Βυθός- Σύρος- φωτογραφία Ρηγούτσος

Ο βυθός του Νοτίου Αιγαίου από ερασιτέχνες δύτες- φωτογράφους στον διαγωνισμό της ΠΝΑ

Περισσότερες από 100 φωτογραφίες  υποβλήθηκαν από ερασιτέχνες δύτες-φωτογράφους, οι οποίες απεικονίζουν τον πλούσιο βυθό των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, αναδεικνύοντας την ομορφιά και τη μοναδική βιοποικιλότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ολοκληρώνοντας τον διαγωνισμό Υποβρύχιας Φωτογραφίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

O διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΑΝΔΙΚΑΤ (www.andikat.eu), πράξης  που στοχεύει στην ανάπτυξη δικτύου καταδύσεων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου ως εργαλείο προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, διαφύλαξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Περισσότερες από 100 φωτογραφίες μέσω 21 συμμετοχών στην κατηγορία “Ευρυγώνια (wide-angle)” και 15 συμμετοχών στην κατηγορία “Μάκρο (macro)” υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν ανώνυμα από τριμελή κριτική επιτροπή :

Ποιες διακρίθηκαν

Στην κατηγορία “Ευρυγώνια”, η φωτογραφία του Γιώργου Ρηγούτσου και στην κατηγορία “Μάκρο”, η φωτογραφία του Αντώνη Καραγιάννη, οι οποίοι κέρδισαν τα βραβεία του διαγωνισμού, από μια υποβρύχια, επαγγελματική κάμερα GoPro Hero11, σύμφωνα και με την πρόσκληση του διαγωνισμού.

 

Ο Αντώνης Καραγιάννης περιγράφει τη φωτογραφία με την οποία διακρίθηκε: «To Nudibranch είναι ένα είδος θαλάσσιου γαστερόποδου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε μέρα, στα 12 μέτρα βάθος δίπλα σε ναυάγιο στο Πλημμύρι, νότια της Ρόδου. Η φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιήθηκε είναι η Olympus TG-6 compact, με θήκη κατάλληλη για υποβρύχια φωτογραφία και εξωτερικό φλας».

Θαλάσσιο γαστερόποδο. Φωτογραφία Καραγιάννη - Ρόδος

Καραγιάννης Ρόδος

 

Ο Γιώργος Ρηγούτσος, νικητής της άλλης κατηγορίας αναφέρει για τη φωτογραφία που του χάρισε το βραβείο: «Βορειοανατολικά της Σύρου στην περιοχή με το τοπωνύμιο Πρίονας συναντάμε υποβρύχια σπηλαιώδη περάσματα με ενδιαφέρουσα γεωμετρία, πολύχρωμα σφουγκάρια και μεγάλα ροφοειδή ψάρια. Το βάθος έως 28 μέτρα το κάνει ιδανικό για ερασιτεχνικές καταδύσεις ».

Δύτης και βυθός Σύρου- φωτογραφία Ρηγούτσος- Σύρος

Ρηγούτσος Σύρος

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ευχαριστεί και συγχαίρει όλους τους διαγωνιζόμενους που συμμετείχαν. «Θα συνεχίσουμε τις δράσεις που προάγουν τον τομέα των καταδύσεων και συντελούν στην προστασία του βυθού, πολύτιμου πόρου του πλούτου των νησιών μας, με δράσεις και προγράμματα που συμπεριλαμβάνουν τους πολίτες και ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα», δήλωσε ο Χρήστος Μπάρδος, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού.