θα το πάρουμε?». Γυρίζω την ματιά μου στον παππού τα βλέμματα μας συναντιούνται και χαμογελάμε με τις χαριτωμένες απορίες του παιδιού. Οι λεκάνες οδηγούνται στην παστερίωση για να μπουν στην τελική διαδικασία της συσκευασίας των προϊόντων Santo Taste, της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo.

Οι παραγωγοί εκτιμούν το έργο του συνεταιρισμού και το θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας παραγωγής των προϊόντων τους. Με χαμόγελο και περηφάνια, παραλαμβάνουν τον πολτό που αναλογεί στις ποσότητες τομάτας που φέρανε προς επεξεργασία, ανταλλάσουν ευχές και δίνουν ραντεβού την επόμενη χρονιά που θα σπείρουν ξανά , θα θερίσουν τον κόπο τους για να φέρουν και πάλι στο δικό τους εργοστάσιο την παραγωγή.

Η Ένωση συνεχίζει το σκοπό της, να υπηρετεί τους παραγωγούς και να προωθεί στην αγορά τον κόπο τους με τελικά προϊόντα υψηλού επιπέδου. Αυτός δεν είναι και ο ρόλος των συνεταιρισμών? Μέσα σ αυτή την ατμόσφαιρα γνωρίσαμε το εργοστάσιο τομάτας της Ένωσης συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων Santo . Σ’ αυτό το εργοστάσιο μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τα πρώτα λεπτά που θα βρεθεί στο χώρο, ότι ο σκοπός εκπληρώνεται στο μέγιστο και η αλληλεγγύη είναι κοινή αίσθηση.
Τα προϊόντα που παράγονται από τοματάκι Σαντορίνης και συσκευάζονται στη SantoWines θα τα βρείτε εδώ: santowines.gr